Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Anmeldt for ulovlig flyging

Russerne har landet midt i en fuglekoloni med helikopteret sitt. Det er ulovlig ifølge Svalbardmiljøloven. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Anmeldt for ulovlig flyging

Tidligere i sommer raserte et russisk helikopter en koloni hekkende fugl i Forlandsundet. Saken er politianmeldt og under etterforskning for brudd på Svalbardmiljøloven.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var i begynnelsen av juni at helikopteret fra Air Company Spark Plus landet midt i kolonien hekkende ærfugl og gjess på Tromsøya sør i Forlandsundet. Landingen er et klart brudd på Svalbardmiljøloven, hvor det i paragraf 83 står at «ingen må fly nærmere enn en nautisk mil fra større, kjente konsentrasjoner av pattedyr og fugl».

Fangstmann Lund
Tromsøya ligger et par kilometer nordvest for fangststasjonen i Farmhamna, og brukes som dunvær av fangstmann Hans Lund. Lund, som nettopp har flyttet tilbake til stasjonen med familien etter flere års avbrudd i fangstlivet, var i Farmhamna da helikopteret dukket opp.

Landet i hekkeområdet
Først gjorde det en sving over stasjonen og fortsatte deretter til yttersiden av tangen. Lund regnet med at det ville lande og gikk for å ta imot russerne. Før han nådde fram tok helikopteret imidlertid av og fortsatte over til Tromsøya.
– Jeg sto og så på at de landet på sørvestsiden av øya. Jeg ble forbannet, for det er der det meste av fuglene på øya hekker, sier han.
Hans Lund ringte øyeblikkelig Sysselmannen og sa fra at dette likte han svært dårlig, og lurte samtidig på om russerne virkelig hadde tillatelse til å lande der. Noe Sysselmannen øyeblikkelig avkreftet.

Ødeleggelser
Etter at situasjonen hadde roet seg og fuglene funnet veien tilbake til øya, dro han ut for å ta ødeleggelsen i øyesyn. Lund antar at det hekker 300-400 ærfugler på øya, og også en god del hvitkinngås. Arter som i tillegg er fredet.

Avmerket på flykart
– Det var mye egg som var blitt knust og redene rensket for dun. Man trenger heller ikke særlig fantasi for å skjønne det, når et slikt stort helikopter lander midt i et hekkeområde, sier fangstmannen fortørnet.

Etterforskes
Miljøvernsjef Rune Bergstrøm hos Sysselmannen vil ikke si noe om saken på grunn av at den er under etterforskning, men er helt klar på at en slik landing er ulovlig.
– Tromsøya er avmerket på flykartene som et viktig hekkeområde, hvor det er ulovlig å fly nærmere en én nautisk mil, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!