Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Alle renholdsbedrifter må godkjennes

Katja Burlutskaya og Nittaya Inyai sørger for at ansatte og studenter på Unis har det rentrundt seg. Burlutskaya har jobbet for ISS som renholdsoperatør i seks år og skal snart ta fagbrev. Inyai har jobbet for ISS i to år. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Alle renholdsbedrifter må godkjennes

I høst ble det forbudt å selge renholdstjenester for bedrifter som ikke er godkjent av Arbeidstilsynet. I dag er det bare ISS som driver lovlig i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.10.2012 kl 21:26

Den nye forskriften skal ivareta ansattes sikkerhet, helse og arbeidsmiljø i renholdsbedrifter og enkeltmannsforetak.

For å bli godkjent, må bedriftene oppfylle en rekke kriterier. Blant annet må ansatte ha godkjente arbeidskontrakter, være registrert i befolknings­registeret, og ha ID-kort.


ISS Alene

For å drive lovlig må firmaene søke Arbeidstilsynet om godkjenning. De som blir godkjent, føres opp på en liste på Arbeidstilsynets nettsider. Der kan folk og firmaer på Svalbard se hvem som er godkjent på øygruppen. Da Svalbardposten gikk i trykken onsdag, var det bare ISS som hadde søkt om godkjenning.

– ISS har vært pådriver for det nye regelverket. Det gjør at vi kan konkurrere med andre på likere grunnlag. Når andre legger inn tilbud sammen med oss, må de fylle de samme kriteriene, sier regionsjef Tom Arild Andreassen i ISS på Svalbard.

Avdelingsleder Gustav Halsvik i Longyearbyen forteller at bedriften har alt som kreves av forskriften på plass.

– Det eneste vi skal gjøre, er å endre informasjonen på ID-kortene. Alle som jobber hos ISS blir behandlet likt uansett hvor de kommer fra, sier Halsvik.


– Blir utnyttet

Avdelingslederen er glad for den nye forskriften.

– Vi vet at det er mye sosial dumping i Longyearbyen. Jeg vet at det foregår, sier han.

– I renholdsbransjen?

– Ja, i stor stil, både blant bedrifter og private. Vi vet at veldig mange har renhold hjemme som betaler luselønn. Privat synes jeg det er forferdelig at en del folk blir utnyttet på det groveste. Etter min mening har det blitt mer av det i det siste, sier Halsvik.

Han understreker at ISS ikke driver med privat husvask, og at disse firmaene ikke konkurrerer med dem.

– Jeg er personlig opptatt av disse tingene. Jeg skulle ønske at de menneskene som holder på med dette får ordnede forhold, sier han.


Ikke minstelønn

På fastlandet er minstelønn et av kravene for å få godkjent en renholdsbedrift. Denne delen av forskriften gjelder ikke for Svalbard.

Årsaken er ifølge presse- og kommunikasjonsrådgiver Øyvinn Myge i Arbeidsdepartementet at allmenngjøringsloven ikke gjelder på Svalbard. «Når allmenngjeringsforskrifter ikkje gjeld på Svalbard, er det heller ikkje eit krav for å verte godkjent for verksemder på Svalbard,» skriver han i en epost til Svalbardposten.

– Jeg syns det er helt forferdelig at reglene om minstelønn ikke gjelder Svalbard. Da oppfordrer departementet til sosial dumping, mener Halsvik.


Ønsker tilsyn

Halsvik tror ikke Longyearbyen er bedre enn kommuner på fastlandet når det gjelder behandling av utenlandske arbeidstakere.

– Jeg tror mange steder er bedre enn Longyearbyen på å forhindre sosial dumping, sier han.

Han er også bekymret for at de andre kravene i forskriften ikke blir fulgt opp, og oppfordrer Arbeidstilsynet til å sjekke forholdene til bedrifter i Longyearbyen oftere.

– Siden jeg begynte i ISS for ni år siden, har de vært her én gang. Jeg skulle ønske de kom oftere og uten forvarsel. Det er bare de som kan ta tak i disse sakene, sier han.

Halsvik mener at det er de ressurssvake som står i fare for å bli utnyttet.

– Og alle vet at de som stikker hodet fram og uttaler seg, får en straff, sier han.

– Mener du kundene burde ta mer ansvar for hvem de kjøper renholdstjenester fra?

– Jeg tror ikke kundene bryr seg om det. Det er pengenes språk som taler. Mange vasker hos private for null og ingenting, og de fleste her i byen har noen til å vaske for seg. For meg handler det om å gi folk det de fortjener, og ikke bare legge 200 kroner på bordet, sier Halsvik.


Planlegger besøk

Avdelingsleder Johan Furebotn i Arbeidstilsynet forteller at de har planer om tilsyn i Longyearbyen i høst.

Arbeidstilsynet gjennomfører to typer tilsyn: varslede tilsyn og uanmeldte tilsyn.

– Vil dere ha uanmeldte tilsyn i år?

– Det kan være en kombinasjon. Det er hyggelig at bedriftene ønsker tilsyn. Norge har regler, og dersom noen ikke følger dem, kan det føre til problemer for samfunnet, sier han.

Han presiserer den nye forskriften gjelder fra 1. september, men for å gi bedriftene tid til å få alt på plass, føres det ikke tilsyn med vilkårene før 1. desember.

Forskriften fastslår også at det er ulovlig for bedrifter å kjøpe renholdstjenester av firmaer og enkeltmannsforetak som ikke er godkjent. Dette kravet gjelder ikke for private som kjøper husvask.

Se bildet større

Engasjert: Gustav Halsvik er avdelingsleder på ISS i Longyearbyen. Han mener flere i byen blir utnyttet. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!