Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Amerikansk kokk med egne råvarer

På rekke og rad: Rommet i Nybyen er innredet med omlag 70 vekstkasser som han dyrker forskjellige grønnsaker og urter i. FOTO: Benjamin Vidmar

Amerikansk kokk med egne råvarer

Benjamin Vidmar (35) er kjøkkensjef på Svalbar. Han syntes det var så kjedelig at alle serveringsstedene i Longyearbyen brukte de samme råvarene. Derfor begynte han å dyrke sin egen mat.

I et rom på 35 kvadratmeter i Nybyen har amerikaneren satt opp rader med kasser hvor det spirer og gror.

– Jeg startet opp i oktober, og har prøvd meg frem hele veien. Jeg hadde ingen erfaringer med å dyrke frem egen mat, men på internett har jeg fått mange gode tips, sier han.

Han har blant annet dyrket fram tomater, salater, auberginer, sitrongress, basilikum, mynte og timian. Til og med avokado har han fått til å vokse 78 grader nord.

– Jeg begynte med fem stykker. En har klart seg. Det viser at det er mulig. Neste gang får jeg kanskje til noen flere, sier han.

Han dyrker også spiselige blomster, som han blant annet bruker i drinkene på Svalbar.


Tysk jord

Som grobunn bruker han blokker med tørket og hardpakket jord fra Tyskland. Den blander han ut i vann og tilsetter næring.

– Den norske jorden jeg har prøvd, er veldig uforutsigbar. Den jeg får tak i fra Tyskland er lik hver eneste gang. Derfor holder jeg meg til den, sier han.

Også knust kokosnøttskall bruker han som grobunn. I taket henger det vekstlys, som er plantenes eneste lyskilde.

– Jeg har tettet igjen vinduet. Det er bedre for plantene å ha jevnt og stabilt lys, enn sollys, forteller Vidmar.


Ny inspirasjon

Mange av frøene han planter, finner han på kjøkkenet på Svalbar.

– Nesten alle kaster frøene som er i grønnsakene. Jeg tar vare på dem og prøver ut om de vokser. Mange gjør det. Jeg synes det er viktig å gjøre det meste ut av de ressursene vi har, sier han.

Nå er det tomt i drivhuset til amerikaneren. Han skal være borte fra Longyearbyen en måned, og har derfor tømt alle vekstkassene. I løpet av tiden han er borte, skal han på kurs i Vermont for å utvikle seg som gartner.

– Jeg gleder meg veldig. Her er jeg helt alene om å dyrke grønnsaker og urter. Jeg gleder meg til å få ny inspirasjon og kunnskap, sier han.

Med tiden vil han gjerne lære bort erfaringene han har gjort med å dyrke mat så langt nord.

– Jeg håper det er flere i Longyearbyen som synes dette er spennende. Det er ikke noe vits i å tenke på alle begrensningene som finnes med å dyrke mat på Svalbard. Om man hele tiden skal tenke på begrensningene, så får man jo ikke gjort noe, sier Vidmar.

Se bildet større

Opptatt av råvarer: Kjøkkensjefen på Svalbar, Benjamin Vidmar, er nøye med hva slags råvarer han bruker, og dyrker derfor sine egne. FOTO: Monika Aaserud

Se bildet større

Selvplukk: Datteren Layla (11) viser frem posen hun har plukket med salat. FOTO: Benjamin Vidmar

Se bildet større

Blomsterdrink: Ringblomster fra vekstkassene tar seg godt ut i drinken. FOTO: Benjamin Vidmar

Se bildet større

Grønt: Dette er planten microgreen i første fase. I tredje fase blir den til spiselig salat. FOTO: Benjamin Vidmar

Siste nytt i Nyheter

Vil utrede strømkabel

I dag var det åpen høring om Svalbardmeldingen i Utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget.

Høring på Stortinget

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!