Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Alltid rom for forbedring

Forstår: Sysselmann Odd Olsen Ingerø. Bildet er tatt i en annen sammenheng. FOTO: Monika Aaserud

Sysselmann Odd Olsen Ingerø:

– Alltid rom for forbedring

Sysselmann Odd Olsen Ingerø sier det alltid vil være rom for forbedring når etterlatte skal ivaretas etter en dødsulykke.

Tekst:

Publisert:

Foreldrene til Ghylaine Pouseler har kritisert etterforskningen og mener de ikke har blitt godt nok fulgt opp av norske myndigheter. Sysselmann Odd Olsen Ingerø presiserer at han ikke har behandlet denne saken, og at han derfor svarer generelt på kritikken fra det franske foreldreparet.

– Da de fikk rede på at datteren deres hadde omkommet, og de var så langt unna, forstår jeg at de opplevde å være alene og ikke bli godt nok ivaretatt, sier Ingerø.


Mange formaliteter

Foreldrene sier de hadde vanskeligheter med å få liket av datteren hjem, og å få utlevert politi- og obduksjonsrapporter.

– Vi ønsker å frigi et lik så fort vi kan, men det er mange formaliteter som må ordnes før det kan uttransporteres. I tillegg tar det alltid tid å få endelig obduksjonsrapport, sier Ingerø.

Foreldrene måtte også vente en stund før de fikk oppnevnt en norsk bistandsadvokat.

– Jeg kan forstå at de pårørende opplever det som uakseptabelt lang tid. Sånn er det dessverre. Men når det er sagt, må vi prøve å ta lærdom av dette. Det kan alltid være rom for forbedring i slike saker, sier Ingerø.


Bedømme avstand

For Marie og Alfred Pouseler har det særlig vært vanskelig å akseptere at etterforskningen aldri ga svar på hvor langt ulykkesbåten var fra Esmarkbreen.

– Vi skulle ønske vi var i stand til å kunne gi et svar på dette, men det har vært vanskelig å bedømme avstanden. Vi kan alltid ha en formening, men å si noe med strafferettslig sikkerhet, er noe helt annet, sier sysselmannen.

Han viser til at Sysselmannen gjentatte ganger ba om hjelp fra Kripos til å bedømme avstanden. Først i desember svarte Kripos at de ikke lenger har kompetanse til å gjøre slike beregninger. Sysselmannen tok da kontakt med private aktører for å bedømme avstanden. De fikk da beskjed om at det kunne drøye helt til denne sommeren før en kunne få et svar. Men selv ikke dette ville gi et helt sikkert resultat.

– Jeg viser til statsadvokaten og riksadvokaten som har sagt seg enige med oss om at det er vanskelig å bedømme avstanden. Saken måtte avgjøres på grunnlag av de opplysninger som foreligger, sier Odd Olsen Ingerø.


Skal vurdere fare

Ingerø mener dagens lovverk ivaretar turistenes sikkerhet på en god måte.

– Vi mener vi har et strengt nok regelverk, og det kan også komme anbefalinger i tillegg. Det betyr ikke at vi skal lage så strenge regler at det blir vanskelig å drive et normalt friluftsliv, sier sysselmannen.

Han viser til at dagens norske regelverk også ilegger ansvar på dem som ferdes ute i naturen.

– Vi bør ikke havne i en situasjon der alle typer farer og situasjoner er henvist til i et regleverk. Men det er klart at når ulykker skjer, må man alltid gjøre en ny vurdering, sier Ingerø.

Sysselmannen har allerede fulgt opp anbefalingen fra riksadvokaten om å be Norsk Polarinstitutt (NP) vurdere farene ved brekalvinger på fast land. Tirsdag sendte etaten en forespørsel til NP.

– Jeg ba dem foreta en slik vurdering. Om det får noe betydning for regelverket, er for tidlig å si noe om, men det kan komme nye anbefalinger, sier Ingerø og legger til:

– Dette var en tragisk ulykke, og det er viktig å bruke erfaringer for å forebygge nye ulykker.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!