Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Alle fly er innstilt

Utrykningsleder Arild Ekse og lufthavnsjef Ole M. Rambech sjekker friksjonen og temperaturen på rullebanen. Forholdene er svært dårlige på grunn av regnet. FOTO: Birger Amundsen

Alle fly er innstilt

På grunn av ekstremt glatt rullebane kan ingen fly lande eller ta av i Longyearbyen. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.01.2010 kl 11:20

Mildvær og regn har skapt problemer på flyplassen i Longyearbyen. Rullebanen er så glatt at alle fly er innstilt. Verken SAS-flyet, postflyet fra Tromsø eller flyene til Svea vil gå i dag.

– Rullebanen er ekstremt glatt. Dette skyldes mildværet og at det lette regnet fryser til is når det treffer rullebanen. Det har gjort det nærmest umulig å gjøre grep som opprettholder tilfredsstillende bremseeffekt, sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen.

Vurderer ekstrafly

Han forteller at SAS følger situasjonen fortløpende, og at selskapet vurderer å sette opp et ekstrafly i morgen, dersom forholdene bedrer seg over natta. 

– De som skulle ha reist fra Svalbard i dag må bare forholde seg rolig og vente på beskjed. Det første planlagte flyet går på søndag, og det er usikkert om det kan gå noe fly i forkant hvis ikke værforholdene bedrer seg, sier Johansen. 

Ifølge Johansen har flyet som kom fra Oslo til Tromsø i morges returnert til Oslo med passasjerene som skulle ha reist videre til Longyearbyen. 

Ikke optimistiske

Lufthavnsjef Ole M. Rambech sier værutsiktene er dårlige fram til tirsdag. 

– I øyeblikket er vi ikke optimistiske på flere dager. Vi har ingen gode værutsikter, det skal fortsette med mildvær og nedbør. Akkurat nå har vi 1,1 kuldegrad i bakken på rullebanen, så den våte nedbøren som kommer bygger seg opp etter hvert, sier Rambech.

Det betyr at det ikke går noen fly til eller fra Svalbard lufthavn i dag. Selv ikke flyene til Lufttransport. 

– Vi er rett og slett stengt. Vårt fokus er at skal vi ha flyvemaskiner, så skal det være sikkert. Det er ikke snakk om å tøye grenser, understreker Rambech.

– Hva skal til for at det skal bli mulig å åpne rullebanen igjen?

– Det ene er at det blir slutt på nedbøren. Det andre er at vi får kaldere vær. Men i øyeblikket ser det ikke ut til at vi får noen av delene, svarer Rambech. 

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!