Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Anneksjonsdøra

Denne døra gjorde nytten som anneksjonsskilt i 1919. FOTO: Svalbard Museum

Anneksjonsdøra

Anneksjonsskilt ble brukt på Svalbard fra 1900 og markerte et område som var tatt til gruvedrift.

Tekst:

Publisert:

Skiltene var laget av jern og noen var støpt i bronse, men de fleste var laget av tre. Da grunneiendommene ble fastlagt på Svalbard i 1926-27 mistet anneksjonsskiltene sin funksjon. De fleste treskiltene er nå borte, men noen få av jern står ennå. Mange ble tatt vare på og finnes på Svalbard Museum, og et av dem er Svalbards største anneksjonsskilt. Det er en dør av tre, 1,62 meter høy og 0,65 meter bred, og den har en mystisk historie. I 1912 annekterte AS Stavanger Spitsbergen land på den nordlige del av Pris Karls Forland. Selskapet hadde vansker med økonomien og kom ikke tilbake før i 1919. Da ble det satt opp en brakke på anneksjonsområdene på Prins Karls Forland, på brakkedøra ble det malt:

«Winter Bay mot…… Herfra mot vest til Grønlandshavet videre kystlinjen sydover til Nathorst Bay Herfra mot øst til «Peter Winter Bay». … den nordligste del begrenset i syd der en linje fra Andenes Point til Grønlandshavet i vest tilhører A/S Stavanger Spitsber- gen Okkupert av H.B. Dammen Kristiania og O. Torjussen Stavanger. Norway den 7. juli 1912. Fornyet hvert aar den 23. august 1919. O. Pedersen, J. Johannesen, S. Eliassen.
H. Nilsen»

Det første av teksten er borte, men innholdet er at det i 1912 ble annektert to områder på den nordlige del av Prins Karls Forland. En grenselinje fra Andeneset og tvers over Prins Karls Forland til havet i vest var felles for de to områdene og vi kan da tro at brakka ble satt opp på Andeneset. Og her er det en tuft på cirka 3 ganger 3 meter.

Men anneksjonsdøra ble funnet som ytterdør i en fangsthytte i Kvedfjordbukta, 90 kilometer lengere nord på Spitsbergens vestkyst. Den hytta var satt opp av Alfred Johansen i 1928 som bistasjon til Bjørnhamna i Sørgattet. Kan han ha gjort det som var vanlig på Svalbard og som med et pent uttrykk kan kalles «gjenbruk»? Johansen hentet byggematerialer til bistasjoner på Danskeøya fra Wellmanns anlegg i Virgohamna. Han hadde seilt Forlandssundet og forbi Andeneset flere ganger og hadde nok sett den tomme hytta på Andeneset. Kanskje visste han også at Stavanger Spitsbergen hadde gitt opp anneksjonene på Prins Karls Forland i 1925, og at han anså hytta som eierløs?
Slik kan Svalbards største anneksjonsskilt ha fått nyttig etterbruk som ytterdør på fangsthytta i Kvedfjordbukta.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!