Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Åpner med stort frøshow

Over 40 internasjonale pressefolk har meldt sin ankomst til åpningen av frøhvelvet. I august var et internasjonalt pressekorps på besøk med utviklingsminister Erik Solheim. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Åpner med stort frøshow

Frøhvelvet skal åpnes med et stort show. Statsminister Jens Stoltenberg skal være vert for arrangementet, og hemmelige storheter skal bidra.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

På tre ulike arenaer inne i fjellhallene overfor flyplassen, skal gjester og presse fra hele verden få servert et åpningsshow 26. februar. Selve innleggingen av matplantefrø fra alle verdenshjørner blir en sentral del av åpningen.
– Sannsynligvis blir det tre ulike småarenaer der ting kommer til å foregå. Det blir offisielle taler fra statsminister Jens Stoltenberg, EU-kommisjonens president, José Manuel Barosso og nobelprisvinner i 2004, Wangari Maathai, sier kommunikasjonssjef Ole G. Hertzenberg.
Ifølge Hertzenberg vil Stoltenberg ha med seg flere internasjonalt profilerte navn på scenen, men hvem det blir er fortsatt hemmelig.
– Jeg kan ikke røpe noe før alt er klart. Men det er ikke noe nytt om DiCaprio, om du lurte på det, sier Hertzenberg.

Scene av is
Totalt 250 gjester fra hele verden er invitert til hvelvet som til nå har fått svært mye oppmerksomhet fra internasjonal presse. Programmet gjestene får se i februar, blir trolig presentert fra en scene av is.
– Det blir en bra test for kjølingen, sier Hertzenberg.
Selv om han ikke vil si hvilke kjendiser som skal bidra på åpningen kan han si at det som kommer blir polart, og innbefatter urbefolkning og rytme.
– Alle de som kommer er kjendiser i Norge, sier han.
På spørsmål om det vil skje noe også for befolkningen i Longyearbyen, svarer Hertzenberg at det skal skje noe i sentrum, men at han må være hemmelighetsfull også der.

For TV
Produksjonsselskapet Dinamo Story med Odd Arvid Strømstad i spissen, er ansvarlig for å produsere åpningsarrangementet, som er planlagt å vare i 45 minutter.
– TV-produksjonen blir førende for opplegget, sier Hertzenberg.
40 internasjonale mediefolk er foreløpig påmeldt til åpningen, inkludert Al Jazeera, BBC, CNN og Tokyo Broadcasting System. Amerikanske ABC News planlegger å sende «Good Morning America» direkte fra et studio utenfor frøhvelvet.
Også under byggingen av frøhvelvet har det vært stor interesse fra mediefolk, blant annet 60 TV-team fra hele verden har vært på besøk.

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!