Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Aksjonerer mot miljøgifter

 

Aksjonerer mot miljøgifter

Sysselmannen vil de neste ukene besøke en rekke bedrifter i Longyearbyen for å kontrollere at de ikke oppbevarer ulovlig PCB.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

I et brev som er sendt ut til samtlige bedrifter i Longyarbyen oppfordrer forurensingsrådgiver Halvard Pedersen alle aktører på Svalbard til å «gå over sine bygg/anlegg og vurdere sine rutiner for å sikre at PCB-holdig materiale ikke kommer på avveie».
Sysselmannen vil imidlertid ikke kontrollere alle bedrifter, men vil konsentrere seg om de som disponerer den største bygningsmassen i byen.

Får en frist
PCB ble forbudt å bruke i 1980, og regelverket for håndtering av PCB-holdig avfall finnes i forurensningsforskriften for Svalbard og produktforskriften. I aksjonen som Sysselmannen nå skal gjennomføre, vil blant andre Pedersen ha møte med de som har ansvaret for bygninger og avfallsbehandling i rundt 15 bedrifter.
– Vi ønsker å finne ut hvor bevisste de er på behandlingen av disse stoffene og hvordan de vil følge opp kravene de får. Vi kommer til å gi dem tilbakemelding på direkten og en frist til å rette opp eventuelle avvik, sier Pedersen.

Fortsetter fra i fjor
Ifølge Pedersen begynte Sysselmannen dette kontrollarbeidet i fjor og følger det opp i år.
«Statens forurensningstilsyn vil sammen med fylkesmennene og Sysselmannen på Svalbard kontrollere at PCB-holdige kondensatorer i lysarmaturer er skiftet ut og at isolerglassruter med PCB blir behandlet som farlig avfall etter reglene. I den forbindelse vil Sysselmannen besøke noen av dere i høst som en del av årets forurensningstilsyn. Vi håper på forståelse for at vi kan bruke litt tid sammen og at møtene blir konstruktive», skriver Pedersen i brevet.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!