Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Åpner byen for flere

Rune Moen, daglig leder i Svalbard Maxi Taxi, viser fram den innebygde rullestolrampa i minibussen. FOTO: Anders Fjellestad

Åpner byen for flere

Svalbard blir stadig mer tilgjengelig for alle. Nå har Longyearbyen fått sin første drosje skreddersydd for rullestolbrukere.

Tekst:

Publisert:

Longyearbyen er ikke akkurat noe mekka for bevegelseshemmede og rullestol­brukere. Høye kanter, trapper og dørstokker er vanlig. Også på drosjefronten har det skortet på rullestolløsninger, noe som fikk en leser fra Harstad til å skrive et leserbrev til Svalbardposten i fjor vinter. Ifølge ham var det umulig å skaffe seg drosjetransport fra flyplassen til hans rullestoltrengende kone.


Tungvint tidligere

Sist uke rullet Svalbard Maxi Taxis nyeste minibuss ut på byens veier. Den har plass til rulle­stoler, som den første i byen.

– Tidligere måtte vi sette ut mobile kjøreramper for å få rullestolen inn i minibussen. Deretter måtte vi flytte rulle­stolbrukeren ut av rullestolen og over i et av setene. Vi så derfor at det var behov for litt mer ordentlig utstyr, sier Rune Moen, daglig leder i drosjeselskapet.

Tidligere transporterte selskapet én til to rullestolbrukere i året, men dette har endret seg kraftig.

– Vi har opplevd en kraftig økning den siste tida. Hittil i år har vi sikkert hatt ti transportoppdrag med rullestolbrukere, sier Moen.


Ingen gullgruve

Derfor ville selskapet investere i en ny minibuss som hadde egne løsninger for rullestoler. En sammenleggbar rampe gjør det enkelt å rulle stolen inn i bussen. Ved å ta ut noen av setene i mini­bussen, får inntil to rullestoler plass inne i kjøretøyet.

– Minibussen er en Mercedes Sprinter, og den har kostet oss rundt 750.000 kroner. Det er en tøff investering for et selskap i en tøff bransje. Det er ikke noen gullgruve, men vi håper den svarer seg.

Den nye minibussen skal først og fremst brukes til sightseeing og andre turvognoppdrag.

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!