Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Advarer mot ulovlig husleie

 

Advarer mot ulovlig husleie

Longyearbyen lokalstyre ønsker å komme ulovlig utleie av boliger til livs.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.12.2008 kl 13:34

– Vi har fått signaler om at en del av boligene i Longyearbyen er overbefolket og ikke blir brukt i tråd med hensikten. Vi vet at vanlige boliger blir leid ut til turister på døgnovernatting, sier plan- og utviklingssjef i Longyearbyen lokalstyre (LL), Vigdis Hole. Dette kan få alvorlige konsekvenser, særlig hvis det skulle oppstå en brann. Derfor har LL sammen med brannvesenet nylig hatt et møte med de største boligeierne i Longyearbyen, for å orientere om regelverket. Omkom i brann? – Grunnen til at vi tar opp dette nå er brannen som var i Drammen i begynnelsen av november, der flere personer omkom. Vi har en bekymring for hva som ville skje hvis noe tilsvarende skulle hende her, sier Hole. ?I den brannen omkom sju polakker, som bodde i en stor enebolig. Til sammen bodde det 20 personer i huset. Sover i bøttekott? – Skrekkscenariet er hvis det skulle begynne å brenne et sted her i Longyearbyen og brannvesenet rykker ut og møter noe helt annet enn det de har forventninger om, sier Hole. ? – Vi har avdekket sovemadrasser i bøttekott og vaskerom, og vi vet at det har bodd opptil åtte personer på én hybel og 15 personer i én bolig. Kvadratmessig er ikke det forsvarlig, sier brannsjef Jan Olav Sæter, som selv har snakket med turister som forteller at de har bodd på plasser som ikke er omtalt hos noen av turoperatørene. ? – De forteller at de har kommet over stedene på internett, forteller Sæter. Skal ivareta liv og helse?For å kunne bruke en bolig til korttidsutleie må man ha tillatelse til å drive slik virksomhet. I tillegg må man oppfylle flere tekniske krav og kravene i brannforskriften. Flere enn ti sengeplasser utløser egne krav, blant annet om brannvarslingsanlegg med direktekobling til 110-sentralen, en vaktordning og synlig dokumentasjon på brannrutinene. ? – Reglene er til for å ivareta liv, helse og verdier. En bygning som er definert som overnattingssted må blant annet ha merkede nødutganger, tavler som lyser og viser hvordan man skal komme seg ut og en orienteringsplan, sier Hole. ?

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!