Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Aldri vært varmere

Temperaturen i havområdet vest for Spitsbergen har aldri vært varmere. FOTO: Birger Amundsen

Aldri vært varmere

– Det har aldri tidligere vært så varmt i havet utenfor Svalbard som det er nå. Det er oppsiktsvekkende, sier professor Morten Hald ved Universitetet i Tromsø.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.01.2011 kl 11:20

Forskere fra Universitetet i Tromsø har, sammen med amerikanske og tyske forskere, analysert prøver tatt på 1.500 meters dyp utenfor vestkysten av Spitsbergen.

– Det vi fant var oppsiktsvekkende. I løpet av 2.000 år har det aldri vært så varmt som siste 30 år. I en periode på 2.000 år har temperaturen i Vest-Spitsbergen-strømmen økt med to grader, sier professor Hald.

Ørsmå fossiler

Resultatet av undersøkelsene er nettopp publisert i det vitenskapelige tidsskriftet «Science». Maringeologene har kommet fram til resultatet ved å studere ørsmå fossiler av encellede dyr, som opprinnelig levde i havet og senere er avsatt i løsmassene på havbunnen.

– Vi kan nøyaktig se hvilke dyresamfunn som levde 2.000 år tilbake i tid. Noen er polare, andre er subpolare og foretrekker litt varmere vann, forklarer Hald.

Undersøkelsene viser at i tidsrommet har dyrelivet skiftet fra dominerende polar fauna til subpolar fauna.

Varmt også tidligere

Morten Hald forteller at det for 9.000 år siden var like varmt i havstrømmen vest for Svalbard som nå.

– Forklaringen på det er at innstrålingen fra solen var ti prosent kraftigere den gang, men det ikke er tilfellet nå, sier han.

Hald mener at den mest sannsynlige forklaringen på temperaturøkningen i Vest-Spitsbergen-strømmen er den store økningen av CO2 i atmosfæren.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!