Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Aldri våtere november

Kulda er kommet tilbake til Longyearbyen. Men denne sleden i Vei 228 bærer preg av at det har vært vått. Nå har den frosset fast i isen. FOTO: Christopher Engås

Aldri våtere november

Årets november måned ble den våteste siden målingene startet opp for over hundre år siden.

Tekst:

Publisert:

Forrige måned falt det 52 millimeter nedbør på målestasjonen i Longyearbyen. Det er fem og en halv millimeter mer enn den tidligere rekorden fra 1993. Normalen for måneden er bare 15 milimeter nedbør.

Mer fra vest

Statsmeteorolog Matilda Hallerstig ved værvarslinga i Nord-Norge er ikke spesielt overrasket over nedbørsrekorden i Longyearbyen.

– Det vi ser er at lavtrykkene stadig oftere kommer fra vest, også så langt nord som Svalbard, hvor de tradisjonelt har kommet fra øst. Svalbard har ligget utenfor det vi kaller lavtrykksbeltet, som fastlandet er i, sier hun.

Hallerstig forteller videre at rekordmålingen er nokså lokal. I Ny-Ålesund falt det 73,2 millimeter nedbør i november. Det er den tredje våteste november i historien, men langt bak rekorden. I november i 1993 falt det hele 230,3 millimeter nedbør i Ny-Ålesund.

Varmere generelt

Av værstatistikken til yr.no går det fram at Longyearbyen også har hatt en betydelig varmere november måned enn det som er normalt. Gjennomsnittstemperaturen var på -6,4 grader, mens normalen er på -10,3 grader. Den varmeste dagen forrige måned var den 27. november, med 5,5 grader. Den kaldeste dagen var så tidlig som 4. november med -19,2 grader.

Statsmeteorologen er ikke overrasket av varmen heller.

– Det skal veldig mye til for at 2014 ikke blir det varmeste året globalt siden målingene startet. Detaljene for Svalbard har jeg ikke nå, men jeg vet at også i Arktis blir det et svært varmt år, sier Hallerstig.

– Gjelder dette også Antarktis?

– De detaljene har jeg ikke, men der stiller ting seg litt annerledes. Det går kalde havstrømmer rundt kontinentet som i stor grad holder den varme lufta borte, sier hun.

Tjener mindre

En av de som merket godt at det var unormalt mye nedbør i november er LNS Spitsbergen.

– Da det kom mye regn, var det et voldsomt rush der vi måtte strø og grave opp stikkrenner. Det var heller ikke gunstig for byggeprosjektene våre. Peling er vanskelig når det er mildvær, og byggeplassene våre blir til skøytebaner. Da må vi bruke ekstra ressurser på å strø og sikre, sier anleggsleder Arne Gunhildberget i LNS Spitsbergen.

Inntil videre går vanskeligere arbeidsforhold utover selskapets anbudsfortjeneste i Longyearbyen, men kan på sikt gå utover byens befolkning i form av at selskap må ta seg bedre betalt for anbudsperioder.

Flere skader

Det går også an å lese på nedbørsstatistikken hvor travelt det har vært på Longyearbyen sykehus. I uke 48, da det var mildest, søkte flere enn vanlig øyeblikkelig hjelp på sykehuset.

– Vi er et lite sykehus og vil av den grunn aldri få de helt store tallene. Men ut fra et raskt søk i systemene våre kan jeg se at vi hadde flere tilfeller med pasienter som hadde falt og slått seg på isen. Spesielt var dette tilfelle fredag og lørdag i uke 48, sier avdelingsleder ved sykehuset Aksel Bilicz.

Nøkkelord

Se bildet større

Avdelingsleder Aksel Bilicz ved Longyearbyen sykehus merket at det ble flere som skadet seg på isen i en periode i november. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Arne Gunhildberget og LNS merket det våte været på at det måtte brukes ekstra ressurser på veier og byggeplasser på grunn av mye isdannelse. FOTO: Christopher Engås

November 2014

Værdata samlet inn ved Svalbard Lufthavn Longyear.

• Nedbør totalt: 52 mm (rekord)

Tidligere rekord: 46,5 mm (1993)

Normal: 15 mm

Våteste døgn: 13,5 mm (24. nov)

• Snitttemperatur: -6,5 grader

Normal: -10,3 grader

Varmeste døgn: 5,5 grader (25. nov)

Kaldeste døgn: -19,2 grader (4. nov)

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!