Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Åpner lommeboka

FOTO: Christopher Engås

Åpner lommeboka

Innovasjon Norge skal drysse penger over Svalbard. Det har Stortinget bestemt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.01.2014 kl 22:40

Denne uka var forslaget til endringer i lov av 19. desember 2003 om Innovasjon Norge til votering. Her heter det at «Loven gjelder også for Svalbard». Dermed har det statlige virkemiddelapparatet fått fullmakt og marsjordre om å spre penger gjennom lån og tilskudd til bedrifter også lengst nord.

Det er også full enighet i Stortignet om at Innovasjon Norges formål i framtida er å være et «virkemiddel for å realisere verdiskapende næringsutvikling» på Svalbard på lik linje med resten av landet.

– Anerkjennelse
Lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) er mer enn fornøyd og kaller det først og fremst en anerkjennelse.

– For det førte er det en anerkjennelse av at næringsutvikling på Svalbard er viktig. I tillegg betyr det at vi blir hørt og at det er viktig å snakke om nord i sør. Og så vil vi kunne få enda flere dyktige næringsaktører, sier hun.

Innovasjon Norge var i fjor høst på besøk i Longyearbyen for å fortelle om hva de kan bidra med. Kristoffersen tar dem på ordet og mener det er grunn til å forvente at Longyearbyen vil få tilgang til enda flere regionale utviklingsmidler. Arbeidet med en strategisk næringsplan er også godt i gang.

Ikke så løst
Men selv om vedtaket er enstemmig, er det langt fra sikkert at pengene sitter så løst som næringslivet skulle ønske seg.

– Vi ser med en viss bekymring at det gis mindre penger til Innovasjon Norge i det nye statsbudsjettet, men det åpnes for en annen tilgang og annen måte å drive næringsutviklingen på, vil jeg tro.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!