Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Alle må kverne matavfallet

Polarhotellet har allerede hatt matavfallskverner i flere år og er svært fornøyde med det. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Alle må kverne matavfallet

Alle må installere matavfallskvern i løpet av året. Pålegget kommer i en ny forkrift som er ute på høring.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.01.2009 kl 15:53

– Vi vil pålegge husstandene å installere matavfallskvern for å minimere avfallsmengden vi sender til fastlandet og for å forbedre de hygieniske forholdene, spesielt for de ansatte på anlegget. Matavfall skaper lukt og jo mindre vi har, jo mindre problemer får vi med fugler og andre skadedyr, sier kommunalteknisk leder i Bydrift, Jørn Myrlund.

Han forteller at ordningen også vil bli billigere og mer miljøvennlig enn å sende matavfallet til fastlandet som en del av restavfallet, som i dag.

Lang prosess

Allerede i 2006 fortalte Bydrift at de ønsket å pålegge alle husstandene i Longyearbyen å installere matavfallskverner. For å pålegge folk å installere kvern måtte de imidlertid ha en hjemmel. I 2007 laget LL et forslag til forskrifter som skulle regulere innsamling av avfall og avfallsgebyrer i Longyearbyen planområde.

Nå har Sysselmannen, med utgangspunkt i LLs forslag, utarbeidet et endelig forslag til forskrift som er ute på offentlig høring med høringsfrist 15. april.

– Den foreslåtte forskriften vil bli viktig i forhold til å nå målene i Longyearbyen lokalstyre sin avfallsplan, sier miljøvernrådgiver Halvard Pedersen.

Venter med innkjøp

I forskriften som er på høring står det at «Alle bygningseiere plikter å sørge for installasjon, drift og vedlikehold av avfallskvern for matavfall i alle kjøkken med avløp. Longyearbyen lokalstyre er ansvarlig for anskaffelse av avfallskverner.» Forskriften trer etter planen i kraft 1. januar neste år og alle husstander må ha kvern på plass innen den tid. Det er Longyearbyen lokalstyre som er ansvarlige for innkjøp av matavfallskvernene, men de har ennå ikke avgjort hva slags matkverner de skal kjøpe til byens husstander.

– Vi må vente til forskriften er vedtatt før vi begynner prosessen med å kjøpe inn kvernene, sier Myrlund.

Konsistens som snus

Det er boligeierne selv som må betale for installasjonen av kvernene.

– Vi har ingen ting med monteringen å gjøre. Hvem huseierne får til å installere kvernen er opp til dem selv, sier Myrlund.

Selve installasjonen av avfallskvernene vil etter LLs beregninger koste mellom 2.000 og 2.500 kroner per kvern.

Myrlund forteller at installeringen av kvernene er en enkel operasjon, og at de er enkle å betjene.

– Det er bare å lage et større hull i vasken og plassere kverna oppi. Så er det bare å dytte avfallet nedi og skylle det ut med vann. Det som kommer ut på den andre siden av kverna har samme konsistens som snus, forklarer han.

Er dimensjonert for mat

– Et rørsystemene i byens boliger også dimensjonert for å ta imot matavfall, eller kan noen bli nødt til å utbedre rørsystemene sine?

–Vi har prøvekjørt 15 kverner av ulike typer rundt om i byen i om lag tre år. Vi har hatt noen problemer, men ikke mye. Selv har jeg avfallskvern, og jeg har ikke hatt noen problemer. Men det kan være avhengig av hvor man bor, sier Myrlund.

Må bruke vann

Bård Gundersen i rørleggerfirmaet Spitsbergen VVS mener heller ikke at avfallskvernene vil skape store problemer for folk.

– Rørsystemene inne i husene er absolutt dimensjonert for det. Vi har diskutert dette flere ganger nede hos oss og har kommet fram til at det er enkelte boliger som kan få problemer med at rørene går tett. Men så lenge folk er flinke til å bruke vann når de kverner skal det gå greit, sier Gundersen.

Han har selv hatt en kvern i noen år, og er svært fornøyd med det.

– Om forskriften blir vedtatt er det noe folk kan glede seg til, for det gjør kjøkkenarbeidet mye lettere. Så lenge folk bruker kvernene riktig blir det ingen problemer, sier Gundersen.

 

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!