Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Amundsenvillaen i gammel drakt

Håndverkere har murt ny pipe, revet uoriginal ytterkledning og tekker taket på Amundsenvillaen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Amundsenvillaen i gammel drakt

Roald Amundsen tilbrakte flere perioder i Ny-Ålesund. Nå er arbeidet med å restaurere villaen som er oppkalt etter ham i full gang.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.06.2010 kl 12:38

Amundsenvillaen er avkledd. Den gul-oransje ytter­kledningen, som har pakket inn bygningen de siste årene, er borte og den originale ser på nytt dagens midnattsol.

– Nå skal vi reparere de delene av panelet som er ødelagt og gjøre bygningen så vindtett vi kan, sier rådgiver Bodil Paulsen i Kings Bay.

Kampen om Nordpolen

I fjor sommer startet Kings Bay arbeidet med å føre bygningen tilbake til Amundsens tid. I alle fall nesten hele huset. I 2002 ble malerier fra kampen om Nordpolen gjenoppdaget på to av veggene i førsteetasje. Da håndverkere og kulturminnefolk skulle avdekke veggmaleriene i fjor, fant de også malerier fra en senere periode. De ble funnet i naborommet, og stammer trolig fra perioden da villaen ble benyttet som bar på slutten av 1930-tallet. Også de maleriene skal beholdes.

Ovner på finn.no

Paulsen forteller at de ikke har funnet flere malerier siden da. Men etter at gamle vegger og gulv er revet, har de funnet ut at det har stått ovner i alle rom, fire av dem i første etasje.

– Jeg har fått tak i to ovner av samme type som var i huset på finn.no. Det er Trolla-ovner med stavkirke på.

Paulsen legger til at det ennå er lenge til åpningen. Dermed er det mulig at Kings Bay får tak i flere ovner før huset skal åpnes.

En annen ny oppdagelse er rester av den gamle gulvlista.

– Det er morsomt, for den visste vi ikke hvordan så ut, sier Paulsen.

Konserveres til høsten

Paulsen forteller at mye av bygningen er blitt revet i vinter, og noe i vår. Nå arbeider entreprenørfirmaet Børset & Bjerkset fra Støren med villaen. De kom 1. juni og blir ut måneden. Da må de dra, siden alle sengeplassene i Ny-Ålesund er opptatt.

– Så vil det komme nye håndverkere når det passer. Det er en utfordring at det både er høy­sesong for forsknings­prosjekter og byggeprosjekter, sier Paulsen.

Mai deadline

Mai neste år er endelig deadline. Det var i mai 1925 og 1926 at Amundsen bodde i Ny-Ålesund. Neste år er det også 100-års­jubileum for Amundsens ferd til Sydpolen.

– I løpet av året håper vi å være ferdige både utvendig og innvendig, og maleriene skal konserveres i løpet av høsten. Så skal vi møblere og se at alt fungerer. Vi har god tid, og det er jeg glad for. Jeg vet at det kan være mange hemmeligheter i gamle hus, sier rådgiveren.

Blir direktørbolig

Når bygningen står ferdig skal toppetasjen benyttes som direktørbolig.

– Da er ringen sluttet, smiler direktør Roger Jakobsen i Kings Bay.

Førsteetasje skal benyttes som representasjonslokale.

– Villaen er et smykke av et kulturminne, mener Jakobsen. 

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!