Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Anonym, men interessant

Magnus Carlsson har skrevet bok om det «anonyme» medlemmet av Andrée-ekspedisjonen. Her fra pausen i foredraget hvor konservator Sander Solnes viser fram rester etter ekspedisjonen. FOTO: Christopher Engås

Anonym, men interessant

Da skuelystne fulgte med på innspillingen av «Ingeniør Andrées luftferd» i 1981, var det mange som spurte Sverre Anker Ousdal om hvem det var han spilte.

Ousdal spilte nemlig det tredje medlemmet av den fatale svenske polarekspedisjonen fra 1897. Knut Hjalmar Ferdinand Frænkel er ikke mye omtalt i historien, men Magnus Carlsson har dratt fram denne mannen og skrevet bok om ham.

Fra skolebenken

Det er først og fremst Salomon August Andrée selv og fotografen Nils Strindberg som blir omtalt i forbindelse med ekspedisjonens ettermæle. Knut Frænkel kom med da Nils Ekholm trakk seg etter å ha innsett at ekspedisjonen var for farlig.

– Frænkel kom så å si direkte inn i ekspedisjonen fra skolebenken. Han var ferdig utdannet sivilingeniør, men hadde ikke lyst til å jobbe som ingeniør. Han passet inn i Andrées planer fordi han var stor og sterk, han var et arbeidsjern, fortalte Magnus Carlsson til om lag 40 frammøtte på Svalbard Museum sist helg. Anledningen var et dypdykk i ekspedisjonen, med fokus på Frænkels rolle.

At Knut Frænkel er lite omtalt, fikk Sverre Anker Ousdal merke på kroppen under innspillingen av Jan Troells film på 80-tallet.

Hvem er du?

Selv i Sverige, hvor ekspedisjonen er viden kjent og myteomspunnet, er Frænkel en til dels ukjent person.

– Han var virkelig anonym. Jeg husker at skuelystne, som kjente til historien om ballongferden til Andrée, og hvilken film vi spilte inn, kom til meg mellom opptakene og ville vite hvilken karakter jeg skulle forestille, fortalte Ousdal til publikum.

Sein kalving

Sverre Anker Ousdal spilte også en av hovedrollene i Orions Belte (1984). Levende engasjert kunne han fortelle om mange morsomme episoder fra innspillingene.

Som da filmteamet skulle framprovosere ei kalving av en isbre ved Hornsund:

– Kamerafolkene satt ute i en båt, sammen med oss skuespillerne, mens crewet slapp et par kilo dynamitt inn i ei sprekk i breen. Ingen ting skjedde. Dermed ble mengden dynamitt økt til 20 kilo. Det smalt men ingen ting skjedde. Da kameraene var slått av skjedde det. Ei gigantisk kalving, som vi bare fikk med oss slutten av fordi kamerafolkene ikke rakk å slå kameraene på igjen tidsnok, fortalte Ousdal.

Eller da han spilte Knut Frænkel i scenen der han blir spist av en isbjørn på Kvitøya.

Lunsj i kjeften

– Inne i isbjørnskinnet satt to damer som styrte kjeften på den. Det var omhyggelige og til dels vanskelige opptak som ble styrt ved hjelp av noen stropper som var festet i meg. Så ble det lunsj, og vi fant det best å bare spise slik vi lå – jeg med halsen inne i isbjørnkjeften, og damene inne i skinnet, fortalte han til stor latter fra forsamlingen.

Se bildet større

Sverre Anker Ousdal hadde mye fortellerglede å bidra med under dypdykket på Svalbard Museum. Han hadde hovedroller i både «Ingeniør Andrées luftferd» og «Orions Belte». FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!