Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Advarer mot ukultur i gruva

Gruvearbeiderne har for dårlige holdninger til egen sikkerhet, mener fagforeningsleder. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Advarer mot ukultur i gruva

Dårlige holdninger til egen sikkerhet fører til mange skader blant gruvearbeiderne. Arbeiderforeningen mener at HMS-arbeidet til Store Norske må bli bedre.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det er for mange småulykker i gruvene, mener leder av Longyearbyen Arbeiderforening, Bjørn Martinsen.
– Vi ser av skadestatistikken at vi ikke er gode. Vi er ikke fornøyde i det hele tatt, sier Martinsen.
Han mener nye gruvebus blir oppdratt i en kultur som ikke er bra, og at en del tar snarveier og bryter ekstra på for å få ting gjort. Han tror ikke snarveiene blir tatt på grunn av produksjonspress, men fordi folk vil gjøre ting enkelt og greit for seg selv.
I gruvene er det mye stort og tungt utstyr, og Martinsen mener mange ulykker har potensiale i seg til å bli riktig alvorlige.

Tre ulykker
I løpet av de to siste ukene har tre ulykker rammet Store Norske. To i Gruve 7 og en i Svea.
– At vi får to ulykker i Gruve 7, hvor det ikke har vært ulykker på lang, lang tid, viser at vi ikke kan slakke ned på HMS-arbeidet selv om det ikke er skader, sier Martinsen.
Han mener Store Norske ikke er gode nok på å forebygge farlige situasjoner.
– Disse jobbene er rutinearbeid, men plutselig får vi ulykker. Det handler om å bevisstgjøre arbeiderne på egen arbeidssituasjon og farene de utsettes for, sier Martinsen.
– Det er klart vi ikke liker ulykkene vi har hatt. De skal granskes og så skal vi se hva vi kan lære av dem. Vi må jobbe med HMS hele tiden, sier administrerende direktør i Store Norske, Bjørn Arnestad.

Bare skjer
HMS står øverst på fokuslista, og Arnestad mener at dersom Store Norske får en god HMS-standard, vil det bidra til å sette god standard også på andre områder.
–For mange har holdningen at ulykker er noe som bare skjer. Slike holdninger må vi jobbe systematisk med å endre. Vi må bli enige om nulltoleranse for skader, sier han.
– Hvordan har dere tenkt å endre holdningene til de ansatte?
– Det er et viktig spørsmål. Vi må snakke med folk og skape engasjement. Vi må inspirere folk til å tenke sikkerhet. Produksjonsrekorder er ikke noe tema. Det har jeg sagt klart fra om. Vi tenker HMS før produksjon, og jeg ber folk tenke sikkerhet. Enhver må være sin egen HMS-sjef, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!