Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Anstrengt økonomi i Store Norske

Store Norske vil produsere 3,3 millioner tonn kull i år. Det vil bedre økonomien til selskapet. FOTO: Birger Amundsen

Anstrengt økonomi i Store Norske

Driftsproblemene i Svea Nord i høst har påført Store Norske et inntektstap på 250 millioner kroner. Nå må selskapet be staten om hjelp.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi tilfredsstiller ikke bankens krav til egenkapital, derfor gjør vi som normalt og går til eier og ber om utvidet egenkapital. Hvor mye det er snakk om er ikke klart ennå, sier administrerende direktør Robert Hermansen i Store Norske.

Ny egenkapital
I en artikkel i nyhetsmagasinet Ny Tid forrige måned sier Hermansen at det kan være aktuelt å be om ny egenkapital på 250 millioner kroner.
– Ja, vi har det beløpet som et utgangspunkt, bekrefter han.
Han sier videre at beløpet vil bli fort nedbetalt, ettersom planen for 2007 er å produsere 3,3 millioner tonn kull i Svea Nord. Med dagens pris på 500 kroner tonnet utgjør det 1,65 milliarder kroner.

Tapte inntekster
Brannen i Svea Nord og påfølgende driftsproblemer i gruva etter at produksjonen kom i gang 1. april i fjor har gjort 2006 til et meget anstrengt år økonomisk for Store Norske. Planen var å produsere 2,9 millioner tonn innen utgangen av året, resultatet ble 2,4 millioner tonn. En produksjonssvikt på 500.000 tonn utgjør alene 250 millioner kroner i tapte inntekter.

Tilleggslån
– For å dekke kapitalbehovet har vi tatt et tilleggsslån i DnB på 400 millioner kroner. Lånet løper fram til sommeren, sier Hermansen.
– Pengeboka er med andre ord tom?
– Ja, hvis vi ikke hadde fått lån ville det hele vært mer problematisk, svarer Hermansen.
Han regner med et underskudd på nærmere 100 millioner kroner i 2006 og et overskudd på nærmere 200 millioner kroner for inneværende år.

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!