Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Administrerer seg ut

Mange papirer og eposter måtte ryddes unna før Ivar Undheim kunne forlate kontoret i Næringsbygget før jul. Nå er han tilbake i sin tidligere stilling som rådmann i Klepp kommune på Jæren. FOTO: Anders Fjellestad

Administrerer seg ut

Ivar Undheim ser tilbake på tre år som administrasjonssjef i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

21. desember hadde Ivar Undheim sin siste arbeidsdag som administrasjonssjef for Longyearbyen lokalstyre (LL). Etter tre år i sjefsstolen i LL, er det på tide å gjøre opp status.

– Det har vært en interessant periode. Vi har hatt valg, utført flere nybygg og påbygg, og vi har hatt utfordringer rundt Energiverket, hjertet i byen, oppsummerer Undheim.


Nysgjerrighet

Han søkte jobben som administrasjonssjef i Longyearbyen tre ganger, før han fikk jobben i 2009.

– Det var en kompis av meg i Norsk Polarinstitutt som snakket så varmt om Svalbard. Det var en nysgjerrighet som drev meg hit, sier Undheim.

Dermed gikk ferden fra det sørligste Norge og opp til Arktis. Jobben som rådmann i Klepp og administrasjonssjef i Longyearbyen er ikke så ulike som en kunne tro.

– Den store forskjellen er at vi ikke har en helse- og sosialsektor her i Longyearbyen. I Klepp utgjorde dette 40 prosent av kommunebudsjettet. I tillegg driver Longyearbyen sitt eget kraftverk. Kostnadene ved å drive her er høye. Det er få å dele utgiftene på, og det koster å få produsert og transportert ting til Longyearbyen, sier Undheim.


Fire rådmenn

Og nettopp kostnader er noe den avtroppede administrasjonssjefen har måttet ta tak i. En konsulentrapport fra KS-Konsulent viser at LL bruker mye penger over hele fjøla. I tillegg er vedlikeholdsetterslepet på hele 180 millioner kroner.

– Jeg skulle gjerne sett at Justisdepartementet hadde bidratt litt mer i dette, men det er ikke lett å få penger av departementet, sier Undheim.

Nå er organiseringen av «kommunen» under lupa. Om få uker kommer en ny rapport som vurderer fordeler og ulemper med Longyearbyens unike modell med tre foretak i tillegg til LL-administrasjonen.

– Fra en administrasjonssjefs synspunkt, så er jeg ikke så glad i den foretaksmodellen. Slik det er nå, har Longyearbyen egentlig fire rådmenn. Mye må gjøres fire ganger, som for eksempel regnskap. I en kommune som Klepp, følte jeg det var tettere bånd. Med en samlet enhet er det enklere å få ting gjort og å få til et samarbeid på tvers av alle avdelingene, sier Undheim.


Guds gave

Forholdet til det politiske miljøet har også vært bra, selv om Undheim er vant med enda tettere bånd mellom administrasjon og politikere.

Høsten 2011 fikk han også en ny lokalstyreleder å forholde seg til. Mens Kjell Mork var av den trauste, stabile typen, er Christin Kristoffersen et fyrverkeri av nye tanker og ideer.

– Det er stor forskjell mellom Christin og Kjell, ja, humrer Undheim og fortsetter:

– Christin og jeg tenker nok litt ulikt, men vi har hatt mange interessante og spennende diskusjoner, og et godt samarbeid, sier han.

I tillegg til jobb, har Undheim og kona fått nyte godt av Svalbards fantastiske natur.

– Det er så kort til alt, enten det er kino, jobb, svømmehall eller skiløypa. Jeg og kona har gått en rekke skiturer. Endalen er Guds gave til jærbuen: det går slakt opp, og slakt ned igjen, sier han og ser likevel fram til å komme tilbake til Rogaland.

– Noe av det første jeg skal gjøre, er å reise rundt og se på prosjekter som ble startet opp før jeg begynte i Longyearbyen, sier han.

Plan- og utviklingssjef Vigdis Hole skal fungere i administrasjonsstillingen inntil Lars Ole Saugnes er på plass i mars.

– Har du noen råd til Saugnes?

– Nei, men han må nok se på administrasjonen. LL står overfor store forandringer, og jeg tror nok vi vil se disse endringene allerede til neste valg, sier Undheim.

Faktaboks

Ivar Undheim

58 år, født i Time kommune.

Utdannet jurist ved Universitetet i Bergen.

Har tidligere jobbet som politifullmektig i Sandnes, kontorsjef i Time kommune, helse- og sosialsjef i Sola kommune og rådmann i Klepp.

Har også vært assisterende fylkesmann i Rogaland og vært valgobservatør i Bosnia-Hercegovina.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!