Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Alkoholkortene kan forsvinne

Robert Johansen og Svalbard Bryggeri AS har jobbet i fire år med å få tillatelse til å tilvirke alkohol. Nå ser alt ut som det går i orden. Og snart skal hele alkoholordningen for Svalbard revurderes. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Alkoholkortene kan forsvinne

Fra sommeren får Robert Johansen endelig starte bryggeriet sitt på Svalbard, det blir lov til å brygge øl og vin hjemme, og alkoholkortet kan stå for fall.

Tekst:

Publisert:

Det er fire år siden Robert Johansen sendte inn søknad til Helse- og omsorsdepartementet om å få tillatelse til å starte bryggeri i Longyearbyen. Tilvirkning av alkoholholdig drikk på Svalbard er forbudt i en lov fra 1929. Derfor har søknadsprosessen tatt lang tid.

I disse dager går et forslag om å endre loven ut på høring fra departementet. Fra før vet en at verken helsemyndighetene eller andre viktige instanser har innsigelser på lovendringen.

– Det er fortsatt en del ubesvarte spørsmål. Men jeg er glad at vi er kommet til dette stadiet i alle fall, sier Johansen.

– En avlegning

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) mener det ikke er noen grunn til at det fortsatt skal være forbudt å tilvirke alkoholholdig drikk på Svalbard.

– Dette er ei avlegning fra oldtiden, som har overlevd seg selv. Forslaget handler om å modernisere, og sørge for at man får de samme mulighetene på Svalbard som ellers i landet, sier hun.

– Hvilke muligheter ser du for Svalbard i så henseende?

– Dette handler om næringsutvikling som kommer hele samfunn til gode. De senere årene har det vokst opp mikrobryggeri i hele landet. For eksempel selskapet Nøgne Ø i Grimstad, som ble startet i 2006. I dag omsetter de for 54 millioner kroner. På Svalbard har dere muligheten til å skape unike merkevarer, sier Listhaug.

– Øl er blitt kultur. Og jeg ser ikke noen grunn til at Svalbard ikke skal få anledning til å drive denne typen næringsutvikling, legger hun til.

Kork beholdes

Det presiseres i høringsutkastet at inntekter fra butikksalg av alkoholholdig drikk fortsatt skal gå til Kork-fondet. Dette fordi Nordpolet fortsatt skal ha enerett på denne typen salg til kunde.

Slik høringsutkastet er formulert skal det bli like regler på området på Svalbard som på fastlandet. Dette betyr at investorer kan søke om bevilling for å starte brenneri, og at det blir tillatt å brygge øl og sette vin hjemme for privatpersoner, noe som også er forbudt i dag.

Kortordning for fall?

Det har lenge vært klart at myndighetene har planer om å gjennomgå hele alkoholordningen for Svalbard. At forbudet mot tilvirkning behandles først, og separat, begrunnes i at en helhetlig behandling antas å ville forsinke denne ene delen av saken unødig.

Også kortordningen for alkohol, som begrenser mengden øl og brennevin fastboende kan kjøpe, skal revurderes. I en epost til Svalbardposten skriver statssekretær Cecilie Brein-Karlsen (Frp) i Helse- og omsorgsdepartementet følgende:

«Ved en gjennomgang vil det være naturlig å se på hele alkoholregelverket på Svalbard, også rasjoneringsordningen».

Robert Johansen utdyper årsaken til at kortordningen må ses på.

– Hvis ikke vil det bli slik at folk på den ene siden kan brygge så mye øl de vil hjemme, mens de på den andre siden begrenses med hensyn til hvor mye øl de kan kjøpe i butikken, sier han.

Merkevarejobbing

Også Trust Arktikugol i Barentsburg har søkt om bevilling til å brygge øl på Svalbard. Robert Johansen og Svalbard Bryggeri har engasjert reklamebyrået Rød Tråd til å jobbe med «branding», det vil si å gi merkevaren et kjennetegn.

Innovasjon Norge er med på planene, og Leonhard Nilsen & Sønner Spitsbergen AS står klare til å sette opp et bygg i Longyearbyen som skal huse mikrobryggeriet.

– Det er en god del ting som skal på plass, men målet er at de første dråpene kan komme ut av anlegget til neste sommer. En produksjon på 100.000 liter til å begynne med er passende, men målsettingen må være å ekspandere etter hvert, sier Robert Johansen som eier alle aksjene i Svalbard Bryggeri AS.

Turistplaner

Robert Johansen har mange ideer som er tilknyttet bryggeriplanene. En av dem er å ha omvisninger i lokalene for besøkende til Longyearbyen.

– En ikke ubetydelig aktør i det norske markedet, nemlig Mack, smykker seg med tittelen «verdens nordligste bryggeri» i dag. Har du tenkt på det?

– Jeg er ikke opptatt av å være verdens nordligste. Alt på Svalbard er jo det uansett. Det er innholdet i flaskene som teller. Det vet Mack også, sier Robert Johansen.

Nøkkelord

Faktaboks

SVALBARD BRYGGERI AS
• Bransje: Produksjon av øl
• Aksjekapital: 100.000 kroner
• Administrerende direktør: Frank Robert Jakobsen. Styreleder: RObert Johansen.
• Aksjer: Robert Johansen, 100 prosent

Selskapets formål:
Tilvirking av alkoholholdige drikker, salg og servering av alkoholholdige drikker og mineralvann, samt salg av tilknyttede souvenirer og andre produkter, herunder å delta i andre selskap med lignende virksomhet, og kjøp og salg av aksjer eller på annen måte gjøre seg interessert i andre foretak.

Kilde: www.purehelp.no

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!