Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Anmeldes for hundeholdet

For mye snø er et tilbakevendende problem i hundegården ved Gruve 6. Dette bildet er tatt i februar. FOTO: Hanne Mette Walhovd

Anmeldes for hundeholdet

Miljøavdelingen hos Sysselmannen anmelder Niklas Gerhardsson som driver Svalbard Huskies.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det har vært tre episoder med løse hunder fra hans hundegård fra 10. til 17. desember. Derfor går vi nå til anmeldelse for brudd på båndtvangreglene, sier naturvernrådgiver hos Sysselmannen, Knut Fossum.
De gjentatte problemene med løse hunder, kjettinger som begraves i snø og frykt for rabiessmitte gjør at Sysselmannen vil følge ekstra godt med på forholdene i hundegården som ligger ved Gruve 6.
– Denne hundegården har utmerket seg med mange episoder, og vi kommer til å følge den opp mer enn de andre, som driver seriøst og skikkelig. Sammen med Mattilsynet skal vi nå drøfte hva vi skal gi av konkrete pålegg, sier miljøvernsjef hos Sysselmannen, Rune Bergstrøm.

Lave gjerder
Noe av problemet er at det kommer mer snø enn de som har ansvaret for hundegården klarer å fjerne, i tillegg til at gjerdene rundt hundegården er for lave, ifølge Bergstrøm.
– Gjerdene er verken doble eller høye nok i forhold til de store snømengdene. Alle hundene står i kjetting, noe som krever at de har tilsyn, så ikke kjettingene snør ned og blir for korte. Hvis det skjer er det dyreplageri, sier Bergstrøm.
Fossum sier de kommer til å kreve at Gerhardsson får på plass sikrere gjerder og har bedre oppsyn med hundene.
– Å få på plass et gjerde er det viktigste. Men vi vet at det også har vært flere tilfeller der hunder har blitt stående med for kort kjetting, og dette er en dyrevernsak som vi vil se nærmere på, sier Fossum.

Lav standard
Ifølge Bergstrøm har det flere vintre vært problemer knyttet til akkurat denne hundegården. Forholdene varierer også med hvem som har ansvaret.
– Noen ganger er det bare studenter som er innom for å mate og se til hundene, mens eieren er på ferie. Det irriterer andre hundeeiere at han har holdt en så lav standard over en lengre periode, sier Bergstrøm.
Niklas Gerhardsson sier på telefon fra Sør-Afrika at han gjør det han kan for å få bukt med snøproblemet.
– I høst kjøpte jeg en traktor for kunne brøyte inne i hundegården. For å komme til må vi ta bort gjerdet, og da har det skjedd at hunder kommer seg løs, sier Gerhardsson.
Han sier at enda høyere gjerder bare fører til at det samler seg mer snø.
– Problemet er å klare å fjerne all snøen like fort som den kommer. Jeg prøver av hele mitt hjerte å gjøre alt jeg kan for å gjøre det bedre, men det er ikke så enkelt, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!