Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Anmelder isbjørnmerking

Mange isbjørner merkes av forskerne. Her er en bjørn som ble merket på Halvmåneøya i 2002. FOTO: Arne O. Holm

Anmelder isbjørnmerking

Olav Vik Solheim mener merkingen av isbjørn på Svalbard er så overdreven at han politianmelder Miljøverndepartementet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Den tidligere økonomidirektøren i Store Norske, som nå er pensjonist, har lenge engasjert seg i debatten om hvordan isbjørnforskningen foregår. Siden 2004 har han blant annet skrevet en rekke leserbrev i Svalbardposten, der han etterlyser svar på hvorfor Norsk Polarinstitutt (NP) hvert år merker flere isbjørn. De senere årene har NP søkt om å få merke mellom 150 og 200 isbjørner i året.

Politisk blest
– Norsk Polarinstitutt har holdt på i 35 år med unødvendig forstyrrelse av isbjørn innenfor nasjonalparkene på Svalbard, noe som etter mitt skjønn er et alvorlig brudd på svalbardmiljøloven. Til sammen er langt over tusen isbjørner blitt merket, noe som ikke har noen annen hensikt enn å skape politisk blest, sier Olav Vik Solheim.
Han mener det må være likhet for loven og reagerer på at det bare er «mannen i gata» som blir straffet med bøter og fengsel ved forhold av det han omtaler som «mer ubetydelige saker».
– De som tar en litt for stor sving ut på isen ved Agardh kan få flere tusen kroner i bot. Men det er ingen som gjør noe i nærheten av det Norsk Polarinstitutt gjør når de merker isbjørn. De som har laget loven må også følge den, sier Solheim.

Fikk aldri svar
Han hevder han ennå ikke har fått noe svar fra NP på hvorfor de må merke så mange isbjørner og hva som er kommet ut av forskningen så langt. Han viser blant annet til at informasjonssjef i NP, Gunn Sissel Jaklin, i juli 2004 lovte å komme med utfyllende artikler om isbjørnforskningen etter at feltsesongen det året var avsluttet, men at disse aldri kom.
– Jeg har ikke fått noe svar, men er blitt henvist til Forsøksdyrutvalget. De skriver i et brev at det ikke er de som pålegger NP å merke så mange isbjørner som mulig, sier Solheim.

Avviser kritikken
Forrige fredag leverte han derfor en anmeldelse av Miljøverndepartementet, ved miljøvernminister Erik Solheim, til Sysselmannen, der han ber om at saken blir oversendt Økokrim.
Både informasjonssjef, Gunn Sissel Jaklin, og isbjørnforsker, Jon Aars, begge fra NP, mener de har kommet med flere svar som burde dekke informasjonsbehovet til Solheim.
– Vi mener vi har besvart hans spørsmål opptil flere ganger, blant annet i et innlegg i Svalbardposten 30. mai i år. Også ved flere andre anledninger har isbjørnforskning vært fremme i Svalbardposten og andre medier, sier Jaklin.
Også Aars viser til innlegget i mai. Der skriver han blant annet at det er viktig å merke et utvalg isbjørner av ulik alder og kjønn for å undersøke konsekvensene av miljøgifter og klimaendringer på isbjørnen. Innlegget påpeker at jo flere isbjørner man merker, jo mer presist blir svaret på gjennomsnittsalder, overlevelse, ungeproduksjon og hvor mange som har en sykdom.

Ble henlagt
Anmeldelsen ble imidlertid henlagt etter bare noen få dager. Allerede mandag kom det et skriftlig svar fra assisterende sysselmann, Lars Fause.
– Her foreligger det neppe noe straffbart, samtidig som det vil kreve en betydelig etterforskningsinnsats å følge opp denne saken. Dette må igjen ses opp mot sannsynligheten for at det foreligger brudd på noen bestemmelser, som anses som liten. I tillegg strekker denne saken seg langt tilbake i tid, og vi ville uansett bare gått de siste fem årene tilbake i tid, sier Fause.
Siden anmeldelsen er henlagt ønsker ikke Miljøverndepartementet å kommentere saken, men viser til Sysselmannens avgjørelse.
Olav Vik Solheim sier han vil klage på henleggelsen til Troms og Finnmark statsadvokat-embeter.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!