Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Aksepterer ikke besøksnekt

Frøhvelvet er nå stengt for besøkende. Her fra åpningen i 2008. FOTO: Birger Amundsen

Aksepterer ikke besøksnekt

Statsbygg og Landbruks­departementet klager på at de ikke får ta med besøkende inn i frøhvelvet. I anledning femårsjubileet ønsker de å åpne for at rådet for hvelvet slipper inn.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.02.2013 kl 08:38

Da frølageret ble åpnet for fem år siden, ble det også stengt. Det var nemlig besluttet at besøkende ikke skulle ha tilgang til hvelvet etter åpningsdagen. Etter massivt press fra media og prominente gjester ombestemte Landbruks- og matdepartementet seg, og åpnet for at utvalgte gjester skulle få komme på besøk.

I mars i fjor satte imidlertid brannsjef Jan Olav Sæter en stopper for all besøksvirksomhet fordi frølageret ikke har noen nødutgang.


Foreslår tiltak

Nå har Statsbygg gjennomført en analyse av brannrisikoen i frølageret, og klaget på brannvesenets vedtak.

– Det har aldri vært snakk om besøk som ikke er regi av Statsbygg og NordGen. Vi har fått utarbeidet en risikovurdering med hvilke tiltak som kan gjøres i forhold til besøkende, sier eiendomsforvalter Bente Næverdal i Statsbygg.

I analysen kommer Statsbygg med forslag til tiltak som kan minske faren, blant annet å montere slukkeanlegg i elektriske tavler. I tillegg skriver de at fluktmasker bør benyttes av besøkende, og at to personer skal være ansvarlige for sikkerheten og assistere gjestene. Det blir også satt en begrensning på maks fire gjester om gangen.

Videre skriver Statsbygg at det kan hende det bør vurderes å etablere en nødutgang. En slik vil kunne kombineres med et nytt avløp som skal lede inntrengende vann bort fra anlegget.

Assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim forteller at han har mottatt klagen og sendt den videre til direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Han har også bedt Longyearbyen lokalstyre om en uttalelse i saken.


Rådet vil inn

I forbindelse med femårs­markeringen av frølageret til uka, ønsker Statsbygg og Landbruksdepartementet at rådet for frøhvelvet skal få komme inn i fjellet.

– Vi kommer til å ha en dialog med brannvesenet. Dette er en befaring for de som har ansvaret for frøene der. Vi kommer til å følge de rutinene vi har lagt opp til i risikovurderingen, sier Næverdal.

Brannsjef Jan Olav Sæter fortalte tirsdag at han skulle ha møte med Statsbygg i slutten av denne uka.

– Jeg har ikke sett risiko-analysen, så jeg har ikke satt meg inn i saken, men vedtaket står fremdeles ved lag til direktoratet har behandlet saken, sier Sæter.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!