Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Advarer mot fiskerisatsing

Greenpeace er kriisk til satsingen på hvitisk på Svalbard, og frykter flere trålere i Høy-Arktis. Her fra tråldekket til forskningsskipet "Helmer Hanssen". FOTO: Geir Barstein

Advarer mot fiskerisatsing

Greenpeace frykter at gruvekutt gir økt fiskepress ved iskanten.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.02.2016 kl 10:37

– Som et sysselsettingstiltak kan det virke attraktivt på kort sikt, sier Truls Gulowsen.
Lederen i Greenpeace Norge heller kaldt vann i årene på fiskeriminister Per Sandberg (Frp) og andre tilhengere av mer fiskeriaktivitet lenger nord, etter at gruvedriften på Svalbard reduseres.

Tilgjengelig

Svalbardposten skrev 5. februar om det som stadig mer minner om et kappløp om å få i gang mottak av fisk og skalldyr på Svalbard. En gruppering på tre bedrifter fra Lenvik i Troms vurderer mulighetene for mottak av reker, hvitfisk og krabbe i Longyearbyen. Tidligere har det vært kjent at Cape Fish-gruppen ser på mulighetene for å gå i gang med mottak av snøkrabbe, og i Barentsburg fortsetter Arctic Resource Norge AS med planen om mottak ved Grønfjorden. Dette arbeidet har pågått over flere år, og nå er det hyret inn arkitekter til arbeidet.

Endringer i isforholdene gjør havområdet rundt Svalbard og noe av Polhavet mer tilgjengelig for fiskefartøy, og endringer i havtemperaturen fører til at arter flytter seg lenger nord og at nye arter dukker opp i farvannet.

Statssekretær Ronny Berg (Frp) ville ikke kommentere kappløpet mellom nordmenn og russere, men sier at det er viktig å få nye arbeidsplasser.

– Det er ikke noe poeng å være først, men det er klart at jeg håper man kommer i gang så snart som mulig, sa han til Svalbardposten.

– Underlig med mottak

Han finner liten støtte hos Gulowsen, som fraråder større fiskeriaktivitet ved iskanten, og særlig trål. Han viser til amerikansk side hvor trålflåten som et føre-var-tiltak ikke skal fiske nord for Beringstredet, uavhengig av isforhold. Konsekvensen av mindre is blir ikke at det blir mer fisk i Barentshavet, men at det blir mulighet å fiske i områder som tidligere var beskyttet av is, mener Greenpeace.

– Det viser i området ved Svalbard, er at det er stadig mer tråling både øst og vest og nord av øygruppa enn før. På amerikansk side ønsker man ikke å skade det biologiske mangfoldet man ikke vet noe om, og vi mener det hadde vært naturlig å ta den samme forholdsregelen på norsk side. Da blir mottak klønete om man mener det er viktig.

– Er det ikke naturlig at man utnytter ressursene?

– Jo, det kan man si. I Barentshavet har vi verdens største torskebestand, og det er bedre å høste den der den har vært høstet, sier Gulowsen, som samtidig frykter for bifangst av polartorsk og skader på havbunnen.

– Vi ser ikke grunn til å utnytte økosystemet for ytterligere press. Logistikkmessig er det en underlig tanke å skulle etablere et mottak i Longyearbyen. Det ligger jo langt unna markedet, og vi vet jo allerede at det er problemer med å få dagens anlegg i Finnmark til å gå rundt, sier Truls Gulowsen.

Teinefiske

Forskere har i tillegg uttalt at de tror snøkrabben som nå er på vei mot Svalbard, kan bli milliardindustri. Som fremmed art står snøkrabben på lista over uønskede arter som bør utryddes. Greenpeace er enig i at bestanden må holdes så lav som mulig.

– Vi bør forholde oss til snøkrabben som til kongekrabben.

– Så ja til krabbefiske?

– Vi sier ja til krabbefiske med teine.

Siste nytt i Nyheter

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

 
Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!