Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Anonym, men interessant

Magnus Carlsson har skrevet bok om det «anonyme» medlemmet av Andrée-ekspedisjonen. Her fra pausen i foredraget hvor konservator Sander Solnes viser fram rester etter ekspedisjonen. FOTO: Christopher Engås

Anonym, men interessant

Da skuelystne fulgte med på innspillingen av «Ingeniør Andrées luftferd» i 1981, var det mange som spurte Sverre Anker Ousdal om hvem det var han spilte.

Tekst:

Publisert:

Ousdal spilte nemlig det tredje medlemmet av den fatale svenske polarekspedisjonen fra 1897. Knut Hjalmar Ferdinand Frænkel er ikke mye omtalt i historien, men Magnus Carlsson har dratt fram denne mannen og skrevet bok om ham.

Fra skolebenken

Det er først og fremst Salomon August Andrée selv og fotografen Nils Strindberg som blir omtalt i forbindelse med ekspedisjonens ettermæle. Knut Frænkel kom med da Nils Ekholm trakk seg etter å ha innsett at ekspedisjonen var for farlig.

– Frænkel kom så å si direkte inn i ekspedisjonen fra skolebenken. Han var ferdig utdannet sivilingeniør, men hadde ikke lyst til å jobbe som ingeniør. Han passet inn i Andrées planer fordi han var stor og sterk, han var et arbeidsjern, fortalte Magnus Carlsson til om lag 40 frammøtte på Svalbard Museum sist helg. Anledningen var et dypdykk i ekspedisjonen, med fokus på Frænkels rolle.

At Knut Frænkel er lite omtalt, fikk Sverre Anker Ousdal merke på kroppen under innspillingen av Jan Troells film på 80-tallet.

Hvem er du?

Selv i Sverige, hvor ekspedisjonen er viden kjent og myteomspunnet, er Frænkel en til dels ukjent person.

– Han var virkelig anonym. Jeg husker at skuelystne, som kjente til historien om ballongferden til Andrée, og hvilken film vi spilte inn, kom til meg mellom opptakene og ville vite hvilken karakter jeg skulle forestille, fortalte Ousdal til publikum.

Sein kalving

Sverre Anker Ousdal spilte også en av hovedrollene i Orions Belte (1984). Levende engasjert kunne han fortelle om mange morsomme episoder fra innspillingene.

Som da filmteamet skulle framprovosere ei kalving av en isbre ved Hornsund:

– Kamerafolkene satt ute i en båt, sammen med oss skuespillerne, mens crewet slapp et par kilo dynamitt inn i ei sprekk i breen. Ingen ting skjedde. Dermed ble mengden dynamitt økt til 20 kilo. Det smalt men ingen ting skjedde. Da kameraene var slått av skjedde det. Ei gigantisk kalving, som vi bare fikk med oss slutten av fordi kamerafolkene ikke rakk å slå kameraene på igjen tidsnok, fortalte Ousdal.

Eller da han spilte Knut Frænkel i scenen der han blir spist av en isbjørn på Kvitøya.

Lunsj i kjeften

– Inne i isbjørnskinnet satt to damer som styrte kjeften på den. Det var omhyggelige og til dels vanskelige opptak som ble styrt ved hjelp av noen stropper som var festet i meg. Så ble det lunsj, og vi fant det best å bare spise slik vi lå – jeg med halsen inne i isbjørnkjeften, og damene inne i skinnet, fortalte han til stor latter fra forsamlingen.

Se bildet større

Sverre Anker Ousdal hadde mye fortellerglede å bidra med under dypdykket på Svalbard Museum. Han hadde hovedroller i både «Ingeniør Andrées luftferd» og «Orions Belte». FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!