Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Alvor i Barentsburg

Situasjonen i Barentsburg vekker bekymring. Fra v.: sysselmann Per Sefland, justisminister Knut Storberget, miljøvernsjef Rune Bergstrøm, tolk Jørgen Holten Jørgensen og generaldirektør Jurij V. Tsivka. FOTO: Birger Amundsen

Alvor i Barentsburg

Justisminister Knut Storberget ga uttrykk for stor bekymring da han besøkte Barentsburg. – Brannutviklingen i den enorme steintippen er svært alvorlig, sa han.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det er en sterk bekymring i den norske regjering på grunn av brannen i steintippen, sa Knut Storberget da han møtte Trust Arktikugols generaldirektør Jurij V. Tsivka i Barentsburg fredag.
Storberget opplyste generaldirektøren om at det også hadde vært møte om brannen mellom Utenriksdepartementet og Den russiske ambassaden i Oslo, og at brannen vil bli diskutert med sentrale russiske myndigheter i Moskva når han reiser dit onsdag.

Alvor for befolkningen
– Det er viktig å understreke at vi ser alvorlig på dette, ikke minst på grunn av befolkningen i Barentsburg. Men også fordi vi ser på Svalbard som et unikt landområde som vi er forpliktet til å forvalte på en skikkelig måte, sa Storberget.
Jurij V. Tsivka ga klart uttrykk for at han forsto alvoret og at de vil gjøre det som er mulig for å få kontroll over brannen.

Kritikk
Samtidig kritiserte generaldirektøren uttalelser miljøvernsjef Rune Bergstrøm hos Sysselmannen hadde gitt til pressen, hvor det var snakk om å evakuere befolkningen i Barentsburg. Tsivka mente at dette var sterkt overdrevet.
Påstanden ble tilbakevist av Storberget, som presiserte at det Bergstrøm hadde sagt var at det var risiko for evakuering om brannen ikke ble brakt under kontroll.

Ampert
Stemningen under møtet mellom Storberget og generaldirektør Tsivka var til tider noe amper. Til stede var også sysselmann Per Sefland, miljøvernsjef Rune Bergstrøm, den russiske konsul Vjatsjeslav G. Nikolajev og flere andre russiske og norske representanter.

Bulldoser
En bulldoser var i gang med å spre den varme massen fra steintippen utover i terrenget da delegasjonen med justisminister Storberget i spissen inspiserte området fire kilometer sør for Barentsburg. Tsivka sa at de ventet en større bulldoser og spesialutstyr til Svalbard i desember.

Åpne flammer
Like ved er det åpne flammer i en annen steintipp som tok fyr i februar i år. Selv etter stor innsats har det ikke vært mulig å slokke den brannen. Full fyr i den atskillig større tippen vil være en katastrofe for Barentsburg – og for hele Svalbard.
– Det gjorde et sterkt inntrykk å se forholdene. Situasjonen er svært alvorlig om russerne ikke får kontroll med situasjonen, sa Knut Storberget.

Justisministeren forlot Svalbard i ettermiddag.

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!