Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Åpner lommeboka

FOTO: Christopher Engås

Åpner lommeboka

Innovasjon Norge skal drysse penger over Svalbard. Det har Stortinget bestemt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.01.2014 kl 22:40

Denne uka var forslaget til endringer i lov av 19. desember 2003 om Innovasjon Norge til votering. Her heter det at «Loven gjelder også for Svalbard». Dermed har det statlige virkemiddelapparatet fått fullmakt og marsjordre om å spre penger gjennom lån og tilskudd til bedrifter også lengst nord.

Det er også full enighet i Stortignet om at Innovasjon Norges formål i framtida er å være et «virkemiddel for å realisere verdiskapende næringsutvikling» på Svalbard på lik linje med resten av landet.

– Anerkjennelse
Lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) er mer enn fornøyd og kaller det først og fremst en anerkjennelse.

– For det førte er det en anerkjennelse av at næringsutvikling på Svalbard er viktig. I tillegg betyr det at vi blir hørt og at det er viktig å snakke om nord i sør. Og så vil vi kunne få enda flere dyktige næringsaktører, sier hun.

Innovasjon Norge var i fjor høst på besøk i Longyearbyen for å fortelle om hva de kan bidra med. Kristoffersen tar dem på ordet og mener det er grunn til å forvente at Longyearbyen vil få tilgang til enda flere regionale utviklingsmidler. Arbeidet med en strategisk næringsplan er også godt i gang.

Ikke så løst
Men selv om vedtaket er enstemmig, er det langt fra sikkert at pengene sitter så løst som næringslivet skulle ønske seg.

– Vi ser med en viss bekymring at det gis mindre penger til Innovasjon Norge i det nye statsbudsjettet, men det åpnes for en annen tilgang og annen måte å drive næringsutviklingen på, vil jeg tro.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!