Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Åpner for nettsurfing på havet

Telenor vil ha en bredbåndsløsning nord for 75 grader nord. FOTO: Birger Amundsen

Åpner for nettsurfing på havet

Telenor vil at staten skal spleise på bredbåndsdekning via satellitt i havområdene rundt Svalbard. Trond Giske er avventende.

Tekst:

Publisert:

Det skjer stadig mer på havet i nord. Fiskere, cruisebåter og offshorenæringen baner seg lenger og lenger inn i Arktis. Dette fører med seg et økt behov for å kommunisere via bredbånd.

– I dag er det ikke mulig, sier kommunikasjonsdirektør Jørgen Thaule i Telenor Satellite Broadcasting (TSBC).

Sammen med Norsk Romsenter har de opprettet prosjektet «Arktisk satellittkommunikasjon» (ASK) for å utrede mulighetene for å bygge ut bredbånd i nordområdene.


Stopper i nord

Problemet i dag er at store deler av Arktis ikke er dekket av de geostasjonære satellittene som gjerne brukes til kommunikasjon. Dette er satellitter som er knyttet til et fast punkt ved ekvator og roterer i samme fart som jorda. Det gir stabile forhold, men ulempen er at signalene ikke kan bære datainformasjon lenger enn 75 grader nord.

Telenor Svalbard søkte i mai Sysselmannen om lov til å sette opp en parabolantenne på Isfjord radio. Det har de fått tillatelse til. Antenna skal brukes til å forske på bedre utbredelse av bølgesignaler i nordområdene.

Men enn så lenge er den mest lovende løsningen for maritimt bredbånd å sende opp to nye satellitter i høyelliptisk polar bane. Det er nok til å gi kontinuerlig dekning, og båter som seiler ut av dekningsområdet til den geostasjonære satellitten vil få en sømløs overgang.

– Hvor mye vil dette koste?

– Ut fra dagens priser på satellittmarkedet, vil det komme på om lag 3 milliarder kroner, sier Thaule.

Målet med ASK er å finne ut om en slik investering kan lønne seg. Men regninga må uansett det offentlige være med å betale, mener Thaule i TSBC.


Giske avventer

Den regninga er ikke nærings- og handelsminister Trond Giske klar til å ta ennå.

– Regjeringen vil aktivt vurdere hvordan norske behov for satellittkommunikasjon i nordområdene best kan ivaretas. Hvordan slike eventuelle løsninger skal finansieres er foreløpig ikke avklart, sier Giske.

I april lanserte han stortingsmeldingen «Mellom himmel og jord: Norsk romvirksomhet for næring og nytte». Der pekes det på at bredbåndsdekning i Polhavet bare var av teoretisk interesse for få år siden, i og med at få skip våget å utfordre de enorme ismassene nord for 80 grader. I dag fiskes det jevnlig lenger nord for dette.

Giske har tro på at rombaserte systemer er veien å gå.

– Dette er ofte også kostnadseffektive løsninger, sier Giske.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!