Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Alvorlig PCB-forurensning

PCB-holdig olje i elektrisk materiell er en viktig forurensingskilde, som her i Barentsburg. FOTO: Qno Lundkvist/SFT

Alvorlig PCB-forurensning

Norges geologiske undersøkelser (NGU) har funnet høyt PCB-nivå i Barentsburg og Pyramiden. Risikoen er stor for at PCB kan spre seg i de russiske bosettingene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var i fjor sommer at NGU tok over 120 prøver av olje, maling, jord, betong og kondensatorer i bosettinger på Svalbard. Bakgrunnen var at det høsten 2005 ble påvist en økning i PCB-nivået i sedimentene utenfor Pyramiden sammenlignet med målinger utført åtte år tidligere. Det var også en svak økning av giftstoffet i sjøbunnen utenfor Barentsburg.

Miljøgift
Giftstoffet vaskes ut fra land og avleires i sjøbunnen, som derfor fungerer som indikator for tilstanden på land. PCB er en av de farligste miljøgiftene vi kjenner og ble forbudt i Norge i 1980.
PCB-holdige olje ble blant annet brukt i kondensatorer og transformatorer. Etter en tid oppstår lekkasje i kassert materiell, og utgjør en viktig forurensningskilde.
I september i fjor hentet Sysselmannen og Statens forurensningstilsyn (SFT) inn to større elektriske enheter fra Pyramiden hvor et tjærelignende PCB-holdig stoff hadde lekket ut.

Svært forurenset
Det er også påvist PCB i maling og jord i Longyearbyen, men betydelig lavere verdi enn i de russiske bosettingene. Høyest PCB-nivå i Longyearbyen er påvist i nedlagte Gruve 5 i Endalen.
«Overflatejorda i de russiske bosettingene Barentsburg og Pyramiden er svært forurenset med PCB. Basert på funn av PCB i bl.a. maling og elektriske komponenter er dette de viktigste kildene til lokal PCB-forurensning i disse områdene.» Det skriver NGU i en rapport som nettopp er offentliggjort.

Høy konsentrasjon
Undersøkelsen er et samarbeid mellom Sysselmannen og SFT. PCB er et giftstoff som lagres i fettvev og som brytes svært langsomt ned.
Rapporten viser høye PCB-konsentrasjoner inne i bebyggelsen av Barentsburg, på Kapp Heer-basen og i steintippene lenger inne i fjorden. I Pyramiden er det særlig høy konsentrasjon øverst i byen, samt et par steder langs sjøkanten.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!