Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Anbefaler vaksine til alle jegere

Bjarne Sæther Strøm (t.v.) og Trond Håvelsrud er to av jegerne som har jaktet rein i år. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Anbefaler vaksine til alle jegere

Folkehelseinstituttet anbefaler alle reinsdyrjegere og andre som har vært i kontakt med reinsdyr å vaksinere seg mot rabies. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.09.2011 kl 13:32

– Alle, både voksne og barn, som har vært i direkte kontakt med spytt, munnhulen eller sentralnervesystemet til reinsdyr, for eksempel i forbindelse med jakta, får tilbud om vaksine, sier overlege ved Longyearbyen sykehus, Ole Tveiten. 

Sentralnervesystemet sitter i hjernen og ryggmargen. 

Det er Norsk Folkehelseinstitutt som kommer med rådet om vaksinering. Sykehuset har derfor bestilt 500 vaksiner som blir sendt opp i morgen. 

– Risikoen for at noen har blitt smittet er liten, men konsekvensene ved å la være å gjøre noe kan være store, så lenge det har vært en eksponering, sier Tveiten. 

Han understreker at det er frivillig om man vil la seg vaksinere. 

Fem doser

Sysselmannen har foran årets reinsdyrjakt delt ut 300 jaktkort. Så langt er det levert inn kort for rundt 200 dyr. Også personer som har vært med på slakting og kommet i kontakt med hodepartiet og eventuelt spytt fra reinsdyr får tilbud om vaksine. Tveiten anslår at det til sammen kan dreie seg om mellom 200 og 300 personer. De som vaksineres skal ha fem doser i løpet av fire uker. Selv om det for noen kan være flere uker siden de skjøt reinsdyret, er det likevel et poeng å vaksinere seg. 

– Absolutt. Inkubasjonstiden kan være fra tre-fire uker til opptil ett år. Så lenge man ikke har symptomer, vil vaksinen fungere. Har man fått symptomene, er løpet kjørt, sier Tveiten. 

Liten risiko

Han mener likevel det ikke er grunn til panikk, og gjentar at risikoen for å bli smittet er liten, selv om man har vært i kontakt med reinsdyr. Han legger til at Longyearbyen sykehus foreløpig ikke har et system for å ta imot de som ønsker å bli vaksinert.

– Vi har nettopp fått eposten fra Folkehelseinstituttet og har ikke rukket å legge alle planer, sier han.  

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!