Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Åpner for kunst i museet

Ønsker velkommen: Direktør Tora Hultgreen ønsker å leie ut dette lokalet hvor Svalbard Museum har skiftende utstillinger til Nordnorsk Kunstmuseum. I dag har Svalbard Museum en utstilling med bilder av Gert Jynge i lokalet. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Åpner for kunst i museet

Museumsdirektør Tora Hultgreen leier gjerne ut lokaler til Nordnorsk Kunstmuseum neste år. På sikt kan kunst­­museet få egne lokaler i en utvidet forskningspark.

Tekst:

Publisert:

I februar var representanter fra Nordnorsk Kunstmuseum i Longyearbyen for å se på mulighetene for en egen filial her. Tidligere har de nevnt det planlagte Gruve 3-muset som mulig samarbeidspartner, nå ser det ut til at de får plass i Forskningsparken.

– Jeg foreslo for Nordnorsk Kunstmuseum at vi kunne leie ut vårt rom for temporære utstillinger deler av året, sier direktør Tora Hultgreen ved Svalbard Museum.

Etter at Munch var på besøk ved nyttår, så museet potensialet for kunstformidling i museet.

– Vi syns det er viktig å formidle kunst, spesielt den som har en nordnorsk dimensjon, sier Hultgreen.

Søker om midler

Direktør Knut Ljøgodt i Nordnorsk Kunstmuseum forteller at de ønsker å leie utstillingsrommet.

– Men ingenting er bestemt ennå. Vi har søkt staten om midler til dette, og kommer også til å søke private om støtte. Får vi midlene, kan vi starte allerede neste år. Det vil være helt fantastisk å leie det lokalet, sier han.

Kunstmuseet vil da ha felles resepsjon og butikk med museet.

– Vil dere også ha egne ansatte her oppe?

– Det vil være avhengig av den støtten vi får fra departementet. Ideelt sett bør vi ansette en som står for den kunstfaglige biten. Helst skulle vi hatt en lokal avdelingsleder som kunne fungert som kurator og formidler, det må vi vurdere. Nå skal museets styre legge en strategi for dette i løpet av våren, og se hva behovene vil være, sier Ljøgodt.

Om kunstmuseet får penger til å starte opp, blir først klart når regjeringen legger fram statsbudsjettet til høsten.

– Om vi får det, åpner vi nok et stykke ut i 2014. Vi krysser fingrene for statsbudsjettet, sier Ljøgodt.

Kunstdirektøren forteller at flere kunstnere allerede har vist interesse for Svalbard.

Ikke om høsten

Lokalet Svalbard Museum nå ønsker å leie ut til kunstmuseet, er rommet innenfor museumsbutikken hvor de har egne, midlertidige utstillinger.

– Vil utleie til kunstmuseet hindre dere i å ha egne utstillinger?

– Det vi vil forsøke å unngå. Vi ønsker å leie ut bare deler av året, slik at vi har rommet til disposisjon for egne utstillinger fra oktober til jul. Målsettingen er å nå det lokale publikum med nye utstillinger, det gjør vi best om høsten, sier direktør Tora Hultgreen.

Ifølge Hultgreen oppfyller museet de strenge kravene som stilles til oppbevaring av kunst.

– Det fikk vi på plass 100 prosent etter at vi hadde Munch her. Om noe skulle skje, kan vi lagre bildene i klimaregulert og brannsikkert magasin. Om bildene må evakueres av en eller annen grunn, har vi lokaler for det. Vi er godt skodd, og har nok det rommet som er best sikret i hele Longyearbyen, sier Hultgreen.

Hun forteller at årene 2014 og 2015 blir prøveår.

– Vi har ikke tenkt å bli et museum også for kunstformidling, men ønsker å hjelpe til i en overgangsperiode, sier Hultgreen.

Nytt byggetrinn

På sikt ønsker Svalbard Museum å utvide, dersom et nytt byggetrinn på Forskningsparken blir en realitet.

– Vi har hatt møte om et byggetrinn tre med Norsk Polar­institutt og Unis. Alle har behov for mer plass, og ønsker å jobbe for det. Vi i museet ønsker et utstillingsareal, en lab og magasin for naturhistorisk materiale. Vi ønsker blant annet å oppbevare og vise forskningen til Jørn Hurum. Nå er det Naturhistorisk museum i Oslo som har ansvaret for naturhistorisk materiale på Svalbard, og vi har vært i dialog med dem. Det vil nok ta lang tid før byggetrinn tre blir realisert, men plutselig skjer det, sier Hultgreen.

Nordnorsk Kunstmuseum tenker også at de kan få et eget lokale etter en slik utbygging.

– Men vi tenker fremdeles å ha et nært samarbeid med Svalbard Museum. At vi står for det faglige, altså utstillingene, men at vi har fordelen av felles resepsjon og museumsbutikk. Vi mener dette best kan løses i samarbeid med lokale krefter. Så kan vi konsentrere oss om det faglige, sier Ljøgodt.

Nøkkelord

Se bildet større

På besøk: Styreleder Tove Veierød i Nordnorsk Kunstmuseum var i Longyearbyen i februar i forbindelse med dronning Sonjas utstilling. Da hadde hun møte med Svalbard Museum og Longyearbyen lokalstyre. Her er hun sammen med kunstner Ørnulf Opdahl (t.v.) og kulturhusleder Roger Zahl Ødegård. FOTO: Birger Amundsen

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!