Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Åpner ikke mandag

Sysselmannen stengte veien lørdag morgen, da de fikk melding at et jordskred hadde gått over den. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Åpner ikke mandag

Vei 300 mellom det gamle museet og Huset skal ryddes for masser, men blir foreløpig ikke åpnet. Se også dronevideo av skredet i saken.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.10.2016 kl 21:07

Vei 300 ble stengt lørdag morgen, etter at et jordskred løsnet like under toppen av Platåberget. Skredet gikk like ved kirkegården i Longyearbyen.

– Vi holder veien stengt til det kommer en faglig vurdering på at strekningen er trygg, sier konstituert sjef for teknisk sektor Kjersti Olsen Ingerø i Longyearbyen lokalstyre (LL).

Ingerø forteller at de er i fortløpende dialog med NVE og Unis.

Ifølge driftsingeniør Einar Olsen i LL har folk fra Unis gått god for at skredstedet er stabilt, men LL er usikre på resten av veistrekningen.

– Vi har bestilt rydding av veien i dag, men det vil fremdeles være sperringer der ut dagen, så får vi ta en ny vurdering, sier han.

En gruppe geologer fra Unis har fått i oppdrag fra LL å lage en rapport om hvordan jorda ble påvirket av regnet som kom fra fredag til lørdag.

– Det som er viktig nå er å dokumentere hvilken effekt så mye nedbør har på bakken. Det er mange faktorer som spiller inn, og det er viktig å dokumentere og samle erfaring, sier Ingerø.


To typer skred
– Vi jobber med å få scannet skredet ved kirkegården i løpet av dagen eller morgendagen, for å se hvor stor masse som har flyttet seg, sier professor Hanne Christiansen som leder avdelingen for arktisk geologi ved Unis.

Hun legger til at det gikk to typer skred ved kirkegården. Først gikk det et jordskred, da den øverste tinte og vannmettede delen av bakken begynte å sige nedover fjellsiden. Etter dette kom det mer vann som rant nedover fjellsiden og over veien i et mudderskred. Jordskredet kom ned bare 10 til 15 meter fra kirkegården.

– Vi tror en av triggerene til at skredet gikk, er intensiteten av regnet. Vi har gjort målinger for å se hvor mye regn som kom og jobber med en rapport til LL hvor vi vil ha tall på dette, sier Christiansen.

Det har også gått flere skred mellom flyplassen og Bjørndalen, men disse er ifølge Christiansen ikke like store som skredet ved kirkegården.

Forholdene i og rundt Longyeardalen stabiliserte seg da det frøs til, men senere denne uka er det igjen meldt mildvær og regn.

– Er det fare for nye skred?

– Det er fremdeles mye vann i bakken, selv om en del også er drenert ut, og det tar noe tid før bakken fryser helt. Det kan komme flere skred, men så fort det fryser så stabiliserer det seg. Hvor mye nedbør som kommer styrer om det kommer slike prosesser igjen, sier professoren.

Stengt til Endalen
Veien inn til Endalen ble også stengt lørdag. Den er det Store Norske som har ansvar for.

– Den kommer nok til å være stengt en stund framover, sier eiendomsforvalter Thomas Neuhold.

Han forteller at veien er blitt vasket ut et sted.

Jordskredet
Sysselmannen filmet jordskredet med drone. (Foto: Ståle Nylund/Sysselmannen)

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!