Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Anonym, men interessant

Magnus Carlsson har skrevet bok om det «anonyme» medlemmet av Andrée-ekspedisjonen. Her fra pausen i foredraget hvor konservator Sander Solnes viser fram rester etter ekspedisjonen. FOTO: Christopher Engås

Anonym, men interessant

Da skuelystne fulgte med på innspillingen av «Ingeniør Andrées luftferd» i 1981, var det mange som spurte Sverre Anker Ousdal om hvem det var han spilte.

Ousdal spilte nemlig det tredje medlemmet av den fatale svenske polarekspedisjonen fra 1897. Knut Hjalmar Ferdinand Frænkel er ikke mye omtalt i historien, men Magnus Carlsson har dratt fram denne mannen og skrevet bok om ham.

Fra skolebenken

Det er først og fremst Salomon August Andrée selv og fotografen Nils Strindberg som blir omtalt i forbindelse med ekspedisjonens ettermæle. Knut Frænkel kom med da Nils Ekholm trakk seg etter å ha innsett at ekspedisjonen var for farlig.

– Frænkel kom så å si direkte inn i ekspedisjonen fra skolebenken. Han var ferdig utdannet sivilingeniør, men hadde ikke lyst til å jobbe som ingeniør. Han passet inn i Andrées planer fordi han var stor og sterk, han var et arbeidsjern, fortalte Magnus Carlsson til om lag 40 frammøtte på Svalbard Museum sist helg. Anledningen var et dypdykk i ekspedisjonen, med fokus på Frænkels rolle.

At Knut Frænkel er lite omtalt, fikk Sverre Anker Ousdal merke på kroppen under innspillingen av Jan Troells film på 80-tallet.

Hvem er du?

Selv i Sverige, hvor ekspedisjonen er viden kjent og myteomspunnet, er Frænkel en til dels ukjent person.

– Han var virkelig anonym. Jeg husker at skuelystne, som kjente til historien om ballongferden til Andrée, og hvilken film vi spilte inn, kom til meg mellom opptakene og ville vite hvilken karakter jeg skulle forestille, fortalte Ousdal til publikum.

Sein kalving

Sverre Anker Ousdal spilte også en av hovedrollene i Orions Belte (1984). Levende engasjert kunne han fortelle om mange morsomme episoder fra innspillingene.

Som da filmteamet skulle framprovosere ei kalving av en isbre ved Hornsund:

– Kamerafolkene satt ute i en båt, sammen med oss skuespillerne, mens crewet slapp et par kilo dynamitt inn i ei sprekk i breen. Ingen ting skjedde. Dermed ble mengden dynamitt økt til 20 kilo. Det smalt men ingen ting skjedde. Da kameraene var slått av skjedde det. Ei gigantisk kalving, som vi bare fikk med oss slutten av fordi kamerafolkene ikke rakk å slå kameraene på igjen tidsnok, fortalte Ousdal.

Eller da han spilte Knut Frænkel i scenen der han blir spist av en isbjørn på Kvitøya.

Lunsj i kjeften

– Inne i isbjørnskinnet satt to damer som styrte kjeften på den. Det var omhyggelige og til dels vanskelige opptak som ble styrt ved hjelp av noen stropper som var festet i meg. Så ble det lunsj, og vi fant det best å bare spise slik vi lå – jeg med halsen inne i isbjørnkjeften, og damene inne i skinnet, fortalte han til stor latter fra forsamlingen.

Se bildet større

Sverre Anker Ousdal hadde mye fortellerglede å bidra med under dypdykket på Svalbard Museum. Han hadde hovedroller i både «Ingeniør Andrées luftferd» og «Orions Belte». FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Vil utrede strømkabel

Alternativ til kull som energiforsyning.

Høring på Stortinget

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!