Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Alene som fangstmann

Fangstmann Harald A. Soleim fikk helikopterbesøk på Kapp Wijk like før jul. Gudbarn Erik Ekeblad Eggenfellner (9) fra Longyearbyen var en av gjestene fra Longyearbyen. FOTO: Birger Amundsen

Alene som fangstmann

Harald A. Soleim (71) er den eneste fangstmannen på Svalbard som i år tilbringer julen på fangststasjonen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.01.2012 kl 16:45

Soleim begynte sitt fangstliv på Svalbard i 1976. Første vinteren holdt han til i Bjonahamna i Tempelfjorden, men flyttet over til Kapp Wijk året etter. Siden den gang har han stort sett feiret jul og nyttår alene i fangsthytta.

I år er han ikke bare alene i fangsthytta, men også alene som fangstmann. Mushamna ble stengt som fangstasjonen av Sysselmannen for flere år siden. I år holder heller ingen til på Austfjordnes i Wijdefjorden, etter at også den stasjonen er blitt stengt.

To fangstmenn

Tommy Sandal, som holdt til på Austfjordnes, driver nå fangst fra sin stasjon på Kapp Schollin, ytterst i Van Mijenfjorden. Sandal tilbringer imidlertid julen på fastlandet.

Louis Nielsen, som tidligere holdt til på Akseløya, har avviklet fangstmannslivet og flyttet permanent til Longyearbyen. Det samme har Hans Lund gjort, som tidligere holdt til i Farmhamna i Forlandsundet.

Alene

Å være alene som fangstmann på Svalbard denne julen, er som det skal være for Harald A. Soleim.

– For meg er det ikke uvanlig, for jeg har vært her hele tiden. Det er kun to ganger at jeg ikke har tilbrakt julen på Kapp Wijk. Noen ganger har jeg også hatt besøk her, men ikke denne julen, sier han.

Ti kilo rein

Soleim forteller at han i år som tidligere år serverte seg selv reinsdyrsteik på julaften.

– Det var ei kjempestor steik på over ti kilo. Den var så mør at den nærmest falt av gaffelen, etter å ha hengt nokså lenge på loftet og godgjort seg. Vanligvis serverer jeg surkål, kokte svisker og aprikos til, om jeg har det. I år ble det kun svisker, sier han.

Fangstmannen bevilget seg også juleøl og akevitt til steika.

– Å ja, det er sannelig et liv i savn og lidelser, humrer han.

Like før jul fikk han besøk av det årlige julehelikopteret, med julepresanger og post fra fjern og nær. Med på turen var også hans gudbarn, ni år gamle Erik Ekeblad Eggenfellner fra Longyearbyen. Han ble i sin tid døpt på Kapp Wijk.

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!