Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Åpner for kunst i museet

Ønsker velkommen: Direktør Tora Hultgreen ønsker å leie ut dette lokalet hvor Svalbard Museum har skiftende utstillinger til Nordnorsk Kunstmuseum. I dag har Svalbard Museum en utstilling med bilder av Gert Jynge i lokalet. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Åpner for kunst i museet

Museumsdirektør Tora Hultgreen leier gjerne ut lokaler til Nordnorsk Kunstmuseum neste år. På sikt kan kunst­­museet få egne lokaler i en utvidet forskningspark.

Tekst:

Publisert:

I februar var representanter fra Nordnorsk Kunstmuseum i Longyearbyen for å se på mulighetene for en egen filial her. Tidligere har de nevnt det planlagte Gruve 3-muset som mulig samarbeidspartner, nå ser det ut til at de får plass i Forskningsparken.

– Jeg foreslo for Nordnorsk Kunstmuseum at vi kunne leie ut vårt rom for temporære utstillinger deler av året, sier direktør Tora Hultgreen ved Svalbard Museum.

Etter at Munch var på besøk ved nyttår, så museet potensialet for kunstformidling i museet.

– Vi syns det er viktig å formidle kunst, spesielt den som har en nordnorsk dimensjon, sier Hultgreen.

Søker om midler

Direktør Knut Ljøgodt i Nordnorsk Kunstmuseum forteller at de ønsker å leie utstillingsrommet.

– Men ingenting er bestemt ennå. Vi har søkt staten om midler til dette, og kommer også til å søke private om støtte. Får vi midlene, kan vi starte allerede neste år. Det vil være helt fantastisk å leie det lokalet, sier han.

Kunstmuseet vil da ha felles resepsjon og butikk med museet.

– Vil dere også ha egne ansatte her oppe?

– Det vil være avhengig av den støtten vi får fra departementet. Ideelt sett bør vi ansette en som står for den kunstfaglige biten. Helst skulle vi hatt en lokal avdelingsleder som kunne fungert som kurator og formidler, det må vi vurdere. Nå skal museets styre legge en strategi for dette i løpet av våren, og se hva behovene vil være, sier Ljøgodt.

Om kunstmuseet får penger til å starte opp, blir først klart når regjeringen legger fram statsbudsjettet til høsten.

– Om vi får det, åpner vi nok et stykke ut i 2014. Vi krysser fingrene for statsbudsjettet, sier Ljøgodt.

Kunstdirektøren forteller at flere kunstnere allerede har vist interesse for Svalbard.

Ikke om høsten

Lokalet Svalbard Museum nå ønsker å leie ut til kunstmuseet, er rommet innenfor museumsbutikken hvor de har egne, midlertidige utstillinger.

– Vil utleie til kunstmuseet hindre dere i å ha egne utstillinger?

– Det vi vil forsøke å unngå. Vi ønsker å leie ut bare deler av året, slik at vi har rommet til disposisjon for egne utstillinger fra oktober til jul. Målsettingen er å nå det lokale publikum med nye utstillinger, det gjør vi best om høsten, sier direktør Tora Hultgreen.

Ifølge Hultgreen oppfyller museet de strenge kravene som stilles til oppbevaring av kunst.

– Det fikk vi på plass 100 prosent etter at vi hadde Munch her. Om noe skulle skje, kan vi lagre bildene i klimaregulert og brannsikkert magasin. Om bildene må evakueres av en eller annen grunn, har vi lokaler for det. Vi er godt skodd, og har nok det rommet som er best sikret i hele Longyearbyen, sier Hultgreen.

Hun forteller at årene 2014 og 2015 blir prøveår.

– Vi har ikke tenkt å bli et museum også for kunstformidling, men ønsker å hjelpe til i en overgangsperiode, sier Hultgreen.

Nytt byggetrinn

På sikt ønsker Svalbard Museum å utvide, dersom et nytt byggetrinn på Forskningsparken blir en realitet.

– Vi har hatt møte om et byggetrinn tre med Norsk Polar­institutt og Unis. Alle har behov for mer plass, og ønsker å jobbe for det. Vi i museet ønsker et utstillingsareal, en lab og magasin for naturhistorisk materiale. Vi ønsker blant annet å oppbevare og vise forskningen til Jørn Hurum. Nå er det Naturhistorisk museum i Oslo som har ansvaret for naturhistorisk materiale på Svalbard, og vi har vært i dialog med dem. Det vil nok ta lang tid før byggetrinn tre blir realisert, men plutselig skjer det, sier Hultgreen.

Nordnorsk Kunstmuseum tenker også at de kan få et eget lokale etter en slik utbygging.

– Men vi tenker fremdeles å ha et nært samarbeid med Svalbard Museum. At vi står for det faglige, altså utstillingene, men at vi har fordelen av felles resepsjon og museumsbutikk. Vi mener dette best kan løses i samarbeid med lokale krefter. Så kan vi konsentrere oss om det faglige, sier Ljøgodt.

Nøkkelord

Se bildet større

På besøk: Styreleder Tove Veierød i Nordnorsk Kunstmuseum var i Longyearbyen i februar i forbindelse med dronning Sonjas utstilling. Da hadde hun møte med Svalbard Museum og Longyearbyen lokalstyre. Her er hun sammen med kunstner Ørnulf Opdahl (t.v.) og kulturhusleder Roger Zahl Ødegård. FOTO: Birger Amundsen

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!