Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Aksjonerer mot miljøgifter

 

Aksjonerer mot miljøgifter

Sysselmannen vil de neste ukene besøke en rekke bedrifter i Longyearbyen for å kontrollere at de ikke oppbevarer ulovlig PCB.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

I et brev som er sendt ut til samtlige bedrifter i Longyarbyen oppfordrer forurensingsrådgiver Halvard Pedersen alle aktører på Svalbard til å «gå over sine bygg/anlegg og vurdere sine rutiner for å sikre at PCB-holdig materiale ikke kommer på avveie».
Sysselmannen vil imidlertid ikke kontrollere alle bedrifter, men vil konsentrere seg om de som disponerer den største bygningsmassen i byen.

Får en frist
PCB ble forbudt å bruke i 1980, og regelverket for håndtering av PCB-holdig avfall finnes i forurensningsforskriften for Svalbard og produktforskriften. I aksjonen som Sysselmannen nå skal gjennomføre, vil blant andre Pedersen ha møte med de som har ansvaret for bygninger og avfallsbehandling i rundt 15 bedrifter.
– Vi ønsker å finne ut hvor bevisste de er på behandlingen av disse stoffene og hvordan de vil følge opp kravene de får. Vi kommer til å gi dem tilbakemelding på direkten og en frist til å rette opp eventuelle avvik, sier Pedersen.

Fortsetter fra i fjor
Ifølge Pedersen begynte Sysselmannen dette kontrollarbeidet i fjor og følger det opp i år.
«Statens forurensningstilsyn vil sammen med fylkesmennene og Sysselmannen på Svalbard kontrollere at PCB-holdige kondensatorer i lysarmaturer er skiftet ut og at isolerglassruter med PCB blir behandlet som farlig avfall etter reglene. I den forbindelse vil Sysselmannen besøke noen av dere i høst som en del av årets forurensningstilsyn. Vi håper på forståelse for at vi kan bruke litt tid sammen og at møtene blir konstruktive», skriver Pedersen i brevet.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!