Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Advarer om rettslige etterspill

Kjemper for de eldste: Torstein Nilsen sier saker der eldre arbeidstakere mister pensjonsrettigheter, kan bli prøvd i retten. FOTO: Eirik Palm

Krisen i Store Norske:

Advarer om rettslige etterspill

Regjeringen varsler et svar om Store Norske i løpet av «noen uker». Kullselskapet har satt frist til 23. november. Samtidig truer de ansatte med rettssaker dersom det ikke kommer en garanti som sikrer førtidspensjonsrettigheter for de eldste.

Tekst:

Publisert:

– Stemningen er ikke god. Folk er i oppbruddsstemning, jevnt over, fastslår Torstein Nilsen, hovedtillitsvalgt i Forbundet Ledelse og Teknikk (FLT) i Store Norske. Han kjenner mange som nå er i ferd med «å sule opp» på Svalbard. Særlig ser han mørkt på situasjonen for seniorer, som han frykter kan få det tøft.

– De kaster jo ut folk som er 55 år og eldre, sier han om kuttene i kullselskapet.
En god del har fått seg ny jobb, mens andre er på utkikk. Selv kjenner han 12-15 stykker som mister jobben.

– Jeg kjenner flere som jobber siste perioden, og som sender flyttekontaineren nedover, sier han.

«Noen uker»

Store Norske har varslet tidenes kutt, hvor 150 mister jobben. Det er i et såkalt best case-scenario. Selskapet har forelått driftshvile i Lunckefjell, men er da avhengig av at staten går inn med 95 millioner kroner årlig fram til d-dagen i 2019. Administrerende direktør Wenche Ravlo sier til Svalbardposten at selskapet har fortalt Nærings- og fiskeridepartementet at det må ha en avklaring innen 23. november på grunn av tidsfrister for oppsigelser, men departementet vil ikke si om det klarer fristen.

– Det har noe å si om hvor mange det skal være tilbake, sier Ravlo.

Kommer det ingen avklaring, kan det bety at enda flere sies opp. For kullselskapet er blakk.

Næringminister Monica Mæland (H) ville heller ikke være konkret under Stortingets spørretime i slutten av forrige uke, hvor lederen i næringskomiteen, Geir Pollestad (Sp) tok opp fremdriften i saken om Store Norske.

– Vi kommer nå raskt – vi snakker om i løpet av uker – til å måtte avklare situasjonen for Store Norske, svarte Mæland på spørsmålet.

Under spørretimen understreket hun også at regjeringen vurderer andre tiltak enn driftshvile i Svea og Lunckefjell med det årlige behovet for 95 millioner.


"Det er jo ikke noen problem om de ordner opp for de eldste."

Rettssaker

Fagforeningene jobber nå hardt mot departementet for å sikre rettighetene til eldre som kan miste jobben. I 2014 gikk fagforeningene med på å endre pensjonsordningene for å spare penger. Her ble det også klart at de eldre arbeidstakerne ble ivaretatt slik at de fikk en verdig avslutning på arbeidslivet. Med eldre arbeidstakere, mener de dem over 55 år siden disse ikke vil ha mulighet til å opparbeide seg førtidspensjonsrettigheter i et nytt pensjonssystem.

– Vi mener det er helt naturlig at det er den avtalen som gjelder, og at eierne må følge opp denne avtalen, sier Arild Olsen, hovedtillitsvalgt i Gruveklubben.

Situasjonen i Store Norske gjør at fagforeningene krever at staten overtar forpliktelsene og sikrer pensjonene. I motsatt fall kan det blir bråk, sier Torstein Nilsen i FLT.

– Det er jo ikke noen problem om de ordner opp for de eldste. Vi skal ikke stå i veien for de yngre. Men hvis ikke, blir det masse rettssaker, sier han til Svalbardposten.

– Da blir det i så fall to tapere, framholder han.

Felles brev

I et brev til departementet, datert 8. oktober, skriver de tillitsvalgte i samtlige fagforeninger under på at staten må sikre pensjonsrettighetene til seniorene i Store Norske.

I tillegg krever de at Svea samfunn må overtas av staten, slik at Store Norske blir en kjøper av tjenester på lik linje med andre aktører. Etter det Svalbardposten kjenner til, koster driften av infrastrukturen på og rundt Svea omkring 150 millioner kroner årlig.

– Videre gruvedrift i Lunckefjell vil sikre at «samfunnsselskapet» kan tilby andre aktører som forskning og utdanning, stabile og forutsigbare tjenester, skriver de seks klubblederne. I brevet fra Gruveklubben, Lederne, Negotia, FLT, NITO og Tekna heter det videre at gruvedriften da på samme vilkår som andre aktører i Svea, vil måtte kjøpe tjenester for sin aktivitet fra «samfunnsselskapet».

"Min rolle er ikke å drive med sannsynlighetsberegning"

Kategori 4

Styret i Store Norske har foreslått å legge Lunckefjellgruva i dvale neste år i håp om bedre kullpriser. Senest 2019 skal det tas stilling til om driften i kullgruva til 1,2 milliarder koner skal gjenopptas.

Om driftsstansen slår de fast at det på sikt kommer til å bli dyrere å opprettholde et stabilt og moderne samfunn i Longyearbyen.

– Vi ber derfor NFD se på dette i et samfunnsøkonomisk perspektiv, heter det.

Dermed ber også de ansatte staten som eier om å revurdere formålet med eierskapet i Store Norske. Selskapet sorterer i dag under kategori 3-selskaper med «forretningsmessige mål og andre spesifikt definerte mål». En mulig løsning som de tillitsvalgte signaliserer er dermed at formålet med eierskapet endres til kategori 4, «selskap med sektorpolitiske formål».

– Det er utfordrende at man på den ene siden skal være bærebjelke, og på den andre- drives utelukkende etter markedsøkonomske prinsipper. Styret har ikke lov å gjøre noe annet enn å styre etter et markedsøkonomiske prinsipper, sier Arild Olsen.

– Så dere vil tilbake?

– Egentlig, ja.

– Er det sannsynlig?

– Min rolle er ikke å drive med sannsynlighetsberegning, men det er fornuftig. Summa summarum handler det om å berge arbeidsplasser, kompetanse og opprettholde et samfunn her oppe. Jeg vil si at det er et naturlig veivalg.

– Du tror at man vil angre om noen år?

– Ja absolutt, det tror jeg.

"Vi er opptatt av selskapets betydning for svalbardsamfunnet"

– Ulike løsninger

Kommunikasjonssjef Trond Viken i Næringsdepartementet gjentar Mæland som i spørretimen sa at de er i tett og god dialog med Store Norske om situasjonen og selskapets videre utvikling.

– Vi drøfter ulike løsninger. Vi er opptatt av selskapets betydning for svalbardsamfunnet, men det er for tidlig å kommentere de vurderingene vi gjør, skriver Viken videre til Svalbardposten.

– Jeg har vært i Store Norske i snart 34 år, en tredel av selskapets eksistens. Det har vært en god arbeidsplass og jeg har trivdes godt, men det har også vært mange tøffe perioder, sier Torstein Nilsen.

Selv dro han fra hjembygda Oteren i Troms til Longyearbyen etter å ha fått jobbtilbud som snekker i Tromsø. I Tromsø bestemte seg for å gjøre som mange i hjembygda, og søkte om jobb kullgruvene.

– Vi var kritisk til omfanget i Lunckefjell til 1,2 milliarder kroner. Vi skylder alle å hente ut ressursene. Skal de avvikle, må de gjøre det på en ordentlig måte, sier han.ALT OM KRISEN I STORE NORSKE:
Kullprisen faller videre
Vil ha samfunnsøkonomien vurdert
– Vi snakker om barn, ektefeller, huslån
Her er planen
Derfor haster det
– Vi har levert, men markedet er ikke med oss
Vedtok kriselån
Setter deadline for kullgruve
Fare for at kulldriften kan bli avviklet
Banken stengte pengestrømmen
Lettelse i gruva
Dette svarer partiene - Flertall for krisehjelp
Mæland vil ta tiden til hjelp
Skeptisk til planen
Underskudd på 537 millioner, ber om 450 millioner i kriselån
Klar for banken
Krisen handler om mer enn kull
– Vi skal ikke late som om dette ikke er en utfordring
De første har fått beskjed
Vil satse på industrikull
Her er kuttene
Vil ikke miste kolleger
Vil kutte 100 stillinger
Varsler store endringer i driften
Kaller situasjonen alvorlig
Seiler mot kjempeunderskudd
Spår ti magre år

Se bildet større

Store Norske-sjef Wenche Ravlo må ha svar senest 23. november. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Naturlig: Klubbleder Arild Olsen mener det er naturlig å revurdere formålet med Store Norske. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Næringsminister Monica Mæland (H) sier departementet vurderer "flere løsninger", og men departementet vil ikke si når svaret kan komme. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!