Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Alkoholavhengig

Det er noe med oss og alkoholen som flyter sammen i en høyere enhet nedover dalen. Det kan være noe med breddegraden, noe med kulda, mørket – og den nagende ensomheten.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

En halvliter øl eller fem, vin, cognac, sågar gammeldansk, ja, kort sagt alt som flyter og som inneholder alkohol, går ned uten motstand: Vi kjenner varmen, selvsagt, og lar oss muntre av den sosiale hyggen. Alkoholen løser opp, for ikke å si oppløser oss.

I de hundre år mennesker har bebodd vår lille dalstubb er det knapt noe gode som har utløst større kreativitet enn alkohol. Alt var selvsagt enklere den gang Store Norske rådde grunnen og Sysselmannen hadde en mer beskjeden tilværelse på Skjæringa. Ikke for det, både sysselmenn og Store Norske-sjefer har fått sin del av kvoten, og vel så det. Det som ble sett på som et problem var arbeidernes rotnorske forhold til alkohol. Det fantes knapt noen mellomting, enten var han edru eller så var han full. I forskriftene av 1927 om omsetning av rusdrikk på Svalbard heter det at «ved industrielle anlegg eller liknende kan salg finne sted, hvis eierne bestemmer det. Salget kan bare skje til anleggets egne arbeidere og tjenestemenn og etter regler, som godkjennes av sysselmannen».

Vi bærer med oss et åk fra tidligere tiders tøyler. Dagens kvoteordning er utvilsomt en anakronisme, en levning fra en totalitær tid. Man kan også velge å se på ordningen som en artighet. For hvor ellers på denne jord går folk rundt med farga kort i lommen, som en pliktoppfyllende butikkekspeditør lager snedige små hull i hver gang du hanker med deg noen øl eller en flaske brennevin? Vin har aldri blitt sett på som et problem. Det skyldes selvsagt at den stort sett lesket strupene på kondisjonerte funksjonærer og andre manikyrerte. I en innstilling fra 1955, skrevet på oppdrag fra Industridepartementet, beklager utvalget at «den alt overveiende del av den tildelte kvote tas ut i brennevin og ikke i viner som kan bidra til å skape en høyere alkoholkultur».

Det drikkes ikke bare mye her nord, vi snakker og skriver også mye om alkohol. Antall skjenkesteder har vokst voldsomt siden begynnelsen av 1990-tallet. Det var da gamle Funken ble omgjort til hotell, med bar selvsagt. Svalbard Polar Travel satset på hotelldrift, samtidig som det unnselig, såkalte «Servicebygget» vokste fram midt i byen. Det som er dagens Kroa. Bygningen var et regulært kupp og utløste masse rabalder blant lokalpolitikerne. Det var ikke snakk om at stedet skulle få skjenkeløyve. Vi vet alle hvordan det gikk. Når det derfor søkes om løyve for en ny pub i sentrum, samt at Busen også gjerne vil selge øl midt på høylys dag, er det ikke spørsmål om de vil få løyve – men når.

I 1955 beklaget driftsbestyrer Knutsen seg i Svalbardposten over drikkekulturen på Huset: «En bringer her i erindring de betingelsene som i sin tid ble satt for at det skulle være anledning til å få kjøpe øl i kafeen. Det var da ment å skulle være en tår mot tørsten – som leskedrikk – men ikke under noen omstendighet som en anledning til fyll, noe som mange utvilsomt bruker ølet til.»

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!