Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Åpner byen for flere

Rune Moen, daglig leder i Svalbard Maxi Taxi, viser fram den innebygde rullestolrampa i minibussen. FOTO: Anders Fjellestad

Åpner byen for flere

Svalbard blir stadig mer tilgjengelig for alle. Nå har Longyearbyen fått sin første drosje skreddersydd for rullestolbrukere.

Tekst:

Publisert:

Longyearbyen er ikke akkurat noe mekka for bevegelseshemmede og rullestol­brukere. Høye kanter, trapper og dørstokker er vanlig. Også på drosjefronten har det skortet på rullestolløsninger, noe som fikk en leser fra Harstad til å skrive et leserbrev til Svalbardposten i fjor vinter. Ifølge ham var det umulig å skaffe seg drosjetransport fra flyplassen til hans rullestoltrengende kone.


Tungvint tidligere

Sist uke rullet Svalbard Maxi Taxis nyeste minibuss ut på byens veier. Den har plass til rulle­stoler, som den første i byen.

– Tidligere måtte vi sette ut mobile kjøreramper for å få rullestolen inn i minibussen. Deretter måtte vi flytte rulle­stolbrukeren ut av rullestolen og over i et av setene. Vi så derfor at det var behov for litt mer ordentlig utstyr, sier Rune Moen, daglig leder i drosjeselskapet.

Tidligere transporterte selskapet én til to rullestolbrukere i året, men dette har endret seg kraftig.

– Vi har opplevd en kraftig økning den siste tida. Hittil i år har vi sikkert hatt ti transportoppdrag med rullestolbrukere, sier Moen.


Ingen gullgruve

Derfor ville selskapet investere i en ny minibuss som hadde egne løsninger for rullestoler. En sammenleggbar rampe gjør det enkelt å rulle stolen inn i bussen. Ved å ta ut noen av setene i mini­bussen, får inntil to rullestoler plass inne i kjøretøyet.

– Minibussen er en Mercedes Sprinter, og den har kostet oss rundt 750.000 kroner. Det er en tøff investering for et selskap i en tøff bransje. Det er ikke noen gullgruve, men vi håper den svarer seg.

Den nye minibussen skal først og fremst brukes til sightseeing og andre turvognoppdrag.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!