Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Alaska åpnet Solfestuka

Den norske artisten Jonas Alaska åpnet årets soluke søndag med konsert på kulturhuset.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.03.2012 kl 12:15

Den mer offisielle åpningen av Solfestuka foregikk imidlertid på Galleri Svalbard et par timer før konserten med Alaska. LNS-direktør Ann Pedersen foretok åpningen, mens det kunstneriske innslaget var ved Håvard Salvesen Njølstad på saksofon og Espen Rotevatn på flygel.

Samtidig åpnet utstillingen «Kald ørken: tydelig tilstedeværelse» i galleriet med Magnhild Øen Nordahl og Janne Talstad.

Mange arrangementer

– Jeg tror vi nærmer oss et rekordtall med rundt 30 arrangementer. Det er noe for de fleste. Fra boklesing for de minste, til at de voksne kan svinge seg i dansen, sier kulturkonsulent Roger Zahl Ødegård i Kultur- og fritidsforetaket.

Tradisjon tro?

Utover uken kommer tradisjonsrike arrangementer som revy, solquiz, solkafé, solarrangement i akebakken og barnas egen talentkonkurranse «Stjerner i sikte».

Torsdag ønskes sola velkommen tilbake ved den gamle sykehustrappa på Skjæringa. Utenriksminister Jonas Gahr Støre skal i den anledning holde en tale på trappa. ?

– Det er noen år siden sist sola kom på soldagen. Vi gjør et nytt forsøk, så får vi se om utenriksministeren har evne til å lokke fram sola, sier Ødegård.

Verden på storskjerm?

Nytt for årets solfest er at BBCs naturserie «Frozen Planet» skal vises på kinoen i kulturhuset. Jason Roberts, som har jobbet som feltprodusent for BBC, har tatt initiativ til visningen.?

– Det blir en visning av originalversjonen, utekstet med sir David Attenborough som forteller. Det blir storskjerm, nydelig lyd og hans kommentarer, sier Ødegård.

De tre første episodene vises under selve Solfestuka, mens de siste blir vist uka etterpå.?

– Før hver episode vil Roberts fortelle litt om produksjonen, sier Ødegård.

Fest i to etasjer?

Neste fredag spiller CC Cowboys i kulturhuset. De har vært på besøk i Longyearbyen flere ganger, sist i 2007 da de spilte inn livealbumet «På Svalbard uten strøm» på Huset.?

– Vi er glade for å få dem tilbake, sier Ødegård. ?I tillegg til de største trekkplastrene blir det også konserter og utstillinger rundt om i byen i regi av ulike arrangører. Solfestuka avsluttes med solfest i to etasjer på Huset lørdag.

Tidligere samme dag arrangeres Ta sjansen i Hiorthhamn, en konkurranse hvor hjemmebygde farkoster konkurrerer om å komme raskest ned bakken.?

– I år har vi vært så heldige at studenter fra arktisk narturguide arrangerer konkurransen sammen med Røde Kors og Unis. De skal sy sammen et kvalitetssikret opplegg, bedyrer Roger Ødegård.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!