Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Åpner med stort frøshow

Over 40 internasjonale pressefolk har meldt sin ankomst til åpningen av frøhvelvet. I august var et internasjonalt pressekorps på besøk med utviklingsminister Erik Solheim. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Åpner med stort frøshow

Frøhvelvet skal åpnes med et stort show. Statsminister Jens Stoltenberg skal være vert for arrangementet, og hemmelige storheter skal bidra.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

På tre ulike arenaer inne i fjellhallene overfor flyplassen, skal gjester og presse fra hele verden få servert et åpningsshow 26. februar. Selve innleggingen av matplantefrø fra alle verdenshjørner blir en sentral del av åpningen.
– Sannsynligvis blir det tre ulike småarenaer der ting kommer til å foregå. Det blir offisielle taler fra statsminister Jens Stoltenberg, EU-kommisjonens president, José Manuel Barosso og nobelprisvinner i 2004, Wangari Maathai, sier kommunikasjonssjef Ole G. Hertzenberg.
Ifølge Hertzenberg vil Stoltenberg ha med seg flere internasjonalt profilerte navn på scenen, men hvem det blir er fortsatt hemmelig.
– Jeg kan ikke røpe noe før alt er klart. Men det er ikke noe nytt om DiCaprio, om du lurte på det, sier Hertzenberg.

Scene av is
Totalt 250 gjester fra hele verden er invitert til hvelvet som til nå har fått svært mye oppmerksomhet fra internasjonal presse. Programmet gjestene får se i februar, blir trolig presentert fra en scene av is.
– Det blir en bra test for kjølingen, sier Hertzenberg.
Selv om han ikke vil si hvilke kjendiser som skal bidra på åpningen kan han si at det som kommer blir polart, og innbefatter urbefolkning og rytme.
– Alle de som kommer er kjendiser i Norge, sier han.
På spørsmål om det vil skje noe også for befolkningen i Longyearbyen, svarer Hertzenberg at det skal skje noe i sentrum, men at han må være hemmelighetsfull også der.

For TV
Produksjonsselskapet Dinamo Story med Odd Arvid Strømstad i spissen, er ansvarlig for å produsere åpningsarrangementet, som er planlagt å vare i 45 minutter.
– TV-produksjonen blir førende for opplegget, sier Hertzenberg.
40 internasjonale mediefolk er foreløpig påmeldt til åpningen, inkludert Al Jazeera, BBC, CNN og Tokyo Broadcasting System. Amerikanske ABC News planlegger å sende «Good Morning America» direkte fra et studio utenfor frøhvelvet.
Også under byggingen av frøhvelvet har det vært stor interesse fra mediefolk, blant annet 60 TV-team fra hele verden har vært på besøk.

Siste nytt i Nyheter

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Sviende bot for tyvtråler

Tråleren fra Færøyene fikk inndratt verdien av hele fangsten i Hinlopenstretet på 850.000 kroner.

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Olsen forklarte, beklaget – og ble tilgitt

Første lokalstyremøte etter hans opptreden i Stortinget.

Unis skal registrere is på fjorden

To værstasjoner på havbunnen utenfor Bjørndalen skal forutsi is-situasjonen i Isfjorden.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!