Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Åpner for boliger i Sjøområdet

Det kan bli mulig å lage fritidsboliger av naustene i Sjøområdet. FOTO: Eirik Berger

Åpner for boliger i Sjøområdet

Lokalstyret foreslår at det skal åpnes for fritidsboliger i Sjøområdet. Forslaget skal behandles mandag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

For å løse problemet med at flere naust i Sjøområdet brukes ulovlig som bolig ønsker Lokalstyret å lage et regelverk som kan få noe av bruken inn i lovlige former.
I forslaget til delplan for Sjøområdet åpnes det for å tillate å bruke naust som fritidsbolig, hvis det søkes om brukstillatelse.
«Søknaden må omfatte en hel naustrekke, og det må dokumenteres at tiltak iverksettes slik at hele naustrekka settes i forskriftsmessig stand i henhold til ønsket bruk. Det vil også stilles krav om brannvarslingsanlegg med direkte varsling til brannstasjonen», står det i forslaget.

Må ryddes opp
Arbeidet med delplanen startet i mai 2004, og innebærer en endring og detaljering av den gjeldende arealplanen for Longyearbyen. Lokalstyret har flere ganger gitt uttrykk for at det trengs å rydde opp i Sjøområdet og at det er behov for en samlet plan som kan gi klare og forutsigbare rammer for virksomheten i området.
Både Lokalstyret og Sysselmannen har i flere år vært klar over at det har bodd personer ulovlig i flere av naustene i Sjøområdet. Likevel har ingen gjort noe, før Miljøverndepartementet i høst konkluderte med at det er Lokalstyret sitt ansvar å rydde opp. I januar vedtok Miljø- og næringsutvalget å avvente ny delplan og bestemte at de som bor i området skulle få frist ut året til enten å flytte eller søke om brukstillatelse, dersom delplanen blir vedtatt.
– Som i andre saker synes jeg vi skal avvente arealplanen. Det er galt å kjøre en sak på dette nå hvis det senere blir politisk enighet om at det kan skje en endring i området. Da slipper vi samtidig den sure jobben å hive ut folk, sa Heinrich Eggenfellner til Svalbardposten etter vedtaket.

Ikke boligformål
Lokalstyret understreker imidlertid i forslaget at det ikke skal tillates å bo i naustene på heltid:
«Boliger benyttes døgnet rundt av både voksne og barn. Det stilles derfor store krav til sikker tilrettelegging av arealer og adkomst i forbindelse med boliger. Sjøområdet vil ikke kunne gi nødvendig sikkerhet i forhold til trafikk, trygg skolevei, egnede og gode uteoppholdsarealer uten at det foretas store investeringer, og at annen virksomhet må vike plassen så som tankanlegg og tungtrafikk.»

Vanskelig å håndheve
– Vi foreslår å åpne for fritidsboliger på bakgrunn av hva politikerne ønsker, og hva som har kommet fram i arbeidsmøtet. Problemet blir hvordan man skal håndheve at folk bare bruker naustene som fritidsbolig, noe jeg tror vil bli et tema for diskusjon videre, sier plan- og utviklingssjef Vigdis Hole.

De tekniske kravene til en fritidsbolig er de samme som for en helårsbolig, forskjellen er at en fritidsbolig ikke stiller de samme kravene til for eksempel skoleskyss og trygge oppvekstvilkår.
De som bruker fritidsboligen må også ha en annen adresse i Longyearbyen.
Forslaget til delplanen skal behandles av Miljø- og næringsutvalget mandag, og blir deretter eventuelt lagt ut til offentlig ettersyn.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!