Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Aksepterer ikke besøksnekt

Frøhvelvet er nå stengt for besøkende. Her fra åpningen i 2008. FOTO: Birger Amundsen

Aksepterer ikke besøksnekt

Statsbygg og Landbruks­departementet klager på at de ikke får ta med besøkende inn i frøhvelvet. I anledning femårsjubileet ønsker de å åpne for at rådet for hvelvet slipper inn.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.02.2013 kl 08:38

Da frølageret ble åpnet for fem år siden, ble det også stengt. Det var nemlig besluttet at besøkende ikke skulle ha tilgang til hvelvet etter åpningsdagen. Etter massivt press fra media og prominente gjester ombestemte Landbruks- og matdepartementet seg, og åpnet for at utvalgte gjester skulle få komme på besøk.

I mars i fjor satte imidlertid brannsjef Jan Olav Sæter en stopper for all besøksvirksomhet fordi frølageret ikke har noen nødutgang.


Foreslår tiltak

Nå har Statsbygg gjennomført en analyse av brannrisikoen i frølageret, og klaget på brannvesenets vedtak.

– Det har aldri vært snakk om besøk som ikke er regi av Statsbygg og NordGen. Vi har fått utarbeidet en risikovurdering med hvilke tiltak som kan gjøres i forhold til besøkende, sier eiendomsforvalter Bente Næverdal i Statsbygg.

I analysen kommer Statsbygg med forslag til tiltak som kan minske faren, blant annet å montere slukkeanlegg i elektriske tavler. I tillegg skriver de at fluktmasker bør benyttes av besøkende, og at to personer skal være ansvarlige for sikkerheten og assistere gjestene. Det blir også satt en begrensning på maks fire gjester om gangen.

Videre skriver Statsbygg at det kan hende det bør vurderes å etablere en nødutgang. En slik vil kunne kombineres med et nytt avløp som skal lede inntrengende vann bort fra anlegget.

Assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim forteller at han har mottatt klagen og sendt den videre til direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Han har også bedt Longyearbyen lokalstyre om en uttalelse i saken.


Rådet vil inn

I forbindelse med femårs­markeringen av frølageret til uka, ønsker Statsbygg og Landbruksdepartementet at rådet for frøhvelvet skal få komme inn i fjellet.

– Vi kommer til å ha en dialog med brannvesenet. Dette er en befaring for de som har ansvaret for frøene der. Vi kommer til å følge de rutinene vi har lagt opp til i risikovurderingen, sier Næverdal.

Brannsjef Jan Olav Sæter fortalte tirsdag at han skulle ha møte med Statsbygg i slutten av denne uka.

– Jeg har ikke sett risiko-analysen, så jeg har ikke satt meg inn i saken, men vedtaket står fremdeles ved lag til direktoratet har behandlet saken, sier Sæter.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!