Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Anklager reiselivsselskap for ukultur

Trym Lauritzen og Ashild Tårnesvik jobbet begge som hovmestere i Spitsbergen travel, og begge mener seg utnyttet i arbeidsforholdet ved at de ikkefikk overtidsbetaling. – Det er en ukultur i selskapet der det drives rovdrift på mellomledere på fastlønn, hevder Åshild Tårnesvik. FOTO: Privat

Anklager reiselivsselskap for ukultur

– Kontraktene som Spitsbergen Travel inngår med en del arbeidstakere, blir til rein utnyttelse av folk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.03.2014 kl 08:27

Kraftsalven kommer fra Åshild Tårnesvik som har sloss for å få utbetalt rettmessig overtidslønn fra sin tidligere arbeidsgiver, Spitsbergen Travel AS (Spitra). Kampen har vart siden 2012, og for en tid tilbake inngikk hun forlik med selskapet.

Trym Lauritzen har også krevd å få etterbetalt overtid, og i forrige uke inngikk han også forlik med Spitsbergen Travel. De to krevde 100.000 kroner opprinnelig, men endte opp med halvparten.

– Saken har gått i to år. Nå ville jeg bare få den ut av verden, sier Tarnesvik.

«Frivillig» jobbing
Kilden til uenigheten går arbeids­tidsavtalene til de to, som begge jobbet som hovmestere i Spitra. Tårnesvik forteller at hun ikke inngikk noen avtale om at overtid skulle inngå i lønna, noe motparten i to år har argumentert i mot.

– Det jeg ble møtt med da jeg krevde overtidsbetaling var at jeg skulle ha jobbet frivillig, at overtiden ikke var godkjent, og at overtid er innbakt i fastlønna. Men dette står ikke i noen arbeidskontrakt jeg skrev under på. Dermed måtte jeg kjempe for å få min rettmessige lønn utbetalt, sier Tarnesvik.

– Var det mye jobbing utenom avtalt arbeidstid?

– Ja, det var alltid vi som jobbet. Med vaktlister, varetelling og restauranten, samt masse arrangement. Vi følte at vi var nødt til å jobbe, da det ikke sto noen andre klare til å ta over, sier Tårnesvik.

– Ukultur
Hun fikk hjelp av fagforbundet sitt til å forberede et krav mot Spitra, men gjorde det meste av arbeidet, selv før møtene i forliksrådet,hvor selskapet møtte med en advokat.

– Du har nå møtt din tidligere arbeidsgiver, og inngått et forlik, som vil si at begge parter er enige. Hvorfor går du ut med historien nå?

– Det er ene og alene fordi det gjelder så veldig mange andre også. Det er en ukultur i Spitra. Selskapet driver rovdrift på mellomledere på fastlønn, der folk har kontrakter med innbakt overtid. Og så må de jobbe til de nærmest stuper, opptil 15 timer i døgnet. Mange er utenlandske, og tør ikke si fra heller. Holdningen i ledelsen virker å være «hvis dere ikke liker måten vi driver butikk på, så er det bare å sette seg på et fly og forsvinne», sier Tårnesvik.

– Og det er mange som har gjort akkurat det. De er utslitte, og orker ikke ta opp kampen for å få lønna de har krav på. Det hefter ikke selskapet, for de får alltids tak i nytt folk på grunn av beliggenheten på eksotiske Svalbard, legger hun til.

Tårnesvik, som flyttet til Oslo fra Svalbard i 2012, legger til at hun har en følelse av at ting er blitt bedre med ny toppledelse i Spitra.

Bedring?
– Jeg måtte gå en lang vei for å komme fram til et forlik med den tidligere ledelsen i selskapet, og Lauritzen sto inntil ganske nylig helt fast på sitt krav. Da det kom en ny ledelse i Spitra, løste hans sak seg rimelig kjapt. Det er bra, og man får håpe at selskapet lærer av dette, sier Tårnesvik.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!