Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Alle fly er innstilt

Utrykningsleder Arild Ekse og lufthavnsjef Ole M. Rambech sjekker friksjonen og temperaturen på rullebanen. Forholdene er svært dårlige på grunn av regnet. FOTO: Birger Amundsen

Alle fly er innstilt

På grunn av ekstremt glatt rullebane kan ingen fly lande eller ta av i Longyearbyen. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.01.2010 kl 11:20

Mildvær og regn har skapt problemer på flyplassen i Longyearbyen. Rullebanen er så glatt at alle fly er innstilt. Verken SAS-flyet, postflyet fra Tromsø eller flyene til Svea vil gå i dag.

– Rullebanen er ekstremt glatt. Dette skyldes mildværet og at det lette regnet fryser til is når det treffer rullebanen. Det har gjort det nærmest umulig å gjøre grep som opprettholder tilfredsstillende bremseeffekt, sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen.

Vurderer ekstrafly

Han forteller at SAS følger situasjonen fortløpende, og at selskapet vurderer å sette opp et ekstrafly i morgen, dersom forholdene bedrer seg over natta. 

– De som skulle ha reist fra Svalbard i dag må bare forholde seg rolig og vente på beskjed. Det første planlagte flyet går på søndag, og det er usikkert om det kan gå noe fly i forkant hvis ikke værforholdene bedrer seg, sier Johansen. 

Ifølge Johansen har flyet som kom fra Oslo til Tromsø i morges returnert til Oslo med passasjerene som skulle ha reist videre til Longyearbyen. 

Ikke optimistiske

Lufthavnsjef Ole M. Rambech sier værutsiktene er dårlige fram til tirsdag. 

– I øyeblikket er vi ikke optimistiske på flere dager. Vi har ingen gode værutsikter, det skal fortsette med mildvær og nedbør. Akkurat nå har vi 1,1 kuldegrad i bakken på rullebanen, så den våte nedbøren som kommer bygger seg opp etter hvert, sier Rambech.

Det betyr at det ikke går noen fly til eller fra Svalbard lufthavn i dag. Selv ikke flyene til Lufttransport. 

– Vi er rett og slett stengt. Vårt fokus er at skal vi ha flyvemaskiner, så skal det være sikkert. Det er ikke snakk om å tøye grenser, understreker Rambech.

– Hva skal til for at det skal bli mulig å åpne rullebanen igjen?

– Det ene er at det blir slutt på nedbøren. Det andre er at vi får kaldere vær. Men i øyeblikket ser det ikke ut til at vi får noen av delene, svarer Rambech. 

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!