Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Anonym, men interessant

Magnus Carlsson har skrevet bok om det «anonyme» medlemmet av Andrée-ekspedisjonen. Her fra pausen i foredraget hvor konservator Sander Solnes viser fram rester etter ekspedisjonen. FOTO: Christopher Engås

Anonym, men interessant

Da skuelystne fulgte med på innspillingen av «Ingeniør Andrées luftferd» i 1981, var det mange som spurte Sverre Anker Ousdal om hvem det var han spilte.

Tekst:

Publisert:

Ousdal spilte nemlig det tredje medlemmet av den fatale svenske polarekspedisjonen fra 1897. Knut Hjalmar Ferdinand Frænkel er ikke mye omtalt i historien, men Magnus Carlsson har dratt fram denne mannen og skrevet bok om ham.

Fra skolebenken

Det er først og fremst Salomon August Andrée selv og fotografen Nils Strindberg som blir omtalt i forbindelse med ekspedisjonens ettermæle. Knut Frænkel kom med da Nils Ekholm trakk seg etter å ha innsett at ekspedisjonen var for farlig.

– Frænkel kom så å si direkte inn i ekspedisjonen fra skolebenken. Han var ferdig utdannet sivilingeniør, men hadde ikke lyst til å jobbe som ingeniør. Han passet inn i Andrées planer fordi han var stor og sterk, han var et arbeidsjern, fortalte Magnus Carlsson til om lag 40 frammøtte på Svalbard Museum sist helg. Anledningen var et dypdykk i ekspedisjonen, med fokus på Frænkels rolle.

At Knut Frænkel er lite omtalt, fikk Sverre Anker Ousdal merke på kroppen under innspillingen av Jan Troells film på 80-tallet.

Hvem er du?

Selv i Sverige, hvor ekspedisjonen er viden kjent og myteomspunnet, er Frænkel en til dels ukjent person.

– Han var virkelig anonym. Jeg husker at skuelystne, som kjente til historien om ballongferden til Andrée, og hvilken film vi spilte inn, kom til meg mellom opptakene og ville vite hvilken karakter jeg skulle forestille, fortalte Ousdal til publikum.

Sein kalving

Sverre Anker Ousdal spilte også en av hovedrollene i Orions Belte (1984). Levende engasjert kunne han fortelle om mange morsomme episoder fra innspillingene.

Som da filmteamet skulle framprovosere ei kalving av en isbre ved Hornsund:

– Kamerafolkene satt ute i en båt, sammen med oss skuespillerne, mens crewet slapp et par kilo dynamitt inn i ei sprekk i breen. Ingen ting skjedde. Dermed ble mengden dynamitt økt til 20 kilo. Det smalt men ingen ting skjedde. Da kameraene var slått av skjedde det. Ei gigantisk kalving, som vi bare fikk med oss slutten av fordi kamerafolkene ikke rakk å slå kameraene på igjen tidsnok, fortalte Ousdal.

Eller da han spilte Knut Frænkel i scenen der han blir spist av en isbjørn på Kvitøya.

Lunsj i kjeften

– Inne i isbjørnskinnet satt to damer som styrte kjeften på den. Det var omhyggelige og til dels vanskelige opptak som ble styrt ved hjelp av noen stropper som var festet i meg. Så ble det lunsj, og vi fant det best å bare spise slik vi lå – jeg med halsen inne i isbjørnkjeften, og damene inne i skinnet, fortalte han til stor latter fra forsamlingen.

Se bildet større

Sverre Anker Ousdal hadde mye fortellerglede å bidra med under dypdykket på Svalbard Museum. Han hadde hovedroller i både «Ingeniør Andrées luftferd» og «Orions Belte». FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!