Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Aksjon mot hundeskit

Linda Bakken har flere ganger de siste ukene tatt med seg bøtte og spade for å fjerne hundebæsj fra byens gater. Nå har hun fått flere andre hundeeiere med på ryddedugnaden. Her sammen med grønskyen Tundrak. FOTO: Anders Fjellestad

Aksjon mot hundeskit

Hundeeier Linda Bakken var lei all hundebæsjen som lå rundt i byens gater. Derfor startet hun en dugnad for å rydde opp.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.02.2013 kl 11:19

Tidligere i vinter kunne Linda Bakken til tider bli flau over å være hundeeier i Longyearbyen.

– Jeg syntes det var veldig mye hundeskit i sentrum. Derfor tenkte jeg vi kunne arrangere en liten dugnad for å rydde opp, sier Bakken.

Hundeeieren lot det ikke bli med snakket og tenkte at Facebook kunne være en fin arena til å få andre med seg.

Hun la derfor ut en melding på kjøp, salg og bytte-siden til Longyearbyen. Der kom hun med et forslag til løsning på byens bedritne problem: Alle hunde­eiere i byen tar en tur med spade og bøtte. Aksjonen kalte hun «Plukk skiten».


Skitkjerringa

Dermed startet ballen å rulle. Reaksjonene strømmet på, og innlegget fikk raskt over 200 likes. Ikke verst i en by med drøye 2.000 innbyggere.

– Det har vært en vanvittig respons, på godt og vondt. De fleste er glade for aksjonen, mens enkelte syntes det ble litt mye skitprat, humrer Bakken som nå omtaler seg som «byens skitkjerring».

Hun understreker at aksjonen ikke er ment som noen moralsk drittpakke mot hundeeierne. Tvert imot er dette en positiv kampanje.

– Målet har vært å få ryddet opp hundeskiten og i tillegg få gjort folk bevisste på situasjonen, sier Bakken som til daglig jobber i tårnet på Svea lufthavn.


De fleste er flinke

Ifølge Sysselmannen var det 563 hunder på Svalbard ved nyttår. Halvparten av hundene eies av privatpersoner, resten av reiselivsbedriftene.

– De aller fleste plukker opp etter hundene sine, men det er nok at fem-seks hundeeiere ikke gjør det. Det er dumt at de få som ikke gjør det, skaper et dårlig rykte for alle hundeeiere, sier hun.

Fra ulike hold er det rapportert om ivrig plukking rundt om i byen de siste par ukene. Selv har Linda Bakken plukket sin skjerv.

– Jeg har tatt noen runder i sentrum og i boligfeltene. På én time plukket jeg to bøtter fulle av hundeskit fra Vei 238 til Vei 234, sier hun.

Bakken avviser at det er noen drittjobb å gå rundt og plukke etterlatenskapene fra andres hunder.

– Nei da, jeg bare tar en runde nå og da, og oppfordrer alle til å plukke opp etter sin egen hund. Da blir det mer hygienisk og trivelig for alle, sier hun.

Se bildet større

Ingebjørg Schrøder (27), guide i Basecamp:
– Her i byen er det greit at folk plukker opp etter seg. Langt i gokk og langt nedi grøfter er det ikke så farlig. Men plukk opp skiten i hovedgata. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Se bildet større

Maja-Stina Ekstedt (35), i mammapermisjon:
– Kjempefint. Trivsel er én ting, men jeg tenker på barn som leker i grøfter og skråninger. At ikke folk plukker etter hundene, gir dårlig rykte til alle som eier hund. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Se bildet større

Kristine (8) og Hallvard Dyrland (40), skoleelev og lærer på besøk i byen:
– All ære til dem som gjør det, men det burde være unødvendig. De som har hund bør selv plukke bæsjen. Vi har allerede gjort det en gang i dag. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Se bildet større

Sveinn Are Hanssen (42), forsker ved NINA:
– Hundedritt overalt er irriterende, men jeg har ikke sett så mye, så meg personlig irriterer det ikke. Jeg tror folk er flinke. Men det er greit å gjøre det i minusgrader, da. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Siste nytt i Nyheter

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

 
Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!