Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Alene som fangstmann

Fangstmann Harald A. Soleim fikk helikopterbesøk på Kapp Wijk like før jul. Gudbarn Erik Ekeblad Eggenfellner (9) fra Longyearbyen var en av gjestene fra Longyearbyen. FOTO: Birger Amundsen

Alene som fangstmann

Harald A. Soleim (71) er den eneste fangstmannen på Svalbard som i år tilbringer julen på fangststasjonen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.01.2012 kl 16:45

Soleim begynte sitt fangstliv på Svalbard i 1976. Første vinteren holdt han til i Bjonahamna i Tempelfjorden, men flyttet over til Kapp Wijk året etter. Siden den gang har han stort sett feiret jul og nyttår alene i fangsthytta.

I år er han ikke bare alene i fangsthytta, men også alene som fangstmann. Mushamna ble stengt som fangstasjonen av Sysselmannen for flere år siden. I år holder heller ingen til på Austfjordnes i Wijdefjorden, etter at også den stasjonen er blitt stengt.

To fangstmenn

Tommy Sandal, som holdt til på Austfjordnes, driver nå fangst fra sin stasjon på Kapp Schollin, ytterst i Van Mijenfjorden. Sandal tilbringer imidlertid julen på fastlandet.

Louis Nielsen, som tidligere holdt til på Akseløya, har avviklet fangstmannslivet og flyttet permanent til Longyearbyen. Det samme har Hans Lund gjort, som tidligere holdt til i Farmhamna i Forlandsundet.

Alene

Å være alene som fangstmann på Svalbard denne julen, er som det skal være for Harald A. Soleim.

– For meg er det ikke uvanlig, for jeg har vært her hele tiden. Det er kun to ganger at jeg ikke har tilbrakt julen på Kapp Wijk. Noen ganger har jeg også hatt besøk her, men ikke denne julen, sier han.

Ti kilo rein

Soleim forteller at han i år som tidligere år serverte seg selv reinsdyrsteik på julaften.

– Det var ei kjempestor steik på over ti kilo. Den var så mør at den nærmest falt av gaffelen, etter å ha hengt nokså lenge på loftet og godgjort seg. Vanligvis serverer jeg surkål, kokte svisker og aprikos til, om jeg har det. I år ble det kun svisker, sier han.

Fangstmannen bevilget seg også juleøl og akevitt til steika.

– Å ja, det er sannelig et liv i savn og lidelser, humrer han.

Like før jul fikk han besøk av det årlige julehelikopteret, med julepresanger og post fra fjern og nær. Med på turen var også hans gudbarn, ni år gamle Erik Ekeblad Eggenfellner fra Longyearbyen. Han ble i sin tid døpt på Kapp Wijk.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!