Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Anmeldt for ulovlig utbygging

FREDET: Taubanelageret og Taubanesentralen i bakgrunnen ble fredet i 2003. Arbeidet med å utvide lagerbygningen ble stanset for halvannen uke siden av Sysselmannen. FOTO: Birger Amundsen

Anmeldt for ulovlig utbygging

Jason Roberts er anmeldt av Riksantikvaren for brudd på Svalbard-miljøloven, etter å ha satt i gang utbygging av en fredet bygning.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Dette er den groveste saken vi har sett fra en eier av en fredet bygning. Jeg tror knapt at jeg har sett maken på fastlandet heller, utbryter Susan Barr, rådgiver hos Riksantikvaren i Oslo.
Det var i forrige måned at Jason Roberts, australsk statsborger med bopel i Longyearbyen, gikk i gang med utvidelse av Taubanelageret. Roberts kjøpte i sin tid lagerbygningen av Store Norske og har siden bygd den om til bolig og utstyrslager. Bygningen ble fredet utvendig gjennom et vedtak i 2003, samtidig som Taubanesentralen og taubanetraseen ble fredet.
Susan Barr gjør det klart at alt som har skjedd med Taubanelageret og området rundt bygningen etter fredningsvedtaket er ulovlig.

Umiddelbar stans
Taubanelageret ligger like ved Sysselmannens administrasjonsbygning og derfor gikk det ikke lang tid før Sysselmannen reagerte på utbyggingen. Roberts ble pålagt umiddelbar stans i byggearbeidet i henhold til paragraf 42 i Svalbardmiljøloven. Der heter det at: «Ingen må skade, grave ut, flytte, fjerne, forandre, tildekke, skjule eller skjemme et fredet kulturminne med sikringssone, eller sette i gang tiltak som kan medføre fare for at slikt skjer.»
Da bygningen ble fredet utvendig for tre år siden påklagde Roberts avgjørelsen til Miljøverndepartementet, uten å få medhold.
– At han nå har satt i gang byggearbeid og velger å se bort fra loven er derfor helt uforståelig, sier Susan Barr. Hun gjør det samtidig klart at det kan bli snakk om å rive det påbegynte tilbygget.
Roberts har også fått pælet ned en rekke kraftige stålrør i bakken rundt bygningen, tett inntil Taubanesentralen, og har også foretatt gravearbeid på tomten.

Ønsker ikke å slåss
Etter stoppordren fra Sysselmannen reagerte Jason Roberts med å sende et brev til Sysselmannen hvor han forklarer det hele med tidligere misforståelser og uenighet mellom han og Riksantikvaren: «Vi har åpenbart totalt forskjellig syn på privat eiendom og eierens rettigheter.»
– Jeg har byggetillatelse fra tidligere og prøver bare å gjøre det fint i området. Det er også språklige misforståelser, i og med at jeg ikke behersker norsk særlig godt. Mye av det juridiske språket er ikke enkelt for meg å forstå, forklarer Jason Roberts.
Han håper å komme til enighet med myndighetene, og sier at han er ganske lei det hele og slett ikke ønsker å slåss.
Plan- og utviklingssjef Vigdis Hole i Longyearbyen lokalstyre benekter at Roberts har tillatelse til utbyggingen, og sier at hun anser dette som en alvorlig sak.
– Jeg har sjekket i vårt arkiv, og det finnes ingen byggetillatelse. Arbeidet han har satt i gang er i strid med byggesaksforskriften, sier Hole. Også hun reagerte kontant da hun fikk kjennskap til byggearbeidet, og krevde umiddelbar stans.

Alvorlig sak
Assisterende sysselmann Rune B. Hansen, som påtalemyndighet i saken, sier at den er svært spesiell og at den rammes av Svalbardmiljøloven med en strafferamme på inntil tre års fengsel. Han ser ikke bort fra at Roberts vil få bot og betinget fengselsstraff.
– Foreløpig er det ikke stort jeg kan si om saken annet enn at vi tar den alvorlig og innleder etterforskning mot Jason Roberts, sier Hansen.
Jason Roberts sier at han kommer til å gå langt med saken, og at han er i sin fulle rett til å foreta utbedring av bygningen han er eier av.

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!