Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Anneksjonsdøra

Denne døra gjorde nytten som anneksjonsskilt i 1919. FOTO: Svalbard Museum

Anneksjonsdøra

Anneksjonsskilt ble brukt på Svalbard fra 1900 og markerte et område som var tatt til gruvedrift.

Tekst:

Publisert:

Skiltene var laget av jern og noen var støpt i bronse, men de fleste var laget av tre. Da grunneiendommene ble fastlagt på Svalbard i 1926-27 mistet anneksjonsskiltene sin funksjon. De fleste treskiltene er nå borte, men noen få av jern står ennå. Mange ble tatt vare på og finnes på Svalbard Museum, og et av dem er Svalbards største anneksjonsskilt. Det er en dør av tre, 1,62 meter høy og 0,65 meter bred, og den har en mystisk historie. I 1912 annekterte AS Stavanger Spitsbergen land på den nordlige del av Pris Karls Forland. Selskapet hadde vansker med økonomien og kom ikke tilbake før i 1919. Da ble det satt opp en brakke på anneksjonsområdene på Prins Karls Forland, på brakkedøra ble det malt:

«Winter Bay mot…… Herfra mot vest til Grønlandshavet videre kystlinjen sydover til Nathorst Bay Herfra mot øst til «Peter Winter Bay». … den nordligste del begrenset i syd der en linje fra Andenes Point til Grønlandshavet i vest tilhører A/S Stavanger Spitsber- gen Okkupert av H.B. Dammen Kristiania og O. Torjussen Stavanger. Norway den 7. juli 1912. Fornyet hvert aar den 23. august 1919. O. Pedersen, J. Johannesen, S. Eliassen.
H. Nilsen»

Det første av teksten er borte, men innholdet er at det i 1912 ble annektert to områder på den nordlige del av Prins Karls Forland. En grenselinje fra Andeneset og tvers over Prins Karls Forland til havet i vest var felles for de to områdene og vi kan da tro at brakka ble satt opp på Andeneset. Og her er det en tuft på cirka 3 ganger 3 meter.

Men anneksjonsdøra ble funnet som ytterdør i en fangsthytte i Kvedfjordbukta, 90 kilometer lengere nord på Spitsbergens vestkyst. Den hytta var satt opp av Alfred Johansen i 1928 som bistasjon til Bjørnhamna i Sørgattet. Kan han ha gjort det som var vanlig på Svalbard og som med et pent uttrykk kan kalles «gjenbruk»? Johansen hentet byggematerialer til bistasjoner på Danskeøya fra Wellmanns anlegg i Virgohamna. Han hadde seilt Forlandssundet og forbi Andeneset flere ganger og hadde nok sett den tomme hytta på Andeneset. Kanskje visste han også at Stavanger Spitsbergen hadde gitt opp anneksjonene på Prins Karls Forland i 1925, og at han anså hytta som eierløs?
Slik kan Svalbards største anneksjonsskilt ha fått nyttig etterbruk som ytterdør på fangsthytta i Kvedfjordbukta.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Høringen pågår nå

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!