Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Alaska åpnet Solfestuka

Den norske artisten Jonas Alaska åpnet årets soluke søndag med konsert på kulturhuset.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.03.2012 kl 12:15

Den mer offisielle åpningen av Solfestuka foregikk imidlertid på Galleri Svalbard et par timer før konserten med Alaska. LNS-direktør Ann Pedersen foretok åpningen, mens det kunstneriske innslaget var ved Håvard Salvesen Njølstad på saksofon og Espen Rotevatn på flygel.

Samtidig åpnet utstillingen «Kald ørken: tydelig tilstedeværelse» i galleriet med Magnhild Øen Nordahl og Janne Talstad.

Mange arrangementer

– Jeg tror vi nærmer oss et rekordtall med rundt 30 arrangementer. Det er noe for de fleste. Fra boklesing for de minste, til at de voksne kan svinge seg i dansen, sier kulturkonsulent Roger Zahl Ødegård i Kultur- og fritidsforetaket.

Tradisjon tro?

Utover uken kommer tradisjonsrike arrangementer som revy, solquiz, solkafé, solarrangement i akebakken og barnas egen talentkonkurranse «Stjerner i sikte».

Torsdag ønskes sola velkommen tilbake ved den gamle sykehustrappa på Skjæringa. Utenriksminister Jonas Gahr Støre skal i den anledning holde en tale på trappa. ?

– Det er noen år siden sist sola kom på soldagen. Vi gjør et nytt forsøk, så får vi se om utenriksministeren har evne til å lokke fram sola, sier Ødegård.

Verden på storskjerm?

Nytt for årets solfest er at BBCs naturserie «Frozen Planet» skal vises på kinoen i kulturhuset. Jason Roberts, som har jobbet som feltprodusent for BBC, har tatt initiativ til visningen.?

– Det blir en visning av originalversjonen, utekstet med sir David Attenborough som forteller. Det blir storskjerm, nydelig lyd og hans kommentarer, sier Ødegård.

De tre første episodene vises under selve Solfestuka, mens de siste blir vist uka etterpå.?

– Før hver episode vil Roberts fortelle litt om produksjonen, sier Ødegård.

Fest i to etasjer?

Neste fredag spiller CC Cowboys i kulturhuset. De har vært på besøk i Longyearbyen flere ganger, sist i 2007 da de spilte inn livealbumet «På Svalbard uten strøm» på Huset.?

– Vi er glade for å få dem tilbake, sier Ødegård. ?I tillegg til de største trekkplastrene blir det også konserter og utstillinger rundt om i byen i regi av ulike arrangører. Solfestuka avsluttes med solfest i to etasjer på Huset lørdag.

Tidligere samme dag arrangeres Ta sjansen i Hiorthhamn, en konkurranse hvor hjemmebygde farkoster konkurrerer om å komme raskest ned bakken.?

– I år har vi vært så heldige at studenter fra arktisk narturguide arrangerer konkurransen sammen med Røde Kors og Unis. De skal sy sammen et kvalitetssikret opplegg, bedyrer Roger Ødegård.

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!