Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ambulansefly avgjøres mandag

Hva slags ambulansefly som står stasjonert i Tromsø kan være avgjørenede når liv står i fare i Longyearbyen. FOTO: Faksimile: Svalbardposten nr. 42

Ambulansefly avgjøres mandag

Mandag skal helseforetakene avgjøre om det blir ambulansejetfly i Tromsø, og styrket beredskap for Svalbard. Først i går hadde lokale myndigheter møte med Helse Nord.

Tekst:

Publisert:

I mai kom meldingen om at Luftambulansetjenesten ANS, som blant annet flyr til Svalbard på vegne av Helse Nord, skulle stasjonere jetfly i Tromsø og Oslo.

Dette skulle utgjøre et kvantesprang for beredskapen på Svalbard. Jetfly er raskere, har lengre rekkevidde og kan ikke minst ta mer last enn dagens propellfly.

Så ble det gjort helomvending uten at myndighetene på Svalbard ble involvert i prosessen. Jetflyet fra Tromsø er nå tatt ut av forslaget. Det reagerer beredskapsrådet i Longyearbyen kraftig på.

Bekymret

I et brev til Helse Nord uttrykker Kjerstin Askholt stor bekymring for at Svalbards synspunkter ikke blir ivaretatt i vurderingen som skal gjøres i saken.

– Det er riktig at myndighetene på Svalbard ikke har vært involvert i prosessen. Det burde de ha vært. Vi skal ha møte med Sysselmannen og Longyearbyen lokalstyre i morgen og diskutere denne saken, sa direktør Kristian Fanghol i Helse Nord like før Svalbardposten gikk i trykken onsdag.

– Hvorfor ble ikke myndighetene på Svalbard involvert?

– Vi har opprettholdt det tilbudet vi hadde fra før, men vi burde hatt en runde med dem på disse problemstillingene. Det gjelder flere spørsmål om beredskap på Svalbard der en bør se ting i sammenheng jamfør rapporten etter skredulykken, sier Fanghol.

– Prioritering

Møtet med Sysselmannen og Longyearbyen lokalstyre skulle holdes i går. Den endelige avgjørelsen i ambulansesaken tas på mandag.

– Er det en reell sjanse for at Svalbard blir hørt før avgjørelsen blir tatt?

– Kan ikke foregripe hva som skjer i det møtet. Det som ligger i innstillingen nå er ett jetfly på Gardermoen som kan brukes mot Svalbard, svarer Fanghol.

Han legger til at Helse Nords administrerende direktør skal være med på møtet med Sysselmannen.

– All informasjon er kjent for alle aktørene. For oss vil det til slutt være spørsmål om prioritering og hva knappe ressurser skal brukes til, sier han.

Dialog med departementet

Sysselmann Kjerstin Askholt skrev i brevet til Helse Nord at hun vurderer at saken har stor viktighet for Svalbard, og at den krever en grundig diskusjon på tvers av flere sektorer. Slike saker skal behandles i Det interdepartementale polarutvalget.

– Tror du dere kommer til å bli hørt?

– Det eneste jeg kan si nå er at vi ser fram til møtet og forutsetter at det blir godt og konstruktivt, sier Askholt.

På spørsmål om hva de gjør videre med saken, skrev Andreas Bondevik i kommunikasjonsenheten til Justisdepartementet følgende til Svalbardposten:

«Polaravdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet har dialog med Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) og HOD vil orientere om saken i Polarutvalget 18.11.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!