Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Aggressiv «fuglejævel» helt og fullstendig på ville veier

Rørdrum er en art som holder til i siv, og leveområdene er i et belte fra Asia over i Øst-Europa. Den finnes også i Nord-Afrika, og hekkende par har blitt observert så langt nord som Danmark. Dette individet har med andre ord bommet særdeles grovt på navigeringen ved å havne på Svalbard. FOTO: Kjersti Aronsen

Aggressiv «fuglejævel» helt og fullstendig på ville veier

Hodet med det sylspisse nebbet skjøt fart mot fotografen slik at han hoppet bakover i pur frykt for livet.

Tekst:

Publisert:

Det begynte en torsdag kveld. Olaf Storø hadde sendt et bilde av en mildt sagt merkelig fugl til Svalbardpostens redaktør, som befant seg på fastlandet. Undertegnede journalist fikk følgende melding: «Hva er dette? En blanding mellom kalkun og et eller annet? Den løper rundt i Sjøområdet nå.»

Drepende blikk
Storø ble påtruffet neste dag. Han tok journalisten med for å se på skapningen, som han av mangel på noe bedre, oppbevarte i en bagasjekasse på en snøskuter. Det ble et heftig møte mellom fugl og journalist.
Da lokket på kassen ble åpnet, kom det fram et hode som så ut som det var tatt rett ut av TV-serien Game of Thrones. Et sylspisst nebb på et knøttlite hode, begge mellom noen øyne som med en gang så på bladfyken og sa: «Jeg skal drepe deg.»
En krans av struttende fjær på øvre del av halsen gjorde fuglen enda mer lik en liten drage fra et eventyr.

Lynangrep
Mellom utrykk som «o-ho-hoi» og «i alle dager» fant journalisten fram sin Iphone for å ta bilde av skapningen. Det skulle han ikke ha gjort.
For et tidels sekund etter at bildet ble tatt, skjøt hodet fart mot Iphone og journalist. Det var som om halsen var ei fjær som lynkjapt kunne strekke seg halvannen meter mot byttet, og fremst av alt var det gapende spisse nebbet. Både Iphone og journalist spratt bakover i pur frykt for livet, og det endte med knust telefonglass og skjelvende knær.
Men det var tross alt bedre enn å mangle et øyeeple. Heldigvis holdt Storø skapningen fast, med beskyttende hansker på selvfølgelig.
Olaf Storø og samboer Kjersti Aronsen fikk øye på fuglen en dag tidligere.

Første angrep
Da så de at Egil Daleng løp nedover gata, med fuglen etter seg. Like før hadde han åpnet en container i Sjøområdet, og fått sitt livs overraskelse.
– Det ble et helvetes rabalder, og jeg tenkte at det kunne da ikke være isbjørn her. Så angrep denne «fuglejævelen» meg, fra intet. Den så skikkelig nifs ut, løpende mot meg, høy og skrikende, med struttende svarte fjær rundt hodet, forteller Daleng.
Senere på kvelden fikk Storø fanget fuglen, og da begynte man å bla i fulgebøker.

Rørdrum
Etter konsultasjoner med bøker og hobbyornitolog Stig Hammer i Longyearbyen feltbiologiske forening (LOFF), fant man ut at det var en rørdrum som hadde dukket opp i Sjøområdet. Rørdrum er en fugl i hegrefamilien, som normalt hører til i Asia, Øst-Europa og Nord-Afrika. De holder til i våte områder med siv, og kan faktisk kamuflere seg som siv ved å stå rett opp og ned. Hekkende par er observert så langt nord som Danmark, men ikke i Norge og slett ikke på Svalbard.
– Dette er ei bombe, ei storbombe. Fuglearten har helt sikkert ikke vært her før, sier Stig Hammer i LOFF.
– Jeg fatter og begriper ikke hvordan denne fuglen har kommet seg til Svalbard, legger han til.

Dødsdom
Hammer gjetter at rørdrumen enten har fått haik med en båt til Arktis, eller at den har havnet i varme luftstrømmer høyt oppe og rett og slett seilt hit. Den var uansett helt og fullstendig ute av kurs.
– Si meg, er dette en aggressiv fugleart?
– Å ja. Hvis den føler seg truet vil den angripe. At den befinner seg i bebyggelsen og angriper framfor å flykte, er dessuten et tegn på at den er syk og svak.
Det ble satt i gang en prosess for å ta fuglen sørover igjen med et fly, men Stig Hammer spådde allerede dagen etter den ble fanget at den ikke kom til å overleve lenge.
– Den var veldig avmagret, og klarte ikke ta til seg mat. Og lørdag døde den. Naturen spiller oss noen puss av og til, og dette var definitivt en av dem, sier Hammer.
Det bør legges til at vi som ble forsøkt drept av denne fuglen, synes det er helt greit at den døde, og at arten ikke etablerer seg på Svalbard.

Se bildet større

Olaf Storø fanget den sjeldne og aggressive gjesten. Like etter bildet ble tatt, skjøt det gapende nebbet fram og forsøkte å ta en bit av fotografen. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

En av grunnene til at fuglen var aggressiv og umedgjørlig var at den var avmagret og syk. Rørdrumen døde bare to dager etter at den ble fanget i Sjøområdet i Longyearbyen. FOTO: Kjersti Aronsen

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!