Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Åpner byen for flere

Rune Moen, daglig leder i Svalbard Maxi Taxi, viser fram den innebygde rullestolrampa i minibussen. FOTO: Anders Fjellestad

Åpner byen for flere

Svalbard blir stadig mer tilgjengelig for alle. Nå har Longyearbyen fått sin første drosje skreddersydd for rullestolbrukere.

Longyearbyen er ikke akkurat noe mekka for bevegelseshemmede og rullestol­brukere. Høye kanter, trapper og dørstokker er vanlig. Også på drosjefronten har det skortet på rullestolløsninger, noe som fikk en leser fra Harstad til å skrive et leserbrev til Svalbardposten i fjor vinter. Ifølge ham var det umulig å skaffe seg drosjetransport fra flyplassen til hans rullestoltrengende kone.


Tungvint tidligere

Sist uke rullet Svalbard Maxi Taxis nyeste minibuss ut på byens veier. Den har plass til rulle­stoler, som den første i byen.

– Tidligere måtte vi sette ut mobile kjøreramper for å få rullestolen inn i minibussen. Deretter måtte vi flytte rulle­stolbrukeren ut av rullestolen og over i et av setene. Vi så derfor at det var behov for litt mer ordentlig utstyr, sier Rune Moen, daglig leder i drosjeselskapet.

Tidligere transporterte selskapet én til to rullestolbrukere i året, men dette har endret seg kraftig.

– Vi har opplevd en kraftig økning den siste tida. Hittil i år har vi sikkert hatt ti transportoppdrag med rullestolbrukere, sier Moen.


Ingen gullgruve

Derfor ville selskapet investere i en ny minibuss som hadde egne løsninger for rullestoler. En sammenleggbar rampe gjør det enkelt å rulle stolen inn i bussen. Ved å ta ut noen av setene i mini­bussen, får inntil to rullestoler plass inne i kjøretøyet.

– Minibussen er en Mercedes Sprinter, og den har kostet oss rundt 750.000 kroner. Det er en tøff investering for et selskap i en tøff bransje. Det er ikke noen gullgruve, men vi håper den svarer seg.

Den nye minibussen skal først og fremst brukes til sightseeing og andre turvognoppdrag.

Siste nytt i Nyheter

Riksadvokaten ber om ny etterforskning

Skredet skal gjennomgås på nytt.

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Dialog – ingen erstatning

Longyearbyen lokalstyre ønsker å unngå rettssak, men har ikke erkjent erstatningsplikt etter at Nikoline (2) omkom i skredet i fjor. Det har heller ikke Store Norske.

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Sviende bot for tyvtråler

Tråleren fra Færøyene fikk inndratt verdien av hele fangsten i Hinlopenstretet på 850.000 kroner.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!