Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Alene som fangstmann

Fangstmann Harald A. Soleim fikk helikopterbesøk på Kapp Wijk like før jul. Gudbarn Erik Ekeblad Eggenfellner (9) fra Longyearbyen var en av gjestene fra Longyearbyen. FOTO: Birger Amundsen

Alene som fangstmann

Harald A. Soleim (71) er den eneste fangstmannen på Svalbard som i år tilbringer julen på fangststasjonen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.01.2012 kl 16:45

Soleim begynte sitt fangstliv på Svalbard i 1976. Første vinteren holdt han til i Bjonahamna i Tempelfjorden, men flyttet over til Kapp Wijk året etter. Siden den gang har han stort sett feiret jul og nyttår alene i fangsthytta.

I år er han ikke bare alene i fangsthytta, men også alene som fangstmann. Mushamna ble stengt som fangstasjonen av Sysselmannen for flere år siden. I år holder heller ingen til på Austfjordnes i Wijdefjorden, etter at også den stasjonen er blitt stengt.

To fangstmenn

Tommy Sandal, som holdt til på Austfjordnes, driver nå fangst fra sin stasjon på Kapp Schollin, ytterst i Van Mijenfjorden. Sandal tilbringer imidlertid julen på fastlandet.

Louis Nielsen, som tidligere holdt til på Akseløya, har avviklet fangstmannslivet og flyttet permanent til Longyearbyen. Det samme har Hans Lund gjort, som tidligere holdt til i Farmhamna i Forlandsundet.

Alene

Å være alene som fangstmann på Svalbard denne julen, er som det skal være for Harald A. Soleim.

– For meg er det ikke uvanlig, for jeg har vært her hele tiden. Det er kun to ganger at jeg ikke har tilbrakt julen på Kapp Wijk. Noen ganger har jeg også hatt besøk her, men ikke denne julen, sier han.

Ti kilo rein

Soleim forteller at han i år som tidligere år serverte seg selv reinsdyrsteik på julaften.

– Det var ei kjempestor steik på over ti kilo. Den var så mør at den nærmest falt av gaffelen, etter å ha hengt nokså lenge på loftet og godgjort seg. Vanligvis serverer jeg surkål, kokte svisker og aprikos til, om jeg har det. I år ble det kun svisker, sier han.

Fangstmannen bevilget seg også juleøl og akevitt til steika.

– Å ja, det er sannelig et liv i savn og lidelser, humrer han.

Like før jul fikk han besøk av det årlige julehelikopteret, med julepresanger og post fra fjern og nær. Med på turen var også hans gudbarn, ni år gamle Erik Ekeblad Eggenfellner fra Longyearbyen. Han ble i sin tid døpt på Kapp Wijk.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!