Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Andreas fikk isbjørnvaktjobben

Skal passe på: Andreas Eriksson gleder seg til årets sommerjobb som isbjørnvakt. FOTO: Monika Aaserud

Andreas fikk isbjørnvaktjobben

Svenske Andreas Eriksson (46) danket ut over 300 andre som ville være isbjørnvakt for Sysselmannen i sommer.

Sysselmannen fikk massiv respons da de i våres lyste ut jobben som isbjørnvakt. Både norsk og utenlandsk presse omtalte sommerjobben, noe som førte til at over 300 meldte sin interesse. Sysselmannen ønsket en person med erfaring fra feltliv, erfaring med isbjørnsikring og bruk av våpen - samt tilfredsstillende vandel.

– Det var veldig mange av søkerne som ikke hadde de kvalifikasjonene vi søkte, forteller seniorrådgiver Helge Solli hos Sysselmannen.


Ville ut på eventyr
Men svenske Andreas Eriksson, som har bodd i Longyearbyen i sju år, hadde de nødvendige kvalifikasjonene.

– Jeg er veldig takknemlig for at akkurat jeg fikk jobben. Jeg gleder med veldig til å reise ut på tur, sier 46-åringen fra Uppsala.

Til daglig jobber han hos Sandmo & Svenkerud og er brannmann på si. Han søkte jobben for å komme seg ut på eventyr.


Vært på vakt før
– Jeg har aldri vært i området ved Hornsund og gleder meg til å utforske det. Det blir deilig å komme seg ut på eventyr og se noe nytt, sier Eriksson.

Det er ikke første gang svensken er isbjørnvakt. I 2009 var han isbjørnvakt for Sysselmannen da de ryddet strender og langs vannkanten.

– Som isbjørnvakt er det viktig å se etter endringer og avvik i landskapet. Det er det som røper om det er isbjørn i nærheten. Jeg har sett isbjørn mange ganger, men heldigvis på trygg avstand, sier svensken.

Årlig tokt
Hvert år sender Sysselmannen ut to lag som skal arbeide med kulturminnene på Svalbard. I år er det hyttene ved Hornsund som skal registreres og to hytter ved Hiorthhamn som skal repareres.

– De to, pluss isbjørnvakta, som reiser til Hornsund skal være ute og dokumentere tilstanden på kulturminnene i tre uker. Deretter vil de komme tilbake til Longyearbyen og utarbeide rapportene, sier seniorrådgiver Helge Solli hos Sysselmannen.

Et snekkerlag bestående av to personer skal utføre to jobber ved Hiorthhamn.

– Det er en del råte som må ordnes. Det skal blant annet legges ny papp og nye bekledningsbord. Rutene er knust og de skal derfor skiftes, sier Solli.

Hyttene er i privat bruk, så vedlikeholdet gjøres i samarbeid med eierne.

Se bildet større

Verden rundt: Da jobben som isbjørnvakt ble lyst ut av Sysselmannen, vakte den uvanlige jobben stor oppmerksomhet i aviser verden rundt. FOTO: Faksimile

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!