Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Åpner for mindre boliger

Peler: LNS Spitsbergen gjør klart for neste byggesteg på Elvesletta Syd. Om de får det som de vil, blir det ikke bare familieleiligheter. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Åpner for mindre boliger

Politikerne åpner for at LNS Spitsbergen skal få bygge små leiligheter i stedet for familieboliger på Elvesletta Syd.

LNS Spitsbergen (LNSS) har stor etterspørsel etter to- og treroms leiligheter.

I februar spurte de Longyearbyen lokalstyre (LL) om hvilke muligheter de har for å få bygge mindre boliger på Elvesletta Syd, enn det delplanen åpner for.

– Vi har ventelister på opptil 20 personer som ønsker toroms, og flere henvendelser fra folk som ønsker treroms leiligheter, sa administrerende direktør Ann Pedersen i LNSS til Svalbardposten i februar.

I saksopplysningene til Miljø- og næringsutvalget, skriver administrasjonssjefen at Statistisk sentralbyrås statistikk for Svalbard viser at det 1. juli i fjor var 623 husstander med én person, 233 husstander med 2 personer og 285 husstander med tre eller flere personer i Longyearbyen. «Ut fra tallene kan man trekke en konklusjon om at behovet for mindre boenheter er adskillig større enn behovet for større familieboliger», står det i papirene.


Kan påvirke pris

Mandag sa også politikerne i utvalget ja til at LNSS skal få lage et forslag til ny delplan, som legger til rette for mindre boliger.

Lene Villumsen i Tverr­politisk fellesliste var imidlertid skeptisk til å åpne for mindre boliger.

– Staten sier at vi skal være et robust familiesamfunn. Jeg ser at det kan være behov for mindre boliger, men det må være en rød tråd, sa hun.

Villumsen pekte også på at det kanskje er nok små leiligheter i byen, men at prisene er for høye.

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) mener flere boliger kan være bra for pris­nivået i byen.

– Når prisen er så høy betyr det at det er press på hybler. Prisen kan ikke være så høy om det ikke er etterspørsel. Flere små leiligheter kan bidra til at prisene går ned, noe som igjen kan være sunt for næringslivet, sa hun.

Utvalget gikk til slutt enstemmig inn for å åpne for at LNSS kan lage et nytt forslag til delplan. Forslaget skal ut på høring før det endelig behandles i lokalstyret.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!