Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Anbefaler vaksine til alle jegere

Bjarne Sæther Strøm (t.v.) og Trond Håvelsrud er to av jegerne som har jaktet rein i år. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Anbefaler vaksine til alle jegere

Folkehelseinstituttet anbefaler alle reinsdyrjegere og andre som har vært i kontakt med reinsdyr å vaksinere seg mot rabies. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.09.2011 kl 13:32

– Alle, både voksne og barn, som har vært i direkte kontakt med spytt, munnhulen eller sentralnervesystemet til reinsdyr, for eksempel i forbindelse med jakta, får tilbud om vaksine, sier overlege ved Longyearbyen sykehus, Ole Tveiten. 

Sentralnervesystemet sitter i hjernen og ryggmargen. 

Det er Norsk Folkehelseinstitutt som kommer med rådet om vaksinering. Sykehuset har derfor bestilt 500 vaksiner som blir sendt opp i morgen. 

– Risikoen for at noen har blitt smittet er liten, men konsekvensene ved å la være å gjøre noe kan være store, så lenge det har vært en eksponering, sier Tveiten. 

Han understreker at det er frivillig om man vil la seg vaksinere. 

Fem doser

Sysselmannen har foran årets reinsdyrjakt delt ut 300 jaktkort. Så langt er det levert inn kort for rundt 200 dyr. Også personer som har vært med på slakting og kommet i kontakt med hodepartiet og eventuelt spytt fra reinsdyr får tilbud om vaksine. Tveiten anslår at det til sammen kan dreie seg om mellom 200 og 300 personer. De som vaksineres skal ha fem doser i løpet av fire uker. Selv om det for noen kan være flere uker siden de skjøt reinsdyret, er det likevel et poeng å vaksinere seg. 

– Absolutt. Inkubasjonstiden kan være fra tre-fire uker til opptil ett år. Så lenge man ikke har symptomer, vil vaksinen fungere. Har man fått symptomene, er løpet kjørt, sier Tveiten. 

Liten risiko

Han mener likevel det ikke er grunn til panikk, og gjentar at risikoen for å bli smittet er liten, selv om man har vært i kontakt med reinsdyr. Han legger til at Longyearbyen sykehus foreløpig ikke har et system for å ta imot de som ønsker å bli vaksinert.

– Vi har nettopp fått eposten fra Folkehelseinstituttet og har ikke rukket å legge alle planer, sier han.  

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!