Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Alvor i Barentsburg

Situasjonen i Barentsburg vekker bekymring. Fra v.: sysselmann Per Sefland, justisminister Knut Storberget, miljøvernsjef Rune Bergstrøm, tolk Jørgen Holten Jørgensen og generaldirektør Jurij V. Tsivka. FOTO: Birger Amundsen

Alvor i Barentsburg

Justisminister Knut Storberget ga uttrykk for stor bekymring da han besøkte Barentsburg. – Brannutviklingen i den enorme steintippen er svært alvorlig, sa han.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det er en sterk bekymring i den norske regjering på grunn av brannen i steintippen, sa Knut Storberget da han møtte Trust Arktikugols generaldirektør Jurij V. Tsivka i Barentsburg fredag.
Storberget opplyste generaldirektøren om at det også hadde vært møte om brannen mellom Utenriksdepartementet og Den russiske ambassaden i Oslo, og at brannen vil bli diskutert med sentrale russiske myndigheter i Moskva når han reiser dit onsdag.

Alvor for befolkningen
– Det er viktig å understreke at vi ser alvorlig på dette, ikke minst på grunn av befolkningen i Barentsburg. Men også fordi vi ser på Svalbard som et unikt landområde som vi er forpliktet til å forvalte på en skikkelig måte, sa Storberget.
Jurij V. Tsivka ga klart uttrykk for at han forsto alvoret og at de vil gjøre det som er mulig for å få kontroll over brannen.

Kritikk
Samtidig kritiserte generaldirektøren uttalelser miljøvernsjef Rune Bergstrøm hos Sysselmannen hadde gitt til pressen, hvor det var snakk om å evakuere befolkningen i Barentsburg. Tsivka mente at dette var sterkt overdrevet.
Påstanden ble tilbakevist av Storberget, som presiserte at det Bergstrøm hadde sagt var at det var risiko for evakuering om brannen ikke ble brakt under kontroll.

Ampert
Stemningen under møtet mellom Storberget og generaldirektør Tsivka var til tider noe amper. Til stede var også sysselmann Per Sefland, miljøvernsjef Rune Bergstrøm, den russiske konsul Vjatsjeslav G. Nikolajev og flere andre russiske og norske representanter.

Bulldoser
En bulldoser var i gang med å spre den varme massen fra steintippen utover i terrenget da delegasjonen med justisminister Storberget i spissen inspiserte området fire kilometer sør for Barentsburg. Tsivka sa at de ventet en større bulldoser og spesialutstyr til Svalbard i desember.

Åpne flammer
Like ved er det åpne flammer i en annen steintipp som tok fyr i februar i år. Selv etter stor innsats har det ikke vært mulig å slokke den brannen. Full fyr i den atskillig større tippen vil være en katastrofe for Barentsburg – og for hele Svalbard.
– Det gjorde et sterkt inntrykk å se forholdene. Situasjonen er svært alvorlig om russerne ikke får kontroll med situasjonen, sa Knut Storberget.

Justisministeren forlot Svalbard i ettermiddag.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!