Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Åpner luftskipmuseet i november

Stefano Poli (på bildet) og Ingunn Løyning har startet arbeidet med å gjøre det gamle grisehuset om til luftskipmuseum. Nye vegger er bygget, gulvet skal skiftes og modeller skal settes på plass. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Åpner luftskipmuseet i november

I november skal Spitsbergen Airship Museum åpne i det gamle museumsbygget. Da kommer blant andre barnebarnet til Umberto Nobile på besøk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Ombyggingen av første etasje i det gamle museumsbygget er allerede i gang. Trappen opp til toppetasjen er bygd inn, en vegg på kontoret er revet og hovdelokalet er helt strippet.
– Alt skal endres, sier Stefano Poli som sammen med Ingunn Løyning har satt i gang arbeidet med å lage et luftskipmuseum i Longyearbyen.
Poli forteller at Gerd Schwalenstöcker, som holder til i et snekkerverksted i Tromsø, er i full gang med å lage en modell av museet i størrelsesforholdet en til ti.
– Rommet der kontoret lå skal bli bibliotek og så skal vi ha gamle videoer fra Arktis her, viser Stefano i det lille lokalet som skal være avskilt fra hovedutstillingen.

Landskapsmodeller
– Vi leverer en liste over alle gjenstandene som skal være i museet. Gerd og en kollega får bestemme hvordan det best mulig kan plasseres. Det koster penger å sette bort arbeidet, men da har jeg en ekspert som gjør det for meg. Tidligere har Gert blant annet laget deler av utstillingen på Polaria i Tromsø, sier Poli. Schwalenstöcker kjenner Svalbard, noe Løyning mener er en viktig kvalitet.
– Det er et poeng for oss at snekkerne kjenner Svalbard og vet hvilket område hendelsene har funnet sted i, sier hun.
Schwalenstöcker skal også lage landskapsmodeller av Virgohamn, Nordaustlandet og Kongsfjorden med Ny-Ålesund anno 1926.
– Det blir ikke klassiske og naive landskapsmodeller, men en kombinasjon av pleksiglass med ekte bilder limt inn. Det blir tredimensjonale og ekte modeller, sier Poli.
Alle modellene museet skal fylles med blir bygd ferdige i Tromsø for så å bli fraktet til Longyearbyen.
Poli forteller at de også er i gang med å spørre folk fra ulike land om de vil lage tekster til utstillingene.

Klar fordeling
Ti prosent av utstillingen vies til tiden fra 1900 til 1926, med Walter Wellmanns tre forsøk på å fly med luftskip over Nordpolen, og spørsmålet om hvorfor folk ble så tiltrukket av Nordpolen. 25 prosent skal handle om luftskipet «Norge». Den delen av utstillingen skal blant annet inneholde en to meter lang kopi av «Norge» som fløy over Nordpolen med Roald Amundsen og Umberto Nobile i 1926. 15 prosent er satt av til luftskipet «Italia» og tiden frem til luftskipet styrtet, mens 40 prosent av utstillingen er viet til redningsaksjonen som fulgte.

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!