Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Alle sitter på gjerdet

Er det noe i gjerde?: Høsten 2011 sveiset Dag Krane fra LNS Spitsbergen opp kjettingen på gjerdet på Elvesletta Nord. Siden har flere ønsket det bort, men ingenting har skjedd. FOTO: Kjersti Elverum Kvile (arkiv)

Alle sitter på gjerdet

Arbeidet med å få en løsning på Elvesletta-gjerdet går i sirupsfart.

Kjettinggjerdet på Elvesletta Nord ble satt opp i 2011 for å oppfylle kravene til trafikksikkerhet i delplanen for området. Siden den gang har det høstet mye kritikk, både fra bekymrede butikkeiere og bilister.

– Mange velgere, næringsdrivende og andre har henvendt seg til meg angående gjerdet. I tillegg til irritasjon, skaper det bekymring. Et scenario jeg ser for meg er at en skuterfører kjører inn i gjerdet vinterstid og maltrakteres, sa Jon Sandmo i Svalbardlista under lokalstyrets behandling i september 2011.

Lokalstyret falt ned på at de ønsket gjerdet bort, og ba administrasjonen prioritere saken. Like etterpå fikk LNS Spitsbergen i oppdrag å se på andre alternativer og komme med en tilbakemelding.

Fortsatt står gjerdet der, som det har gjort i noen år nå.

Sameiet tar stilling
Tidligere i år tok Morten Langerud og Ørjan Olsen i sameiene i Elvesletta Nord blokk H og D kontakt med Longyearbyen lokalstyre (LL). I et møte i februar drøftet de situasjonen, og LL lovet å purre på LNS Spitsbergen.

Verken Langerud eller Olsen, som jobber i henholdsvis LL og LNS Spitsbergen, ønsker å si noe mer om saken før det har blitt avholdt et møte i sameiene i løpet av den kommende måneden. Da skal det tas stilling til om beboerne ønsker å fjerne gjerdet.

– Mye har skjedd
Konstituert plan- og utviklingssjef Astrid Meek i LL sier at de ga LNS Spitsbergen frist til 24. mars i år med å komme med en tilbakemelding, men at de ikke hørte noe mer.

– Nå har vi igjen bedt om en rask tilbakemelding, sier Meek, som synes at å vente i to og et halvt år er mer enn nok.

Jøran Storø i LNS Spitsbergen sier at han er i ferd med å skrive et svarbrev til LL. Han er ikke enig i at det har tatt for lang tid, siden mye har skjedd underveis.

– Det har vært flere møter med både lokalstyret og befaring med Sysselmannen og eierne på Elvesletta Nord. Først satte vi opp et gjerde med store steiner, men så var ikke det bra nok. Så ble det gjerdet som står der i dag satt opp, sier Storø.

Han mener også at det beste alternativet er å la gjerdet stå som det er.

– Vi mener det alternativet som er der i dag er helt ok. For det tilfredsstiller både kravene til delplanen og de anmerkningene som Sysselmannen hadde. Men det er klart at dette ikke har vært en lykkelig sak for noen av partene. Vi ville helst bygd dette gjerdet bare én gang, og blitt ferdige med det, sier han.

Opphøyd fortau
LL har hatt en juridisk vurdering av saken, og konklusjonen er at siden gjerdet ikke er ført opp i henhold til delplanens bestemmelser, kan det fjernes.

I delplanen for Elvesletta Nord står det at det skal opparbeides fortau i et nivå høyere enn og klart adskilt fra kjørebanen i Vei 500. Det ble foreslått at skillet skulle markeres med tømmerstokker. En annen løsning kan være autorvern og opphøyd fortau på innsiden av autovernet.

Når svaret fra LNS Spitsbergen er på plass, vil LL innhente en uttalelse fra Sysselmannen og legge fram en sak for lokalstyret.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!