Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

- Aldri sett så kraftig kast før

En seilbåt blåste over en annen båt på småbåthavna. FOTO: Christopher Engås

- Aldri sett så kraftig kast før

Rekordvinder under uværet sist søndag.

Tekst:

Publisert:

– Klokka 23.30 registrerte måleren vår på Platåberget et vindkast på hele 95,2 knop. Det er litt, om du tenker på at en orkan starter ved 63 knop, sier meteorologikonsulent Torgeir Mørk ved Svalbard lufthavn, Longyear.

95,2 knop tilsvarer 176 kilometer i timen. Til sammenlikning starter definisjonen på en tropisk orkan kategori tre ved 178 kilometer i timen.

– Jeg vet ikke om det noensinne har blitt registrert et så kraftig vindkast der oppe. Ikke som jeg vet om. Det er ikke sjeldent med kast på 50 til 60 knop, men noe som dette skal du lete lenge etter, sier han.

Strømbrudd
De vedvarende vindene var heldigvis betydelig svakere og mindre aggressive enn kastene. Ifølge Meteorologisk institutt ble det målt opp til liten storm på flyplassen i løpet av kvelden.

Utover en seilbåt som blåste overende på småbåthavna, og en levegg som kollapset i Gruvedalen, er det ikke meldt om betydelige skader i forbindelse med uværet.

Verst gikk det utover strømnettet. I 19-tida forsvant lyset i hele Longyearbyen og omegn, og mannskapene slet med å få forsyningen stabil igjen.

Ising
Den kraftige vinden gjorde at de måtte gi opp forsøkene på å få tilbake strømmen øst og vest for Longyeardalen. Inne i byen slo lyset seg av og på gjennom hele natta. Først mandag ettermiddag var alt oppe og gikk som normalt.

– Problemet var ising på linjene. Da begynner de å svinge usymmetrisk i vinden, og isolatoren – som er det svake punktet – klapper sammen. Det skjedde to steder: Oppe i Nybyen og innerst i Adventdalen, sier energisjef Kim Rune Røkenes.

Han mener elektrisitetsnettet i byen er godt rustet for å håndtere uvær.

– Det går an å gjøre noen tiltak som forhindrer sånt, men jeg vil si at det er godt nok dimensjonert, med tanke på at vi ikke hadde noen linjebrudd, sier han.

Søndagens uvær var det tredje på en måned. Vil disse forholdene bli vanligere i takt med et varmere klima i nord? Umulig å si, forteller forsker Reidun Gangstø ved Meteorologisk institutts klimaavdeling.

– Når det kommer til stormer vet vi ikke så mye. Den største usikkerheten ligger i hvordan vind og lavtrykksaktiviteter utvikler seg når temperaturen stiger. Det er mange faktorer som spiller inn, og det må forskes mer på, sier hun.

Nøkkelord

Se bildet større

En levegg i Gruvebyen måtte gi tapt for vinden. FOTO: Geir Barstein

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!