Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ambulansefly avgjøres mandag

Hva slags ambulansefly som står stasjonert i Tromsø kan være avgjørenede når liv står i fare i Longyearbyen. FOTO: Faksimile: Svalbardposten nr. 42

Ambulansefly avgjøres mandag

Mandag skal helseforetakene avgjøre om det blir ambulansejetfly i Tromsø, og styrket beredskap for Svalbard. Først i går hadde lokale myndigheter møte med Helse Nord.

Tekst:

Publisert:

I mai kom meldingen om at Luftambulansetjenesten ANS, som blant annet flyr til Svalbard på vegne av Helse Nord, skulle stasjonere jetfly i Tromsø og Oslo.

Dette skulle utgjøre et kvantesprang for beredskapen på Svalbard. Jetfly er raskere, har lengre rekkevidde og kan ikke minst ta mer last enn dagens propellfly.

Så ble det gjort helomvending uten at myndighetene på Svalbard ble involvert i prosessen. Jetflyet fra Tromsø er nå tatt ut av forslaget. Det reagerer beredskapsrådet i Longyearbyen kraftig på.

Bekymret

I et brev til Helse Nord uttrykker Kjerstin Askholt stor bekymring for at Svalbards synspunkter ikke blir ivaretatt i vurderingen som skal gjøres i saken.

– Det er riktig at myndighetene på Svalbard ikke har vært involvert i prosessen. Det burde de ha vært. Vi skal ha møte med Sysselmannen og Longyearbyen lokalstyre i morgen og diskutere denne saken, sa direktør Kristian Fanghol i Helse Nord like før Svalbardposten gikk i trykken onsdag.

– Hvorfor ble ikke myndighetene på Svalbard involvert?

– Vi har opprettholdt det tilbudet vi hadde fra før, men vi burde hatt en runde med dem på disse problemstillingene. Det gjelder flere spørsmål om beredskap på Svalbard der en bør se ting i sammenheng jamfør rapporten etter skredulykken, sier Fanghol.

– Prioritering

Møtet med Sysselmannen og Longyearbyen lokalstyre skulle holdes i går. Den endelige avgjørelsen i ambulansesaken tas på mandag.

– Er det en reell sjanse for at Svalbard blir hørt før avgjørelsen blir tatt?

– Kan ikke foregripe hva som skjer i det møtet. Det som ligger i innstillingen nå er ett jetfly på Gardermoen som kan brukes mot Svalbard, svarer Fanghol.

Han legger til at Helse Nords administrerende direktør skal være med på møtet med Sysselmannen.

– All informasjon er kjent for alle aktørene. For oss vil det til slutt være spørsmål om prioritering og hva knappe ressurser skal brukes til, sier han.

Dialog med departementet

Sysselmann Kjerstin Askholt skrev i brevet til Helse Nord at hun vurderer at saken har stor viktighet for Svalbard, og at den krever en grundig diskusjon på tvers av flere sektorer. Slike saker skal behandles i Det interdepartementale polarutvalget.

– Tror du dere kommer til å bli hørt?

– Det eneste jeg kan si nå er at vi ser fram til møtet og forutsetter at det blir godt og konstruktivt, sier Askholt.

På spørsmål om hva de gjør videre med saken, skrev Andreas Bondevik i kommunikasjonsenheten til Justisdepartementet følgende til Svalbardposten:

«Polaravdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet har dialog med Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) og HOD vil orientere om saken i Polarutvalget 18.11.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!