Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ap fikk lederen i Longyearbyen lokalstyre

Venstres leder Oddmund Rønning (t.v.) er i likhet med Eirik Berger (V) og Arild Olsen (Ap) fornøyd med forhandlingene. FOTO: Christopher Engås

Forhandlingene er avsluttet:

Ap fikk lederen i Longyearbyen lokalstyre

Arild Olsen (Ap) blir ny lokalstyreleder i Longyearbyen. Venstre får nestlederen. Det er klart dagen før konstitueringen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.10.2015 kl 10:50

Når lokalstyret møtes til konstituering tirsdag kveld, blir Arild Olsen valgt til ordfører med Venstres støtte.

Til gjengjeld får Venstres Eirik Berger plassen som nestleder. I tillegg deler de to partiene på ledervervene i underutvalgene. Ap får lederplassen i AU, mens Venstre har lederen i Teknisk utvalg og Oppvekst- og kulturutvalget.

– Fått mer

– Vi ser at vi kan ha best nytte av et samarbeid med Arbeiderpartiet, sier Berger.

Arbeidet med å komme til enighet har pågått siden 6. oktober, med sonderinger og deretter reelle forhandlinger om vervet som lokalstyreleder.

Den siste finpussen ble offisielt gjort søndag, og mandag morgen hadde partene snakket ferdig og var klart til å gå ut med resultatet.

– Hva har Ap måttet gi fra seg?

– Jeg føler ikke at vi har gitt noe fra oss. I stedet har vi fått mye; en god politisk plattform til det beste for Longyearbyen, sier Arild Olsen, som sammen med Berger, Ap-leder Øyvind Snibsøer og Venstre-leder Oddmund Rønning møtte Svalbardposten i lobbyen på Næringsbygget.

Tirsdag kveld blir den nye maktfordelingen i Longyearbyen offisielt vedtatt.

Øker frikjøpet

Det er også klart at budsjettet til politisk ledelse i Longyearbyen øker. Ifølge avtalen skal stillingen til nestlederen (varaordføreren) justeres opp fra 10 til 50 prosent. Lokalstyrelderen er allerede heldagspolitiker.

– Det vil gi større gjennomlagskraft ved at vi har to stykker som har kontakter inn til sentrale politikere og myndigheter.

– Hvor henter dere pengene fra?

– Pengene finnes i budsjettet. Vi sørger for prioriteringene, sier de.

Venstres utgangspunkt har vært å få lokalstyrelderen i Longyearbyen, og Venstre-leder Oddmund Rønning sier samarbiedsløsningen er den nest beste.

LES OGSÅ: – Vi vil forhandle med Venstre

Premissleverandør

Det er også klart at Ap har hatt ett møte med Høyre, men at det ble med det ene.

– Det er naturlig at vi har samtaler med alle, sier Snibsøer, som bekrefter at det har vært kontakt også mellom Ap og Høyre. Det ble imidlertid snart klart at det ikke var aktuelt med videre samarbeid mellom partiene som har hat et valgteknisk samarbeid de siste fire årene.

– Men det var flertall for borgerlig styre. Har dere ført velgerne bak lyset, da?

– Vi har ikke vært så opptatt av tradisjonelle blokker. Vi har vært i en vippeposisjonog fant ut at vi gjennom dette samarbeidet får best uttelling, sier Oddmund Rønning.

Valget ga Ap og Høyre fem mandater hver, mens Venstre fikk tre. Dermed har Venstre i realiteten vært premissleverandør for forhandlingene, som etter det Svalbardposten kjenner til, har vært krevende. Svalbardposten vet også at særlig Høyre den siste tiden har begynt å bli utålmodig.

Miljøpartiet de grønne fikk de to siste mandatene i valget, og har dermed ikke vært med i prosessen. Likevel er partiet med i et teknisk samarbeid, hvor MDG får flere plasser i underutvalgene.
Saken oppdateres

Nøkkelord

Se bildet større

Arild Olsen (Ap) overtar som lokalstyreleder etter Christin Kristoffersen. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Eirik Berger (V) blir nestleder i lokalstyret. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

FOTO: Svalbardposten, grafikk

Se bildet større

FOTO: Svalbardposten, grafikk

Se bildet større

Torgeir Prytz og Høyre blir i opposisjon de kommende fire årene. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Positive fastlandselever

I år er det seks skoleelever fra fastlandet som går på Longyearbyen skole. Ordningen bidrar til å styrke skoletilbudet i Longyearbyen.

Forberedt på det verste

Kystverket og Sysselmannen gjennomførte tirsdag og onsdag en stor oljevernøvelse for å teste hvordan de sammen skal håndtere en skipsulykke på Svalbard.

Få ting er gøyere enn en tur med rød brannbil

Brannstasjonen åpnet seg for de minste.

Tullet seg ut i sentrum

Performance-festivalen Arcti Action er avsluttet.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!