Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Advarer mot ladere

Jann-Egil Gjerde er glad døra sto på glløt slik at de oppdaget brannen i tide. Taket og den øvre delen av veggene er dekket med et tynt sotlag. FOTO: Eirik Palm

Advarer mot ladere

"Gutterommet" var fylt av svart røyk da den splitter nye batteriladeren tok fyr sent fredag kveld. Heldigvis ble brannen oppdaget tidlig.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.06.2014 kl 18:29

Den lyse delen er selve laderen, den mørke er batteriet. Multiladeren blir brukt til å lade opp batteriet til radiostyrte biler og helikoptre, men sent fredag kveld kunne det gått riktig galt.

Nå sendes den til Kripos for å fastslå årsaken til det som kunne endt langt mer alvorlig.


Røyk veltet ut
Klokka var vel halv tolv fredag kveld da alarmen gikk i en bolig i Longyearbyen. Batteriladeren som sto koblet til, var overopphetet og begynte å brenne.

Jann-Egil Gjerde er selv underbrannmester i Longyearbyen og hadde aldri trodd at han skulle komme i en slik situasjon.

- Det som skjedde var at samboeren skulle ut på trappa og ta seg en røyk. Da hun kom inn igjen, så hun at det veltet røyk ut av hobbyrommet, og hun ropte på meg. Det var tykk, svart røyk som veltet ut av rommet, forteller han til Svalbardposten.

Det er ikke brannvarsler inne på hobbyrommet. Døra sto litt på gløtt slik at røyken kom ut og utløste røykvarsleren i gangen. Gjerde selv satt i stua og så på tv, og var raskt på beina.

- Da jeg åpnet døra så jeg at det var flammer oppe på bordet, framholder Gjerde, som har jobbet i brannvesenet siden 2008.

Fullt av ubevoktede ladere
Han forteller om hendelsen for å bidra til forebygging, og gjør seg flere tanker.
Laderen var splitter ny , og kom i posten samme dag det tok fyr. Det har også vært stor varmeutvikling rundt enheten, og også batteriet var helt nedsmeltet.

- Jeg tenker på alle laderne som står i hus og hjem, mens folk på ferie, sover eller er ute. Det er nok heller ikke alle som har brannvarslere. Man tenker gjerne at "det skjer ikke hos oss", og plutselig står man oppe i situasjonen.


Undersøker
Hendelsen ble varslet og politi og brannvesen har vært på stedet. Syselmannsførstebetjent Trond Olsen kostaterer at det har blitt en del røyk- og sotskader som følge av hendelsen.

Nå vil politiet finne årsaken til at laderen tok fyr, og sender utstyret til analyse. Dersom det er fabrikasjonsfeil, blir produsenten kontaktet.

- Vi oppretter sak i den forstand at vi har sikret oss laderen, batteriet og strømforsyningen, som vi sender til Kripos, sier Olsen.

Nøkkelord

Se bildet større

Batteriladeren (hvit) og batteriet (sort) har smeltet under brannen som oppsto fredag kveld. FOTO: Trond Olsen/Sysselmannen

Siste nytt i Nyheter

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

 
Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

– Over all forventning

Konserten i Gruve 3 lørdagskvelden ga 90.950 kroner til Tove Klaven som har vært på stamcellebehandling i Russland.

Varslet tidlig om skredfaren

Jan Otto Larsen ved Unis informerte flere ganger Longyearbyen lokalstyre (LL) om skredfaren i Lia og Nybyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!