Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Anstrengt økonomi i Store Norske

Store Norske vil produsere 3,3 millioner tonn kull i år. Det vil bedre økonomien til selskapet. FOTO: Birger Amundsen

Anstrengt økonomi i Store Norske

Driftsproblemene i Svea Nord i høst har påført Store Norske et inntektstap på 250 millioner kroner. Nå må selskapet be staten om hjelp.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi tilfredsstiller ikke bankens krav til egenkapital, derfor gjør vi som normalt og går til eier og ber om utvidet egenkapital. Hvor mye det er snakk om er ikke klart ennå, sier administrerende direktør Robert Hermansen i Store Norske.

Ny egenkapital
I en artikkel i nyhetsmagasinet Ny Tid forrige måned sier Hermansen at det kan være aktuelt å be om ny egenkapital på 250 millioner kroner.
– Ja, vi har det beløpet som et utgangspunkt, bekrefter han.
Han sier videre at beløpet vil bli fort nedbetalt, ettersom planen for 2007 er å produsere 3,3 millioner tonn kull i Svea Nord. Med dagens pris på 500 kroner tonnet utgjør det 1,65 milliarder kroner.

Tapte inntekster
Brannen i Svea Nord og påfølgende driftsproblemer i gruva etter at produksjonen kom i gang 1. april i fjor har gjort 2006 til et meget anstrengt år økonomisk for Store Norske. Planen var å produsere 2,9 millioner tonn innen utgangen av året, resultatet ble 2,4 millioner tonn. En produksjonssvikt på 500.000 tonn utgjør alene 250 millioner kroner i tapte inntekter.

Tilleggslån
– For å dekke kapitalbehovet har vi tatt et tilleggsslån i DnB på 400 millioner kroner. Lånet løper fram til sommeren, sier Hermansen.
– Pengeboka er med andre ord tom?
– Ja, hvis vi ikke hadde fått lån ville det hele vært mer problematisk, svarer Hermansen.
Han regner med et underskudd på nærmere 100 millioner kroner i 2006 og et overskudd på nærmere 200 millioner kroner for inneværende år.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!