Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Advokat: – Dette er hårreisende. Jeg trodde ikke det var sant

Nils Lorentsen ved den loddrette erosjonskanten som nærmer seg hytta i Bjørndalen. Nå har forsikringsselskapet sagt nei til å dekke utgiftene for å redde bygget. FOTO: Geir Barstein

Får ikke forsikringspenger for å redde hytta:

Advokat: – Dette er hårreisende. Jeg trodde ikke det var sant

Nils Lorentsen må betale hundretusener fra egen lomme.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.11.2015 kl 18:13

Nils Lorentsens hytte i Bjørndalen står ved kanten av et fem-seks meter høyt stup, etter at kombinasjonen uvær og springflo spiste seg langt innover land i september.

Til tross for at en NVE-rapport er krystallklar på at dette vil kunne rase ut og forårsake skade i løpet av vinteren eller sommeren, nektes han forsikringspenger for å berge bygget.

– Dette er vanvittig dumt. Som jeg har forstått det, mener forsikringsselskapet på én side at hytta er i fare, men ikke i så stor fare at de vil betale for flyttingen, sier Lorentsen.

– På den andre siden mener de at nå som jeg vet hytta kan gå på havet, plikter jeg å flytte den. Om ikke får jeg avkortning eller null erstatning om noe skjer med den med den til sommeren, sier han.

Vil rase

Ifølge NVE-rapporten, som ble utarbeidet av sjefingeniør Knut Aune Hoseth etter en befaring i oktober, er det trolig bare et spørsmål om tid før grunnen gir etter.

Se bildet større

Sjefingeniør Knut Aune Hoseth fra NVE under befaringen tidligere i høst. Ifølge rapporten vil veggen trolig rase ut til våren eller sommeren, om ikke før. FOTO: Geir Barstein

– Dersom frost i grunnen ikke er nok til å stabilisere forholdene, kan omfattende skade skje i vinter. Det vil med stor sannsynlighet uansett skje kommende sommersesong, når det tiner, heter det i rapporten, som anbefaler å flytte hele bygget lenger inn på land.

– NVE vurderer at det er uaktuelt å bygge fysiske sikringstiltak, skriver han.

Sparebank 1 forsikring opplyser at en flytting kan dekkes dersom faren er «overhengende, dvs. akutt», men mener det ikke er tilfelle her.

– Slik saken er opplyst foreligger det ikke akutt overhengende fare for skade. Vi kan derfor ikke dekke utgifter til sikringstiltak, som i dette tilfellet er flytting av hytta på eiendommen, skriver selskapet i avslagsbrevet, og fortsetter:

– Det synes på den annen side klart at flytting må skje for å unngå framtidige skader på fritidshuset. I og med at du nå har blitt gjort kjent med at det er sannsynlig at skade kan oppstå i løpet av neste sommer, er du forpliktet til å få igangsatt tiltak for å forhindre det.

Dette må han altså bekoste selv.

Dyrt

Nils Lorentsen har så langt ikke fått et prisoverslag for flytting av hytta, men sier det er snakk om «noen hundre tusen».

– Det er mye å ta fra egen lomme, forteller han.

Se bildet større

Dette pleide å være en slakk bakke ned mot stranda. Etter uværet i høst har det blitt en loddrett vegg. I bakgrunnen skimtes hytta til Nils Lorentsen. FOTO: NVE

Svein Kristian Wikstrøm, Lorentsens advokat, kaller avslaget ulogisk.

– Dette er hårreisende. Jeg trodde ikke det var sant, da jeg først leste det, sier han.

– Vilkårene for å få erstatning er at hytta er i direkte fare. Og det er den åpenbart. Det kan jo skje i morgen. En storm kan være nok. NVE pleier å være ganske forsiktige i ordbruken, men når de sier «sannsynligvis allerede til våren», mener de alvor.

– Hvis ikke denne saken er innafor, blir jeg sjokkert. Da kan man spørre seg om hva vitsen med en forsikring er, sier han.

Lorentsen og advokaten forfatter nå en klage på avslaget.

– Vi mener at vi har en god sak, sier Lorentsen.

Anker

Dersom de ikke når fram hos forsikringsselskapet, er de forberedt på å ta saken helt til topps.

– Da blir det forsikringsklagenemnda, og i verste fall domstolen, sier advokat Wikstrøm.

I mellomtida haster det med å flytte hytta før vårløsningen.

–Disse sakene kan ta lang tid, så Nils må nok først betale fra egen lomme, og deretter kreve tilbake, sier Wikstrøm.

Men avslaget står ved lag, opplyser Christian Brosstad, kommunikasjonsdirektør i Sparebank 1.

–Årsaken er det som står i avslaget: Det er ingen skader på hytta og ingen akutt fare for at det skjer. I forsikringssammenheng er «akutt» noe som vil skje de neste dagene, sier Brosstad til Svalbard på onsdag før deadline.

Han sier Lorentsen faller mellom to stoler.

– I normale tilfeller ville Statens naturskadefond trådt inn og bistått her, men den gjelder ikke på Svalbard, opplyser han.

Ny tomt

Lorentsen sier han har fått tildelt en ny tomt fra grunneier Store Norske og Næringsdepartementet.

Den ligger 55 meter lenger inn på land.

– Nå ligger søknaden inn til behandling hos lokalstyret, og jeg regner med at godkjenningen blir en formalitet. Flyttingen må skje så tidlig som mulig, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!