Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Airlift er ikke med videre

Airlift er ikke med på lista over helikopterselskap som skal konkurrere om flygingen på Svalbard etter 2014. Selskapet har anket avgjørelsen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.10.2011 kl 10:00

Airlifts kontrakt om helikopterflyging på Svalbard løper fram til 1. april 2014. Tidligere i år ba Justisdepartementet helikopterselskap som er interessert i å fly på Svalbard etter den tid om å melde sin interesse.

Fire selsskaper

Ved fristens utløp 18. februar hadde fire selskap meldt seg: Airlift AS, Lufttransport AS, Bristow Norway AS og CHC Helicopter Service AS.

Justisdepartementet har nå gjennomgått de fire selskapene og offentliggjort en liste over hvilke selskaper som tilfredsstiller kravene til å kunne delta i anbudskonkurransen. Airlift er ikke oppført på lista.

Økonomi avgjorde

Ifølge administrerende direktør i Airlift, Johnny Skoglund, er årsaken til at Airlift ikke er med videre i prosessen at selskapet ikke tilfredsstiller «visse finansielle kriterier».

– Vi er overrasket over utfallet og har klaget på avgjørelsen til Justisdepartementet. De finansielle kriteriene er basert på Airlifts regnskaper. Airlift er en del av et større konsern, og det er derfor en del ting som ikke kommer så tydelig fram bare ved å lese regnskapene. Jeg kan ikke gå i detaljer på dette, men vi forventer en tilbakemelding på vår klage i løpet av kort tid, sier Skoglund.

Airlift vil være med videre

Skoglund understreker at Airlift gjerne vil være med å konkurrere om ny kontrakt, ikke minst fordi selskapet har oppfylt jobben på Svalbard til alles tilfredshet i 15 år.

– I kartleggingsfasen om hvilke selskaper som får være med videre er både materielle og formelle sider blitt vurdert. I utgangspunktet gjelder ikke loven om offentlig anskaffelse på Svalbard. For staten er det imidlertid naturlig at vi bruker tilsvarende prinsipper på Svalbard som på fastlandet, sier ekspedisjonssjef Kjerstin Askholt i Justisdepartementets polaravdeling.

Askholt sier videre at regelverket for offentlig anskaffelse er svært omfattende og komplisert.

Forlenget avtale

Samtidig som Airlift er veid og funnet for lett til å være med etter 2014, har selskapet nettopp fått forlenget den løpende kontrakten fram til 1. april 2014.

Airlift har hatt ansvaret for helikoptertjenesten for Sysselmannen siden 1995. Nåværende kontraktperiode gjaldt fra 2004 til 2010, med muligheter til forlengelse i to pluss to år. Det er den muligheten Sysselmannen har benyttet seg av, med velsignelse fra Justisdepartementet.

To store helikoptre

Airlift opererer med et stort Eurocopter Super Puma-helikopter og et mindre Eurocopter Dauphin. Selskapet som får kontrakten på flygingen fra 1. april 2014 vil operere med to store helikopter av Super Puma-klassen.

– Det er regjeringens mål at det skal være to store helikopter stasjonert på Svalbard, sier ekspedisjonssjef Askholt.

Hun sier at klagen fra Airlift forhåpentlig vil foreligge i løpet av neste uke.

Kontrakten det skal konkurreres om gjelder fra 2014 til 2020. Fra 2020 kan Svalbard være del av nettverket av redningshelikopterbaser på fastlandet. Flåten av redningshelikopter på fastlandet skal fornyes innen 2020. Det er ennå ikke avgjort om staten samtidig kjøper to ekstra helikoptre til bruk på Svalbard.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!