Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Alvorlig PCB-forurensning

PCB-holdig olje i elektrisk materiell er en viktig forurensingskilde, som her i Barentsburg. FOTO: Qno Lundkvist/SFT

Alvorlig PCB-forurensning

Norges geologiske undersøkelser (NGU) har funnet høyt PCB-nivå i Barentsburg og Pyramiden. Risikoen er stor for at PCB kan spre seg i de russiske bosettingene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var i fjor sommer at NGU tok over 120 prøver av olje, maling, jord, betong og kondensatorer i bosettinger på Svalbard. Bakgrunnen var at det høsten 2005 ble påvist en økning i PCB-nivået i sedimentene utenfor Pyramiden sammenlignet med målinger utført åtte år tidligere. Det var også en svak økning av giftstoffet i sjøbunnen utenfor Barentsburg.

Miljøgift
Giftstoffet vaskes ut fra land og avleires i sjøbunnen, som derfor fungerer som indikator for tilstanden på land. PCB er en av de farligste miljøgiftene vi kjenner og ble forbudt i Norge i 1980.
PCB-holdige olje ble blant annet brukt i kondensatorer og transformatorer. Etter en tid oppstår lekkasje i kassert materiell, og utgjør en viktig forurensningskilde.
I september i fjor hentet Sysselmannen og Statens forurensningstilsyn (SFT) inn to større elektriske enheter fra Pyramiden hvor et tjærelignende PCB-holdig stoff hadde lekket ut.

Svært forurenset
Det er også påvist PCB i maling og jord i Longyearbyen, men betydelig lavere verdi enn i de russiske bosettingene. Høyest PCB-nivå i Longyearbyen er påvist i nedlagte Gruve 5 i Endalen.
«Overflatejorda i de russiske bosettingene Barentsburg og Pyramiden er svært forurenset med PCB. Basert på funn av PCB i bl.a. maling og elektriske komponenter er dette de viktigste kildene til lokal PCB-forurensning i disse områdene.» Det skriver NGU i en rapport som nettopp er offentliggjort.

Høy konsentrasjon
Undersøkelsen er et samarbeid mellom Sysselmannen og SFT. PCB er et giftstoff som lagres i fettvev og som brytes svært langsomt ned.
Rapporten viser høye PCB-konsentrasjoner inne i bebyggelsen av Barentsburg, på Kapp Heer-basen og i steintippene lenger inne i fjorden. I Pyramiden er det særlig høy konsentrasjon øverst i byen, samt et par steder langs sjøkanten.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!