Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Aksjonerer mot miljøgifter

 

Aksjonerer mot miljøgifter

Sysselmannen vil de neste ukene besøke en rekke bedrifter i Longyearbyen for å kontrollere at de ikke oppbevarer ulovlig PCB.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

I et brev som er sendt ut til samtlige bedrifter i Longyarbyen oppfordrer forurensingsrådgiver Halvard Pedersen alle aktører på Svalbard til å «gå over sine bygg/anlegg og vurdere sine rutiner for å sikre at PCB-holdig materiale ikke kommer på avveie».
Sysselmannen vil imidlertid ikke kontrollere alle bedrifter, men vil konsentrere seg om de som disponerer den største bygningsmassen i byen.

Får en frist
PCB ble forbudt å bruke i 1980, og regelverket for håndtering av PCB-holdig avfall finnes i forurensningsforskriften for Svalbard og produktforskriften. I aksjonen som Sysselmannen nå skal gjennomføre, vil blant andre Pedersen ha møte med de som har ansvaret for bygninger og avfallsbehandling i rundt 15 bedrifter.
– Vi ønsker å finne ut hvor bevisste de er på behandlingen av disse stoffene og hvordan de vil følge opp kravene de får. Vi kommer til å gi dem tilbakemelding på direkten og en frist til å rette opp eventuelle avvik, sier Pedersen.

Fortsetter fra i fjor
Ifølge Pedersen begynte Sysselmannen dette kontrollarbeidet i fjor og følger det opp i år.
«Statens forurensningstilsyn vil sammen med fylkesmennene og Sysselmannen på Svalbard kontrollere at PCB-holdige kondensatorer i lysarmaturer er skiftet ut og at isolerglassruter med PCB blir behandlet som farlig avfall etter reglene. I den forbindelse vil Sysselmannen besøke noen av dere i høst som en del av årets forurensningstilsyn. Vi håper på forståelse for at vi kan bruke litt tid sammen og at møtene blir konstruktive», skriver Pedersen i brevet.

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!