Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

«Alle» vil tilbake til Svalbard

sitter i: Newzealandske Ashley Cook (27) (sittende i sleden) falt pladask for Svalbard under et besøk i mai i år. Allerede nå har han bestilt seg billetter for å komme tilbake. Han er ikke alene om det. Ifølge en ny undersøkelse ønsker hele 97 prosent av dem som har vært turister å gjenoppleve øygruppa. FOTO: Geir Barstein (arkiv)

Reiseliv:

«Alle» vil tilbake til Svalbard

Stor undersøkelse.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.12.2015 kl 09:03

– Jeg har lyst til dra på sledetur med hunder igjen. Kanskje besøke Pyramiden. Og jeg har aldri kjørt snøskuter før, sier Cook, som Svalbardposten først møtte under en hundesledetur gjennom Bolterdalen i mai i år.

Nå, mindre enn ett år etter at han besøkte øygruppa for første gang, har newzealenderen bestemt seg for å traversere hele kloden og gjenoppleve livet i Arktis.

– Jeg liker atmosfæren i Longyearbyen. Vi satte pris på ta en drink ute, samtidig som vi traff fastboende og andre turister. Det er flott å kunne spasere til alt i byen, med så mange turistattraksjoner i nærheten, sier Cook.

Vil tilbake

Cook er ikke alene.

Ifølge en stor, fersk undersøkelse utført av Visit Svalbard, ønsker 97 prosent av tidligere turister å komme tilbake.

99 prosent oppgir at de vil anbefale venner og familie om å reise.

– Svalbard er et reisemål som berører folk. Det er antakelsen min, sier reiselivssjef Ronny Brunvoll om den såkalte gjesteundersøkelsen, hvor samtlige som er blitt oppført i kunderegisteret til Visit Svalbard de siste to åra har blitt stilt en rekke spørsmål om opplevelsen. Nesten 2700 svarte.

– Jeg er overraska over at tallene er så entydig gode. Det er ikke noe tolkningsrom. På kjernespørsmålene svarer 95 til 99 prosent at det har vært strålende bra. Jeg har aldri sett noe liknende før, sier Brunvoll.

Se bildet større

2015 vs. 2014: Antallet gjestedøgn i år (blå kurve) ligger an til å bli langt over fjorårets (rødt). FOTO: Visit Svalbard (data) / Svalbardposten (grafikk)

Vil se dyr og nordlys

Over 80 prosent oppgir dyreliv – særlig isbjørn – og naturfenomener som nordlys, blåtimen og midnattssol som de viktigste årsakene til valg av Svalbard som reisemål.

Cook, en 27 år gammel flyvert i flyselskapet Virgin Australia, oppgir nøyaktig de samme motivasjonene for å komme tilbake.

– Jeg elsker isbjørnene, det kalde klimaet, isbreene, snøen og nordlyset. For meg er Svalbard et av de vakreste stedene i verden, sier han.

– Om noen ga meg valget mellom for eksempel Alaska eller Svalbard, ville jeg valgt Svalbard fordi det ligger så fjernt fra alt annet, sier Cook, som nå føyer seg inn i flertallet med sitt andre besøk på Spitsbergen:

Nesten 65 prosent av de spurte turistene i undersøkelsen sier nemlig at de har vært her før.

Nytt rekordår

Reiselivet ligger an til nok en sesong med god vekst.

Med 122.500 gjestedøgn ved utgangen av oktober, er økningen allerede ti prosent høyere enn for hele rekordåret 2014.

– Gjesteundersøkelsen forteller meg at vekst ikke er farlig. Reiselivet har vokst betydelig de siste åra, og gjestene oppfatter dette som helt fint, sier Brunvoll.

Kan ikke slappe av

Til tross for gode tall og god tilbakemelding, er det ikke anledning til å lene seg tilbake, understreker Trine Krystad, prosjektleder i Visit Svalbard.

Se bildet større

Antallet gjestedøgn gjorde et solid byks i 2012. Siden har veksten bare fortsatt. FOTO: Visit Svalbard (data) / Svalbardposten (grafikk)

– Nei, nei, nei. Det er nå jobben begynner. Dette viser at det er store forventninger til oss, og vi må sørge for å holde nivået, sier Krystad.

Krystad og Brunvoll ville imidlertid ha ønsket bedre tall på enkelte spørsmål, blant annet om Longyearbyen framstår som «et miljøvennlig og bærekraftig reisemål».

32 prosent svarer at de er uenige eller «hverken eller».

– Vi skulle gjerne sett større bevissthet rundt bærekrafttema. Tilbakemeldingen er ikke dårlig, men gir gode muligheter for å arbeide seriøst med problemstillingen. Vi må ha ambisjoner om å strekke oss ytterligere, sier Krystad.

Tallene fra gjesteundersøkelsen skal nå bearbeides og analyseres av et eksternt firma. Resultatene er ventet i løpet av januar.

– Da skal de sammenliknes med gjesteundersøkelsene i 2008 og 2010, slik at vi får sett på utviklinger og trender, sier Brunvoll.

– Ikke forandre for mye

På spørsmål om hva som kan bli bedre, svarer newzealandske Cook «ingenting».

– Jeg synes egentlig ikke det. Det var masse informasjon på nett om overnattinger og aktiviteter, sier Cook, som sist var her med ei venninne, men nå reiser alene.

–Og jeg tror egentlig ikke at dere bør forandre dere for mye. Mye av appellen er at det er så fjernt og annerledes, og ikke for kommersialisert, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!